INSIDER

Visszaéltek Rusvai Miklós nevével: megtévesztő videó kering róla

A virológus egyik interjúját félrevezető módon vágták meg. Több mint tízezer felhasználó pedig már bedőlt a hazugságnak.
  • Szerző: Ripost

Több mint tízezer felhasználó osztotta már meg azt a videót Facebookon augusztus 15-e óta, amelyen az ismert virológus professzor, Rusvai Miklós látható – hívta fel a figyelmet az AFP hírügynökség tényellenőrző cikke.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A megtévesztő videóban látszólag a szakember azt mondja, hogy nem fogja beoltatni magát, inkább megfertőződik a betegséggel, hogy természetes védettséget szerezzen.

Dr. Rusvai szerint a vártnál hamarabb érkezik a negyedik hullám

Dr. Rusvai szerint a vártnál hamarabb érkezik a negyedik hullám
Fotó: Origo / Talán Csaba

Ám ebből egy szó sem igaz, ugyanis egy hivatalos interjújából készítették el az álhírt. A félrevezető videót egyébként olyan Facebook-felhasználó töltötte fel, aki rendszeresen oszt meg félrevezető és hamis tartalmakat.

A 18 másodperces részlet úgy lett összeállítva, mintha Rusvai nem akarná beadatni a koronavírus elleni vakcinát magának. Ez nem igaz, a teljes verzióban Rusvai elmagyarázza, hogy a Pfizer-vakcina mindkét adagját megkapta, és az interjúban is főleg a koronavírus elleni védőoltás fontosságáról beszél.

Rusvai rendszeresen az oltás beadatása mellett érvel, például itt, itt és itt, és a többi járványügyi intézkedés szerepét is hangsúlyozni szokta, például a maszkviselését.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?