INSIDER

Beperelik a Pesti úti idősotthont az áldozatok rokonai

Ügyvédhez fordult a gyászoló Csüri Krisztián és felesége, mert szeretnék, ha bíróság mondaná ki: ami Julika nénivel, Krisztián édesanyjával történt a fővárosi fenntartású Pesti úti Idősek Otthonában, az tűrhetetlen és nem ismétlődhet meg másokkal. Dr. Futó Barnabás ügyvéd szerint még a gondatlanságból elkövetett emberölés is felmerül, és valakinek vállalnia kell a felelősséget, büntetőjogi és anyagi szempontból is.
  • Szerző: Ripost

Pert indít az édesanyját gyászoló Csüri Krisztián és felesége a Pesti úti idősotthonban történtek miatt, mert nem tudnak belenyugodni abba a sok szörnyűségbe, amit Julika nénivel tettek ott.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az ügyvédet is meglepték a tények és a fotók

Mint a megírta: tavaly november óta egyre embertelenebb körülmények között élt ott a néni, állapota rohamosan romlott, hagyták kiszáradni, éhezni-szomjazni, míg végül elhunyt. Oknyomozó riportsorozatunkból az is kiderült: nem csak Krisztián édesanyjával bántak így, a körülmények, személyi és tárgyi feltételek nem voltak adottak az idősek megfelelő gondozásához. Lapunknak több gyászoló hozzátartozó, volt és jelenlegi dolgozó nyilatkozott, most Csüri Krisztiánékat elkísértük az ügyvédhez is.

Fotó:

– Tessék elképzelni, ügyvéd úr, hogy az anyósom mellett fekvő néni a párnája sarkát rágta, olyan éhes volt – mondta az otthonban uralkodó körülményekről zokogva Csüri Krisztiánné dr. Futó Barnabásnak, mikor az ügyvéd a részletekről kérdezte. A házaspár mindent elmondott és fotókat, videót mutatott a szakembernek.

A következő megrázó videón az látható, hogyan itatta hosszan Krisztián és felesége Julika nénit az otthonban. Aztán a látogatási tilalom miatt nem tudtak bemenni hozzá, majd Julika nénit kiszáradással vitték kórházba, és el is hunyt...

– Súlyosabb a helyzet, mint gondoltam – mondta dr. Futó Barnabás.Most, hogy láttam ezeket a fotókat és videót a néniről, az iratokat a kórházi kezeléseiről és a halála körülményeiről, hallom ezt a sok borzalmat, amit a hozzátartozók elmesélnek, egészen el vagyok képedve. Itt több súlyos jogsértés is történt, ez teljesen egyértelmű. Így bánni idős emberekkel… ez egészen elképesztő – mondta a -nak a tapasztalt ügyvéd.

Kétféle jogcímen is jár kártérítés a hozzátartozóknak

Úgy gondolja, túl a felelősség megállapításán, Csüri Krisztiánéknak kártérítés is jár, mégpedig kétféle jogcímen. A család havonta 80-90 ezer forintot fizetett az otthonnak Julika néni ellátásáért, ezért cserébe az otthon szerződésben vállalta, hogy biztosítja az ápolást, gondozást, állandó orvosi felügyeletet és a kórházba szállíttatást szükség esetén, napi négyszeri étkezést és a gyógyszeres ellátást.

– Ebből szinte semmi nem valósult meg tavaly november óta – tette hozzá az ügyvéd. Ha valaki fizet egy szolgáltatásért, amit nem kap meg, akkora pénz visszajár.

Julika nénit 45 percen át itatta a menye, annyira ki volt száradva mikor utoljára nála jártak. Fotó: Csüri Krisztián

Ezért a befizetett összeg egy része visszakövetelhető, de emellett Csüriék – és a többi gyászoló hozzátartozó – sérelemdíjra is igényt tarthat az ügyvéd szerint, az átélt fájdalmakért és veszteségért.

A gyászolók az igazságért akarnak perelni

- Mi nem a pénz miatt akarjuk ezt a pert, hanem a felelősségre vonás részeként – hangsúlyozta Csüri Krisztián.

- Nincs az az összeg, ami édesanyám életéért kárpótol, de tudni akarom, ki miatt kellett idő előtt, szenvedések közepette meghalnia.

 

Mi derült ki eddig?

* Sokszor egyetlen gondozónak kellett ellátnia 80-160 idős, beteg lakót.

* Rühesen, kiszáradással, felfekvéssel kerültek kórházba a lakók, már a járvány előtt is.

* Nem etették, itatták, nem tették tisztába a rászorulókat.

* Nem mosdatták a betegeket és csak ritkán cseréltek ágyneműt.

* Nem volt és most sincs saját, állandó orvosa az otthonnak.

* Bizonyított, hogy több napon keresztül egyáltalán nem volt orvos az intézményben, a járvány kitörése után sem.

* Spóroltak a tisztítószerekkel, a nővérek saját pénzen vettek szappant, vécépapírt.

* A fenntartó nem készítette fel az intézményt a járvány kitörésére, kezelésére.

 

Több év börtönt is kaphatnak a felelősök

A Nemzeti Nyomozó Iroda büntetőeljárást folytat foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt, egyelőre ismeretlen tettesek ellen.

– A per megindításával meg kell várnunk, amíg a hozzátartozók megteszik tanúvallomásukat. A kártérítési igény érvényesítésére a büntetőper során is sor kerülhet, én biztosítani fogom a jogi képviseletet a tanúkihallgatás során is, és megtesszük a szükséges jognyilatkozatokat. Az elém tárt dokumentumok és tények alapján most úgy látom, megáll a gondatlanságból elkövetett emberölés is, ami egy elhunyt esetében 1-5, többek esetében viszont akár 7 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Arra a kérdésre, kik lehetnek majd gyanúsítottak, az ügyvéd azt válaszolta: ez a nyomozás eredményétől függ, de az ápolóktól a fenntartóig, az utóbbit képviselő vezetőkig elég nagy lehet a gyanúsítotti kör.

– Vizsgálni kell, hogy a fővárosi önkormányzatnál kinek van abban felelőssége, hogy a hozzátartozók és az otthon között létrejött szerződést több ponton is megszegték, például azzal, hogy nem volt orvos. Azokkal az idősekkel szemben is megszegték a szerződést és komoly bűnt követtek el ellenük, akik túlélték az elmúlt hónapokat, de ugyanúgy szenvedtek – emelte ki Futó Barnabás.

 

Pertársaság jöhet létre

Dr. Futó Barnabás szerint lehetőség van arra is, hogy pertársaságot alapítsanak az otthon lakói, a hozzátartozók és a gyászolók, hiszen minél többen vannak, annál erőteljesebben tudják képviselni az érdekeiket. A megkereste a korábban nyilatkozó J. K. Katrinát, aki a férjét veszítette el a Pesti úti otthonban és G. Attilát, akinek az édesanyja súlyosan elhanyagolt állapotban került kórházba, majd meghalt. Mindkét család szívesen csatlakozna, mindketten kiemelték: nem a pénz, hanem a felelősség megállapítása miatt.

– Csak az a nehéz, hogy minden egyes alkalommal, amikor erről beszélni kell, újra felszakadnak a sebek – mondta sírva Katrina. Hozzátette: a férje emlékéért megteszi, mert fontos, hogy kiderüljön az igazság és a bűnösök elnyerjék a büntetésüket.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?