INSIDER

Teljesül a fogyatékkal élők álma

Markáns szemléletváltozás zajlik a fogyatékkal élő emberek megítélésében, akik az empátia mellett önálló életvitelük kialakításában vágynak támogatásra - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelős helyettes államtitkára sajtótájékoztatóján.
  • Szerző: Ripost

Simon Attila István annak a Neked MUNKA, Nekem ÁLOM! című programnak az ismertetésén beszélt erről, amelynek keretében ötödik éve próbálhatják ki magukat fogyatékkal élők néhány napra a vágyott munkahelyen, idén 14 civil szervezet segítségével.

A helyettes államtitkár fontosnak és példaértékűnek nevezett minden olyan kezdeményezést, amely elősegíti, hogy hasznos és értékteremtő munkához jussanak a megváltozott munkaképességű emberek, akik ebből tartást és önbecsülést nyerhetnek. Kiemelte, a kormány a civil szervezetek támogatása mellett több más módon is segíti ezt a célt. A munkáltatók például a minimálbér kétszeresét  érintő  járulékkedvezményt kapnak foglalkoztatásuk esetén.

A kormány évente 42 milliárd forintos támogatást ad az akkreditált foglalkoztatóknak. Minden olyan, 25 munkavállalónál többet foglalkoztató magyarországi cégnek rehabilitációs hozzájárulást kell fizetnie, amelyik az álláshelyei 5 százalékát nem megváltozott munkaképességű dolgozókkal tölti fel, ebből évente 70-80 milliárd forint folyik be a költségvetésbe. Erről a pénzről azonban a kormány szívesen lemondana, hiszen ez azt jelentené, hogy bővül a fogyatékkal élők foglalkoztatása – tette hozzá az államtitkár. Bíró Veronika, a programot kezdeményező Salva Vita Alapítvány munkatársa elmondta, hogy az elmúlt négy évben 550-en, csak idén pedig 230-an próbálhatják ki magukat "álommunkahelyükön". Népszerű a rendőrség, illetve a tűzoltóság, de tetoválószalonban, cukrászdában, nagykövetségen, kutyakiképzőben, zeneiskolásban és autószerelő munkahelyen is próbát tehetnek a jelentkezők május 16-23. között.

Az idei program egyik résztvevője, a minisztériumban folyó munkát kipróbáló Dömötör Dávid első éves jogászhallgató.

„Látássérültként sok embertől kaptam támogatást, ugyanakkor számos kellemetlen tapasztalatot is szereztem, ezért fontos, hogy már az oktatásban több figyelmet fordítsanak a fogyatékkal élőkről szóló tájékoztatásra”

– mondta a fiatalember.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?