INSIDER

Örülnek az orvosok, ez az oka

Megnyugtatta az egészségügyiseket az Alkotmánybíróság döntése, amely szerint el lehet venni a gyereket azoktól a családoktól, ahol nem mûködnek együtt a védőnővel, gyerekorvossal és megtagadják a gyerek gyógykezelését, illetve a védőoltások beadását.
címkék:
  • Szerző: Ripost

- Az Alkotmánybíróság döntésére csak egyet tudok mondani: nagyon helyes!

– kezdte a %%-nak dr. Bense Tamás.

Amelyik szülő úgy dönt, hogy nem oltatja be a gyerekét, azzal nemcsak a saját, de mások gyerekeinek az egészségét is kockáztatja – hangsúlyozta.

Iskolázott emberek is megtagadják a védőoltást

- Sokszor az iskolázott, olvasott emberek is meg akarják hozni azt a súlyos döntést, hogy megtagadják a védőoltást a gyereküknél. Velük le kell ülni beszélgetni, és az oltás melletti érveket elmondani. Másodsorban tájékoztatni kell, hogy oltás nélkül társait is megfertőzheti a gyerek, ha pedig elkap egy betegséget, ami ellen nincs védve, akár meg is halhat. Az utolsó, hogy a védőnő és a gyerekorvos együttesen jelzi a hatóságok felé az oltásmegtagadást – mondta dr. Bense Tamás.

Az oltottak védelmet nyújtanak a nem oltottaknak is

A rendszeres védőoltások olyan megbetegedések ellen, mint a járványos gyermekbénulás, a tetanusz, a diftéria és a szamárköhögés, közel 30 millió ember életét mentik meg évente a világon, és emberek millióit óvják meg a betegségtől, életre szóló rokkantságtól.

- A védőoltás a nem oltottaknak is védelmet nyújt a „nyájimmunitás” révén: ha egy közösségben elég ember kapott védőoltást, a betegség nem tud elterjedni. Például, amelyik gyerek valamilyen oknál fogva (életkor, elhúzódó tüdőgyulladás) nem kaphat oltást, a közösség, az oltott társai is megvédhetik – mondja a családorvos.

Az államfő felesége is kiállt a védőoltások mellett

A védőoltások és az azokkal foglalkozó orvosok az ország egészségének megőrzését szolgálják

- jelentette ki Herczegh Anita Szegeden, a 25. Országos védőoltási konferencián. Áder János köztársasági elnök felesége elmondta, azért fogadta el a meghívást, hogy kiálljon a védőoltások mellett. Amikor még nem volt védőoltás, népbetegség volt a tbc, és gyilkolt a feketehimlő. Arany János például 8 testvérét veszítette el tüdőbajban. Ma számos fertőző betegség csak kivételesen ritka alkalmakkal fordul elő. Herczegh Anita elmondta, 4 gyermeket neveltek föl a férjével, és felelős szülőként mindig áldásnak tartotta, hogy a betegségek elleni küzdelemben segítségükre voltak a modern orvostudomány tapasztalatai.

Pusztít a kanyaró a szomszédainkban
Gyakran jár Erdélyben, Kárpátalján és Felvidéken. Pár éve folyamatosan kanyarójárvány pusztít ezeken a vidékeken. Mindez úgy kezdődött, hogy Romániában a szülők tömegesen megtagadták a kanyaró elleni védőoltás beadatását. Miután a beoltott gyermekek aránya 97-ről 80 százalék alá esett, megkezdődött a tömeges megbetegedés. 2016 őszétől Romániában több mint 12 ezer megbetegedést és 50 halálesetet regisztráltak. Ukrajnában tavaly 54 ezren, idén 30 ezren kapták el a vírust. Szerbiában is több ezres megbetegedést okozott a kanyaró.

Magyarországot védi a magas átoltottság

Nálunk, köszönhetően a hatékony védőoltásnak, alig pár tucat elszigetelt és behurcolt esetet regisztráltak. Járvány nem ütötte fel a fejét, mert a magyar orvosok és a védőnői hálózat megelőzte a bajt, és magasan, 98 százalék körül tartja az átoltottsági szintet - mondta.

Mi lesz, ha egy szülő nem oltatja a gyerekét?

A gyermekorvos és a védőnő jelenti a járási hivatalnak, hogy a szülő nem hajlandó beadatni az oltást, majd a hivatal határozattal kötelezi a szülőt, szülőket, hogy jelenjenek meg a gyermekorvosnál – magyarázta lapunknak egy ügyvéd. Ezzel párhuzamosan az első fokú gyámhivatal is eljárást indíthat, ami az Alkotmánybíróság döntése értelmében azt is jelentheti, hogy a gyermeket elveszik a családtól, gyámság alá helyezik és végül megkaphatja a kötelező védőoltásokat.

Kanyaró Szombathelyen

Kanyarógyanús eset miatt rendeltek el látogatási tilalmat a Markusovszky Kórház fertőzőosztályán Szombathelyen. Egy Kazahsztánban dolgozó férfit vettek fel a Markusovszky Kórházba, és a vizsgálatok kanyarót igazoltak. A beteget - aki már meggyógyult - elkülönítve kezelték, mindenkit beoltottak, aki érintkezésbe kerülhetett vele, de az egyik betegszállító belázasodott és most őt ápolják.

Egészségügyi vészhelyzet New Yorkban az oltásellenesek miatt

New Yorkban szükségállapotot rendeltek el a kanyarójárvány miatt, Brooklynban pedig büntetés mellett kötelezővé tették a kanyaró elleni oltást. A metropoliszban először fordult elő, hogy kötelezővé tettek oltást, és a kanyaró mellett a bárányhimlő és a mumpsz elleni védőoltást is elrendelték. A rendelkezés főleg Brooklyn ortodox zsidók lakta negyedét érinti, ősz óta itt nőtt meg ugrásszerűen a kanyarós megbetegedések száma. Az egészségügyi hatóság közölte: szokatlan lépésük válasz az élénk oltásellenes kampányra is.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?