INSIDER

Újra a hagyományoké a Budai Vigadó

Megnyílt a nagyközönség előtt az állami támogatásból rekonstruált Budai Vigadó. A megújult terek így már méltó helyszínül szolgálnak az élő néphagyományok ápolásának sokrétû, sokszínû tevékenységeihez.
  • Szerző: Ripost

Csütörtökön ünnepi keretek között átadták a felújított Budai Vigadót, amely így ismét a magyar kultúra egyik főhadiszállása lehet. A 120 éves műemléképületben helyet kapó és visszaköltöző Hagyományok Háza táncelőadásokkal, gyermekprogramokkal és kiállításokkal várja az érdeklődőket.

A felújítás két évében számos feladatot láttak el: többek között elbontották az utólag beépített galériákat, így az eredeti belső magasságú tereket lehet használni. A sok évtizedes tervek szerint rekonstruálták többek között a műemléképület előcsarnokát, üveg felülvilágítóval kialakított díszlépcsőházát, valamint a dísztermet is.

Az épületet elsősorban alkalmassá kellett tenni arra, hogy a Hagyományok Házának célkitűzéseit elérhesse, valamint a Magyar Állami Népi Együttes méltó előadó- és próbatermeket kapjon. Ezzel pedig összhangban volt az épület eredeti állapotának minél teljesebb visszaállítása is.

Az előcsarnokot az eredeti funkciónak megfelelően építették meg, míg a földszinti nagytermek új funkciót kaptak. A díszterem színházteremként színpaddal és emelt mobil nézőtérrel épült újjá, az egykori gazdag szecessziós díszítés rekonstrukciójával. Az épület főbb tereiről jó minőségű eredeti fotók, illetve tervek álltak rendelkezésre, így az egykori szecessziós díszítés jól helyreállítható volt a feltárások, falkutatások alapján készített restaurátori terveknek megfelelően.

A felújítás hatására a népi együttes egy olyan próbatermet kapott, amelynek méretei megegyeznek a színpadéval, így már könnyebben tudják begyakorolni az előadásokat. De nem ez az egyetlen gyakorlati előny. A belső udvar lefedésével egy teljesen új, népzenei koncertek és táncműsorok, egyéb rendezvények megtartására és 300 néző befogadására alkalmas közösségi tér jött létre. A főbejárattól jobbra nyíló új kiállító tér méltó a kortárs kézműves alkotások és a Hagyományok Háza valamennyi szakmai tevékenységéhez kapcsolódó a hagyományos (paraszti, népi) kultúra közvetítésére, be- és megmutatására a mindenkori aktuális közönség felé.

Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója elmondta, az elmúlt hetven évben folyamatosan szorult vissza az élő néphagyomány. „Pedig a néphagyomány megtart, ápol minket, a világról alkotott képünket dúsítja, egybekovácsol” - fogalmazott a főigazgató, aki hangsúlyozta: az értékeket, eredményeket intézményesíteni kell, ennek köszönhető a Hagyományok Házának 2001-es megalapítása is. „A Budai Vigadó rekonstrukciójával pedig a Hagyományok Háza méltó körülmények között tudja ellátni feladatait” – közölte.

A Hagyományok Háza napközben ingyenes kézműves workshopokkal, gyerekprogramokkal, épületbejárással, esténként mesekocsmával és táncházzal szórakoztatja az érdeklődőket. Szombat éjszaka a bálteremmé alakítják a nagytermet, ahol az EtnoRommal és a Szászcsávási zenekarral mulathat a közönség, valamint megcsodálhatja az épületre vetített különleges fényfestést is.

És ezeket olvastad már?