INSIDER

Pesti úti idősotthon: akadozik a nyomozás, a főügyészséghez fordult a gyászoló hozzátartozók ügyvédje

Megdöbbentő dolgokkal szembesült a Pesti úti idősotthonban elhunyt egyik asszony fia, Csüri Krisztián és ügyvédje, dr. Futó Barnabás az otthonban zajló nyomozás során: az idősotthon dokumentumokkal próbálja igazolni az orvosok jelenlétét, ám a dokumentumok valódiságát az ügyvéd szerint mindenképpen meg kell vizsgálni. Futó Barnabás úgy látja: akadozik a nyomozás, ezért a Fővárosi Főügyészséghez fordult.
  • Szerző: Ripost

Tanúként hallgatta meg Csüri Krisztiánt a Nemzeti Nyomozó Iroda a Pesti úti idősotthonban történtek miatt. A meghallgatás során olyan dokumentumokat tárt elé a nyomozó, amelyek a Pesti úti Idősek Otthonából származnak és azt hivatottak igazolni, hogy ő nem látogatta az édesanyját és hogy az idős asszonyt naponta többször is látta orvos.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

„Azt mondták, ezeket a papírokat az otthon bocsátotta a nyomozó rendelkezésére, és ami abban állt, az megdöbbentő. Egyszerűen nem hittem a szememnek! Ha ez igaz, akkor hogyan kerülhetett ilyen borzasztó állapotba az édesanyám? Mi biztosan nem találkoztunk ott egyetlen orvossal sem, változatlanul ezt állítom” – mondta felháborodva Krisztián.

Balról: Dr. Futó Barnabás ügyvéd, és Csüri Krisztián Fotó: Ripost

Ügyvédje, dr. Futó Barnabás azt kéri, hogy vizsgálják meg az iratok valódiságát. Emellett kérte, hogy az ügyben hallgassák meg tanúként dr. Müller Cecília tiszti főorvost, és dr. Bodnár Attilát, a Bajcsy kórház igazgatóját is, ez azonban még nem történt meg.

„Az ő meghallgatásuk véleményem szerint elengedhetetlen, hogy az igazságügyi orvosszakértő megfelelően tudja kialakítani az álláspontját, hiszen a tisztifőorvos indítványozta azt a vizsgálatot az otthon ügyében, amit a kormányhivatal lefolytatott, és ami alapján több szabálytalanságot is feltártak, büntetést róttak ki. Az országos tiszti főorvos személyesen is járt az otthonban a járvány idején, és ő sem találkozott orvossal. A Bajcsy kórház pedig folyamatos kapcsolatban állt az otthonnal. Dr. Bodnár Attila igazgató korábban nyilatkozott arról, milyen állapotban kerültek hozzájuk az otthon lakói, amihez szerinte is az járulhatott hozzá, hogy jelentősen lecsökkentették az otthonban az egészségügyi dolgozók létszámát” – számolt be lapunknak dr. Futó Barnabás, aki kapott egy levelet a nyomozótól, hogy ő nem tartja időszerűnek az igazgató és a tiszti főorvos meghallgatását, ez azonban nem egy hivatalos határozat.

Fotó: Ripost

„Panasszal éltem a Fővárosi Főügyészségen a bizonyítási indítványom megalapozatlan elutasítása miatt” – közölte a -tal az ügyvéd.

Teljesen kiszáradt az idős nő

Csüri Krisztián dokumentumokkal és fotókkal tudja igazolni, hogy édesanyját súlyos, kiszáradásos tünetekkel vitték a Bajcsy kórházba halála előtt nem sokkal. Egyre romló állapotáról videót is készített, bizonyíték a kórház zárójelentése is. Végül a néni az otthonban hunyt el. Ha valóban sűrűn látta orvos, hogyan fordulhatott elő, hogy nem intézkedett?

Csüri Krisztián édesanyja, Julika néni március 30-án, aznap halt meg az otthonban, amikor az első öt koronavírusos beteget kórházba szállították onnan. Aznap sem volt orvos az intézményben, a halotti bizonyítványt is a 17. kerületi ügyeletes állította ki. Csüri Krisztián november óta nem tudott orvossal beszélni az intézményben. Édesanyja a halála előtt már hónapokkal is többször kiszáradva került kórházba. Fotó: Csüri Krisztián

A -nak több hozzátartozó is beszámolt arról, hogy nem megfelelően látták el a lakókat. A kormányhivatal vizsgálata súlyos hiányosságokat állapított meg, egymillió forintra büntette az intézményt. Azt, hogy napokig nem volt orvos az intézményben a járvány idején, maga Karácsony Gergely főpolgármester is elismerte, miután a vizsgálat feltárta a bizonyítékokat.

 

A járvány gócpontja a Pesti úti idősotthon

55 ember halt meg a koronavírus miatt a Pesti úti idősotthonban, a járvány legnagyobb magyarországi gócpontjában. Az otthonban uralkodó szörnyű körülmények hozzájárulhattak ahhoz, hogy a járvány ilyen súlyos következményekkel járt.

A gyászoló hozzátartozók elkeserítő történetei a Pesti úti idősotthonból:

„Én ápoltam naponta a férjemet, amíg beengedtek, utána meghalt”

„Begyógyszerezték az anyámat, hogy ne kelljen törődni vele. Ő is kiszáradt.”

„Súlyos kiszáradással, felfekvéssel került kórházba az otthonból az édesanyám, ahol aztán rövidesen meghalt”

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?