INSIDER

Új veszély leselkedik a magyar kirándulókra

Nem elég, hogy agresszívan terjeszkedik, több hétig tartó fényérzékenységet is okoz egy Ázsiából származó gyomnövény, ami Bács-Kiskun megyében, főleg Kiskőrös és Kecel között jelent meg a napokban. Ez a Szosznovszkij-medvetalp, amit a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársai távolítottak el egy ún. erdészeti szárzúzó gép segítségével, de az aggodalom továbbra is fennmaradt.
  • Szerző: N.E.

Hiába irtották ki ugyanis, a területet fokozatosan figyelniük kell a növény szívóssága és agresszív szaporodási képessége miatt. Korábban több helyen is megjelent már az országban, például Hévíz, Zirc környékén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, vagy Vas megyében is. Főleg a botanikus kertekből szökik ki, ezért általában patakpartokon, illetve az azok melletti réteken, legelőkön tűnik fel. A fűféléket képes kipusztítani maga körül, de nem csak azokat bántja.

"Az emberek számára is rendkívül veszélyes a jelenléte, főleg kiránduláskor kellene vigyázni.

Az érzékenyebb bőrűeknél komolyabb bőrgyulladást is okozhat, felhólyagosodhat a bőr, valamint több hétre fényérzékennyé is teheti azt.

A tapasztalatok alapján főleg a városiak bőre érzékenyebb rá" – tájékoztatja a %%-ot Benécsné dr. Bárdi Gabriella, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara elnökségi tagja.

A szakember elmondja, hogy a Kaukázusi medvetalp is hasonlóan veszélyes a környezetére. Nem véletlen tehát, hogy mindkét növény fent van az Európai Unió invazív károsítók listáján, ami azt jelenti, hogy jelentős intézkedést igényel az eltávolításuk.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?