INSIDER

Örökre sérült marad a román orvos magyar áldozata

Soha nem épül már fel teljesen a sérüléseiből László, akit az ikergyermekei szeme láttára, a feleségével együtt akart kivégezi egy román tüdőgyógyász, Dan Stamatiu. A férfi koponyáját plasztikázni kellett, és a mai napig nem tudja mozdítani a bal karját.
  • Szerző:

Vajon túl lehet-e lépni azon, ha valakinek a feleségét a szeme láttára agyonlövik, majd őt is megpróbálják meggyilkolni, s mindezt végignézik a 7 éves ikergyermekei? Lelkileg egy életre szóló trauma marad ez R. László számára. Emellett maradandó fizikai sérüléseivel is meg kell küzdenie.
Dan Stamatiu, a sátoraljaújhelyi kórház tüdőgyógyásza 2016. augusztus 31-én berontott R.-ék nyíregyházi otthonába, és engedély nélkül tartott fegyveréből tüzet nyitott rájuk. Lászlót és Máriát fejbe lőtte, az asszony azonnal meghalt. Hétéves kislányuk próbálta a szülei vérző sebeit ellátni, ikerfivére az utcára rohant segítséget kérni.


A gyilkossá vált orvos megszökött, Nagyváradon fogták el. Mivel tiltott fegyvertartás és fegyvercsempészet miatt már folyt ellene eljárás Romániában, ki kellett töltenie az azért kapott három év, négy hónap börtönt, csak azután adták ki a magyar hatóságoknak. Elfogásakor bevallotta, hogy ő lőtt a házaspárra, ő ölte meg Máriát. Féltékeny volt, mert az asszony a családját választotta, nem akart vele szorosabb kapcsolatot. A férj szerint feleségének nem is volt viszonya a támadóval, a román orvos viszonzatlan szerelemmel zaklatta őt, amiről otthon beszámolt.
Szeptember 5-én Magyarországra szállították és rögtön le is tartóztatták az orvost. Bár ügyvédje azt nyilatkozta, tesz majd vallomást, a Ripost úgy tudja, ez még nem történt meg.
„Folyamatban van a nyomozás, orvosszakértői véleményre várunk” – tudtuk meg a férjet képviselő dr. Helmeczy László ügyvédtől.

Ügyfelem jelentős sérüléseket szenvedett: a jobb füle fölötti részt plasztikázni kellett, agysérülése miatt pedig beszédhibás. A támadás után lebénult a fél oldala, a rehabilitáció annyira sikerült, hogy most már „csak” a bal karját nem tudja felemelni. Egész életében küzdeni fog ezekkel az egészségügyi problémákkal. Nem kizárt, hogy a büntetőeljárás befejezése után kártérítési igényt jelentünk be.”

Dan Stamatiu azóta magába szállt, védője szerint azon gondolkodik, hogyan kárpótolhatná a családot.
„Mélyen megbánta, amit tett, és nagyon szenved amiatt, hogy megölte azt az asszonyt” – mondta a -nak dr. Dicső Gábor.Régóta gondolkodik azon, hogyan tudná kárpótolni a túlélő férjet és a családot a szenvedéseikért. Ahogy módjában áll, ezt fogja tenni.”

Beperelte a román börtönt

Nem sokkal azután, hogy Magyarországra hozták, kiderült: Dan Stamatiu rosszul érezte magát a román börtönben. Pedig amikor a gyilkosság után elfogták, azt vallotta: azért szökött Romániába, mert a magyarok ellenszenvet táplálnak a románokkal szemben, és nem szeretne az „ellenséges közhangulat” áldozata lenni.


Az ebihoreanul.ro portál arról számolt be, hogy az orvos három év alatt 14 pert indított a börtönök ellen, ahol a büntetését töltötte. A rossz tartási körülményekre és az ellene hozott intézkedésekre panaszkodott, rendszeresen konfliktusba került az őrökkel és a többi elítélttel. A Ripost információi szerint a magyar börtönben sokkal jobban érzi magát, az elmúlt egy hónapban nem volt összetűzése, konfliktusa senkivel.

 

És ezeket olvastad már?