INSIDER

Szívszorító találkozás: megtalálták Esztike lányát

A karikagyűrűbe gravírozott Esztike felirat segített megtalálni a családot.
  • Szerző: Ripost

Ahogy arról a is beszámolt, egy régészeti feltáráson találtak egy karikagyűrűt, „Esztike 1942” gravírozással a Pest megyei Sülysáp határában, egy szántóföld alatt fekvő II. világháborús katonai tömegsírban.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

MTI/Kovács Tamás

A Hadtörténeti Múzeum a közösségi oldalakon kezdte el keresni Esztikét vagy a családot, hogy kiderítsék, ki lehetett az ejtőernyős katona.

15 ezer megosztás és 1,5 millió megtekintés kellett hozzá, hogy a felhívás eljusson Nagy Jolán Eszterhez, egy 77 éves Békés megyei asszonyhoz, a gyűrű tulajdonosának lányához, akinek szülei: Nagy Endre István és Eszter, 1942 áprilisában kötöttek házasságot.

MTI/Kovács Tamás

A tömegsír létezésére sülysápi helytörténeti kutatók hívták fel a Hadtörténeti Intézet és Múzeum figyelmét – magyarázta Kovács Vilmos ezredes, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka szerdán, amikor a múzeum munkatársai átadták az arany karikagyűrűt Nagy Jolán Eszternek, az elesett katona lányának.

Az idős asszony az MTI tudósítása szerint elmondta: unokaöccse látta meg a felhívást a gyűrűről. Hozzátette: szeretné apját a felesége, Eszter mellé temettetni.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?