INSIDER

Sok helyen tavalyi áron kínálják a tanszereket a multik

Péntektől újabb tanszer akciók indultak több multinál. A szülők is nyugodtabban vásárolhatnak, miután a kormány hivatalosan is bejelentette a hagyományos szeptemberi iskolakezdést.
  • Szerző: Ripost

A rendelet szerint a megszokott, normál menetrend szerint tervezik a tanévet, ugyanis a koronavírus-járvány magyarországi alakulása eddig kedvező. Mint ahogy a korábban beszámolt róla, a szülők nem vásároltak addig, amíg bizonytalan volt az iskolakezdés és fennállt a lehetősége a digitális oktatásnak is.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: MTI

Így most nagy öröm a szülőknek, hogy több boltban is tavalyi áron kínálják a termékeket, nincs drágulás. A körképéből kiderül: az iskola táska idén 3990 forint, tavaly is ennyi volt az ára. Az olcsó golyóstollnak sem változott az ára, 39 forint maradt, de olyan tolltartót is találtunk, ami tavaly 1990 forintba került és idén csak 1790 forintért hirdetik. Az iskolakezdés sok családnak nagy terhet jelent, a többségnek nem mindegy, milyen áron vásárolják meg a tanszereket.

Annál is inkább, mert az iskolák többsége például azt kéri, hogy a gyerekek ne használjanak közösen festékeket vagy folyékony ragasztót és a tisztasági csomagba is több zsebkendőt, szappant és hasonlókat kérnek.

Az önkormányzatok segítenek a szülőknek

A héten több önkormányzat hirdette, hogy füzetcsomagot vagy iskolakezdési támogatást ad a helyi családoknak. A támogatási formák településenként, kerületenként eltérőek és a támogatottak körében is van különbség. Van ahol csak a halmozottan hátrányos helyzetűeknek adnak füzetcsomagot, olyan kerület is van, ahol a többgyerekesek igényelhetik, de akad olyan önkormányzat is, ahol anyagi helyzettől függetlenül mindenkinek jár a segítség.

Ingyenesek a tankönyvek

Ettől a tanévtől minden nappali tagozatos diák ingyen kapja a tankönyveit. Nem csak az alsó és felső tagozatos általános iskolások és a középiskolások, ugyanis a 13-16. szakképzési évfolyamokra járó tanulókat is érinti ez az intézkedés. Korábban akár a 20-30 ezer forintot is elérhette egy-egy tankönyvcsomag ára, ez az összeg mostantól teljes egészében a családoknál maradhat.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?