INSIDER

Összeszorul a szív: műlábra gyűjt az amputált kisfiú

Az óvodás Lakatos Viktor agyhártyagyulladás miatt mindkét lábát elveszítette 3 éves korában. Évek óta tart a rehabilitációja, nagy nehezen megtanult protézisekkel járni. Műlábait azonban cserélni kell, és az egyébként is szegénységben élő családja nem tud százezreket fizetni erre.
  • Szerző: H. N.

Ügyesen használja már a műlábait a kis Lakatos Viktor. Nemsokára azonban lehet, hogy nem lesz már mivel járnia, a szülei ugyanis nem biztos, hogy ki tudnak fizetni félmillió forintot az új lábaira. Az 5 és fél éves óvodás másfél évvel ezelőtt agyhártyagyulladást kapott. A baktérium a vérébe került, melynek következtében összeomlott a keringése. Csak amputáció árán lehetett megmenteni az életét. Akkor az egész ország szorított, hogy Viktor életben maradjon, és azóta is sokan nyomon követik a sorsát.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A kisfiút egy zuglói speciális óvoda fogadta, ahol naponta 4 órát tölt el. Szépen megtanult műlábbal járni. Kezdetben egy teljesen merev protézise volt, amivel nem tudott segítség nélkül leülni és felállni, ám egy évvel ezelőtt megkapta az új műlábát, amelyben már ízületek is vannak.

„Ez a láb ugyanazokon a pontokon mozog, mint az emberi láb: van benne térdízület is. Viktornak meg kellett tanulnia használni, és bizony még sokáig visszasírta az előző lábát. Az ára több mint 1 millió forint volt, ebből 240 ezret kellett fizetnünk” – fejtegette Viktor édesapja, Lakatos Ferenc.

Eltelt egy év, és Viktor lassan már iskolába készül. Mint minden gyermek, ő is nagyot nőtt, és már tanulmányozza a másodikos bátyja tankönyveit, és a Bibliát. A család tudta, hogy az ősszel új lábat kell venni neki, arra azonban nem számítottak, hogy más lesz a finanszírozás.

„Az orvosunk mondta, hogy ideje új lábat csináltatni Viktornak, mert a régit lassan kinövi. Ilyenkor újra kell kérni, hogy támogassák a finanszírozását, ám a válaszlevélben jött a hideg zuhany: most már csak feleannyit finanszíroznak, mint egy évvel ezelőtt!” – mondta az édesapa.

A határozat szerint Viktornak mindenképp szüksége van az új végtagokra, mivel az előzőt már kinőtte, s annak egyébként is lejárt a „kihordási ideje”. A fiúnak, életkora miatt csak speciális, tapadótokos művégtagja lehet, amely többe kerül, mintha hagyományost rendelnének neki. Márpedig a protézis testi és lelki szempontból is egyaránt szükséges neki. Az új végtagok darabja 1,2 millió forint, ebből az állam 950 ezer forintot finanszíroz, vagyis a 2,4 milliós végösszegből 1,9 milliót áll a kormány. Lakatoséknak összesen tehát 500 ezret kell összeszedniük, mégpedig 90 napon belül: addig használható fel ugyanis az állami támogatás.

„Ez rengeteg pénz, amit nem tudunk összeszedni! A felére készültünk, így hideg zuhanyként ért mindez minket. Egyébként sem vet fel a pénz minket, főleg, hogy Viktor szállítása miatt nem tudok dolgozni. Erre azonban végképp nem számítottunk” – folytatta Ferenc.

„Az új lábat 3 évig, 8 éves koráig tudja használni majd. Az orvosunk azt tanácsolta, hogy ha semmiképp nem tudjuk előteremteni a pénzt, akkor válasszunk: vagy a tokot, vagy a műlábat vegyük csak meg, és majd később a másikat. Én azonban ezt nem tudom megtenni, hiszen a fiamnak mind a kettőre szüksége van!”

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?