INSIDER

Tiszta vizet öntöttek a pohárba a magyar orvosok: ezt kell tudni a vakcinakoktélról

Az Operatív törzs bejelentette, a páciensek kaphatnak kevert oltást is. A Ripost által megkérdezett szakértők elárulták, milyen előnyökkel jár a vakcinakoktél.
  • Szerző: Ripost

Az Operatív törzs bejelentette, engedélyezik a vakcinák keverését. Szakértőink elárulták, milyen előnyökkel jár a vakcinakoktél. Elsőként Dr. Tóth Sándor virológus válaszolt a nak.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

„Amennyiben a páciensnek az első oltás után erős reakciói voltak, abban az esetben a második alkalommal ajánlott egy másfajta vakcinára váltani. A vakcinakoktél több okból is jó” – véli a szakember, majd bővebben is kifejti véleményét.

Dr. Tóth Sándor szerint a vakcinák keverése, a vakcinakoktél erősebb immunreakciót válthat ki. Olvasói fotó

Az oltóanyagok között lehet némi eltérés

„A különböző vakcinákat némileg eltérő genetikai sorrend alapján készítették. A Pfizernél például, amikor megállapították a vuhani vírus genetikai kódját, a cég megkapta a tüskefehérje kódját és annak alapján készítették el a vakcinákat. Az AstraZeneca, vagy orosz vakcina esetében pedig az akkor épp ott fertőző törzsek valamelyikéből, készült az oltás. Ezért, a más-más technológiai eljárások miatt az oltóanyagok között lehet némi eltérés az összetevőkben, akárcsak a tüskefehérje aminosavának a sorrendjében – fejti ki a professzor.

Az oltóanyagok mixelése erősebb védelmet nyújt. Fotó: MTI

Két különböző vakcina együtt erősebb immunválaszt válthat ki

Az emberi szervezet a különböző vakcinákra másként reagálhat. Egyikre erősebben, másikra gyengébben. „A két különböző vakcina erősebb immunreakciót vált ki, ami jó nekünk, éppen ezért én kezdettől fogva biztattam a szakmát a kevert oltásokra. Az erősebb immunreakció magasabb ellenanyag szinttel és magasabb T-sejt szinttel jár.”

Kevert vakcinák után minden oltás után várható reakció

„Az oltási reakció nem más, mint a szervezetünk által adott válasz a vakcinára. Ebben a válaszban szerepe lehet nem csak az antigénnek, hanem a vakcina összetételében jelenlévő más komponenseknek is” - árulta el a virológus. Például az mRNS vakcinában az RNS-en kívül ott vannak a lipid kapszulák, amelyek szállítják az RNS-t. Szervezetünk erre is adhat oltás után külön reakciót. Az AstraZenecában, a Sputnyikban pedig ott van a hordozó adenovírus, amelyre ugyancsak külön reagál a szervezet.

„Ha a vakcinákat keverjük, akkor minden oltás után várható reakció. A második oltásra erősebb, mivel a szervezet emlékszik az oltás összetevőire. Ha kevert oltást kapunk, az erős reakció csak az antigénre érvényes. A kísérő anyagokra gyengébb oltási reakció várható, mivel azokkal először találkozik a szervezet” – fejti ki a szakember.

Nem változik az oltás menete a különböző oltóanyagok esetébe sem

Az oltási menete ugyanaz a kevert oltásoknál is, akár csak az azonos oltások esetében. Miután a páciens megkapja az első oltást, utána minimum 28 nap vagy maximum három hónap különbséggel kapja meg a más típusú vakcinát.

Rusvai Miklós is tanácsosnak tartja a vakcinamixelést

Dr. Rusvai Mikós szerint immunológia és virológiai szempontból mindenképpen tanácsos a vakcinamixelés.

Dr. Rusvai Miklós virológus a harmadik hullámról beszélt

Dr. Rusvai Miklós virológus is helyesli a vakcinák keverését. Fotó: Origo – Talán Csaba

„Örülök neki, hogy ennek a lehetősége Magyarországon is adott és remélem, hogy innentől kezdve az orvosok jelentős része él majd a lehetőséggel, mivel rájuk van bízva, hogy kevert vakcinázást alkalmaznak-e és az is rajtuk múlik, hogy találnak erre okot vagy sem. Ha tehát a páciens erős mellékhatásokról panaszkodik, az orvos eldöntheti, hogy indokoltnak tartja- e a kevert vakcinázást” – nyilatkozta a nak a virológus.

Egyes orvosok kivárnak még, mások várták a vakcinamixelés lehetőségét

Dr. Balázs Mihály Bágyogszovát háziorvosa elmondta, ő egyelőre még vár a szakmai állásfoglalásra is a vakcinamixeléssel kapcsolatban.

Dr. Balázs Mihály Bágyogszovát háziorvosa még vár néhány szakmai állásfoglalásra, mielőtt pácienseinek ajánlaná a vakcinakoktélt. Fotó: Kisalföld/ Kustor Réka

„Több olyan háziorvos is van, aki még várja a szakmai állásfoglalást. Néhányunk úgy gondolja, hogy még nem tisztult le a kevert oltásokkal kapcsolatos kérdés. Mielőtt bármit is lépnénk, meg kell várni például a Nemzeti Népegészségügyi Központ, a virológusok, vagy például a Semmelweis Egyetem infektológiai tanszékének véleményét a kérdésben. Addig azonban kivárunk” – mondja Balázs Mihály.

Dr. Mangó Gabriella háziorvos kifejezetten jónak tartja, hogy lehetővé tették a vakcinák keverését.

Dr. Mangó Gabriella háziorvos kifejezetten örül, hogy lehetőséget kapott a vakcinák keverésére.

„Korábban néhány páciensem már jelezte, hogy az első oltásuk után szervezetükben nem volt elég ellenanyag. Akkor sajnos még nem, de most végre ilyen esetekben javasolhatok nekik egy más típusú vakcinát a második oltásra. Így, ha nincs meg a kellő immunválasz elsőre, akkor a második oltásnál, egy más típusú vakcina használatával már meglehet” – véli a doktornő.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?