INSIDER

Sok pénzért árulják a semmit: ezért hazugság a homeopátia!

Venne valaki olyan porszívót, ami nem szívja a port? És olyan gyógyszert, ami nem gyógyít? Márpedig a homeopátiás "gyógyszerek" nem érnek semmit, egy nagy szélhámosság az egész - tulajdonképpen ezt mondta ki az európai tudósok legtekintélyesebb testülete! Megpróbáltuk szembesíteni a sokmilliárdos kamu üzletág képviselőit a tényekkel, de szinte menekülnek a sajtó elől...
  • Szerző: Ripost

A tudósok szerint a homeopátia sokmillárdos üzlete becsapáson alapul. A színes, gyógyszernek álcázott dobozokban tulajdonképpen a nagy semmit árulják: olyan szereket, amik nem javítanak semmit a beteg állapotán! Ugyanis nincs bennük kimutatott hatóanyag és nincs semmilyen kimutatható hatásuk! Ahhoz képest elég drágák…

A semmit adják el színes cukorkák formájában

Mint maguktól a homeopatáktól tudjuk, a homeopátia a sokmilliárdszorosára felhígított „hatóanyagokra” és a víz „emlékeire” alapul. A tudósok ezt így írják le: „A homeopátiás orvosságok többségének készítése során a hatóanyag olyan sok egymást követő hígításon megy át, hogy az eljárás végére az oldatban már az eredeti hatóanyag egyetlen példánya sem marad” – vagyis gyakorlatilag a nagy semmit adják el, színes cukorkákat árulnak szép dobozokban… 

Az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testületének friss állásfoglalása szerint nincs semmi bizonyíték, hogy a homeopátia bármilyen betegségre hatékony lenne! Sőt, a homeopátia kártékony is lehet! De akkor hogyhogy gyógyszernek álcázva árulhatják ezeket a szereket rengeteg pénzért? Miért helyettesítik velük sokszor a valódi kezelést, veszélybe sodorva ezzel a betegeket?

Menekülnek a sajtótól a kamuorvosok?

Hívtuk a Magyar Homeopata Egyesületet, ők telefonon nem kívántak nyilatkozni – írásos kérdéseinkre pedig lapzártánkig nem válaszoltak.  A homeopatia.info sértődött Facebook-posztja „hecckampányról” beszél, szerintük a módszereik "biztonságosak, hatékonyak", sőt továbbra is "gyógymód”-ként emlegetik az áltudományt. "Tessék kipróbálni, utána lehet kritizálni, vagy hálát adni érte" - írták az oldalukra, reagálva a hivatalos akadémiai állásfoglalásra.

Megpróbáltunk több ismert homeopata orvossal is beszélni, ám érdekes módon mindegyikük nyilvános telefonja ki volt kapcsolva tegnap délelőtt és délután is. Elmentünk több homeopátiás „gyógyszertárba” is, de egyikben sem mertek névvel, arccal nyilatkozni. Néhány képviselőjük névtelenül viszont azt mondta, a homeopátiás szerek „igenis gyógyszerek”, habár csak sokszorosan hígítva tartalmaznak minimális hatóanyagot.

Miért nem változtatják meg a törvényt?

Magyarországon a gyógyszertörvényben szerepel a „homeopátiás gyógyszer” kifejezés. A kérdés az: mikor változtatják meg a törvényt? Hiszen ezekről a szerekről kiderült, hogy nem gyógyszerek, hiszen nincs semmilyen hatásuk!

A Magyar Tudományos Akadémia már két éve, egyhangú határozattal javasolta – a svéd akadémia állásfoglalása nyomán -, hogy „a homeopátiás készítményeket ugyanolyan hatásossági vizsgálatoknak kell alávetni, mint a hagyományos gyógyszereket.” Az a kérdés: miért engedélyeznek Magyarországon olyan gyógyszernek álcázott szereket, amik nem jók semmire?

Dr. Novák Hunor tegnap a TV2 Mokka című műsorában a saját bőrén akarta megmutatni, hogy az egész homeopátia nagy humbug. Vett magának egy homeopátiás erős „nyugtató-altató gyógyszert”, amiről azt mondták neki a gyógyszertárban, hogy nagyobb adagban akár halálos is lehet, ezért ne vegyen be néhány szemnél többet. A műsorban egyszerre bevette az összes tablettát.

Hogy lett-e a doktornál bármilyen hatása a homeopátiás "gyógyszernek", illetve hogy mit mondott a témában egy szakgyógyszerész, arról a pénteki %% napilapban olvashatsz!

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?