INSIDER

Új szabályozást kérnek a szülők az iskolákban

Aggódnak a szülők, mert a járvány miatt túl sokszor maradnak otthon a gyerekek, és attól tartanak, hamar elérik az iskolai hiányzási limitet, aminek osztályozó vizsga a vége. A Magyar Szülők Országos Egyesülete jogi lépéseket sürget. 
  • Szerző: Ripost

Egyelőre digitális oktatás van a középiskolákban, de az általános iskolákban jelenléti oktatás folyik. Rendszeresen tesztelik a tanárokat, hőmérőznek, a nagyobb intézmények pedig hőkaput kaptak. Mindez megnyugtatja a szülőket, ám felmerült egy másik probléma.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Knap Zoltán (BORS)

Már egy nátha miatt sem engedik iskolába a gyereket

Ami miatt most aggódnak, az a hiányzás elfogadott alsó határa. Most sokkal kevesebb tünettel, egy tüsszögéssel, náthával, köhögéssel is otthon fogják a gyerekeket.

Fotó: Shutterstock

Az a gyerek pedig, aki elkapja a koronavírust nem térhet egyből vissza a közösségbe a legyengült immunrendszere miatt, így tetemes lehet a hiányzása.

Karantén vár a diákra, ha valamelyik családtag megbetegszik. Ez is megemelheti a hiányzást.

Betegség esetén nem igazolhat a szülő 3 napot

Ráadásul most minden esetben csak orvosi igazolással mehetnek újra iskolába a gyerekek. A szülők által igazolható 3 napot csak családi program esetében fogadják el. Így hamar összegyűlhet a 250 óra hiányzás.

Fotó: Kuklis István Délmagyarország DM KI

Ennél is aggályosabb, hogy egy tantárgyból a tanítási órák számának 30 százalékát mulaszthatja el a tanuló, és ha a hiányzások éppen olyan napokra esnek, amikor dupla órában tanítják az adott tantárgyat, így is összejöhet az a hiányzás, ami már osztályozó vizsgát eredményez.

„Ez a helyzet csak jogi közbelépéssel oldható meg” – mondta a -nak Keszei Sándor, a Magyar Szülők Országos Egyesületének a szóvívője.

Nem tartható be a szabály, amíg tart a járvány

„Nyilvánvaló, hogy ez a szabály nem tartható be a jelenlegi járványügyi rendelet mellett. Már a márciustól folytatott digitális oktatás során is kiderült, hogy ez problémát jelenthet. Akkor a technikai feltételek hiánya miatt volt rengeteg hiányzás” – tette hozzá a szóvivő.

Kiutat jelenthet, hogy az osztályzóvizsga a nevelőtestületen múlik, dönthetnek úgy, hogy a hiányzás ellenére átengedik a tanulót, ha elegendő érdemjegyet szerzett.

Fotó: Knap Zoltán (BORS)

„A pedagógusok etikai kódexébe kellene belefoglalni, hogy ilyen esetekben méltányosan járjanak el a diákokkal szemben” – vetette fel Keszei Sándor. Úgy véli, ha lenne egységes állásfoglalás, akkor könnyebben megoldhatnák ezeket a helyzeteket.

Rettegnek a szülők az iskolabezárástól

A szülők 40 százaléka az oktatási intézmények újbóli bezárásától tart a legjobban – derült ki a pepita.hu webáruház közvéleménykutatásából. A családosok negyede számít a nagyszülőkre, sokkal többen veszik igénybe a segítségüket, mint az első hullám idején.

 

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
A zserbó, amivel a nagyit is lepipálod
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?