Létrehozva: 2021.10.08.

Orbán Viktor bejelentette: Nemcsak a nyugdíjasok kapnak prémiumot, jönnek a béremelések is

A miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában beszélt a kormány legfrissebb döntéseiről, valamint a gazdasági és koronavírus helyzetről.

Aki nem veszi fel az oltást, az veszélyben van

Orbán Viktor kormányfő a beszélgetés elején azt mondta, a vírusnak a mostani a kedvenc időjárása. Csak az oltás segít ellene. A bezárkózás nem fog minket megvédeni – tette hozzá. Aki nem veszi fel az oltást, az veszélyben van – mondta a kormányfő. Orbán Viktor friss bejelentéseket tett (Fotó: Facebook)

Orbán Viktor is beoltatja magát harmadszorra

Orbán Viktor szerint nem kivitelezhető, hogy fizessenek azoknak, akik beoltatják magukat. A felelősségteljes magatartás az oltás felvétele, de sokan nem vették fel az oltást a különféle álhírek miatt – tette hozzá.

„Jövő héten én is felveszem a harmadik oltást.”

Elmondta, hogy még mindig nem ismerjük a vírust, de az biztos, hogy az oltás működik. Úgy látja, jobb hogy van harmadik oltás, mintha nincsen – tette hozzá.

Komoly terhet jelentene a baloldali javaslat

Orbán Viktor elmondta, hogy Magyarországhoz képest vannak olyan államok, ahol kevésbé fontos a rezsiár. Ez közvetlen politikai kérdés volt itthon az elmúlt 20 évben. 2002-ben is figyelmeztették az embereket, hogy a baloldali kormány rezsiárakat fog emelni, de ezt a baloldal tagadta, mégis később 11-szer emelt – emlékeztetett a kormányfő. A baloldal most is piaci energiaráakat követelt, ha ezt teljesítjük, akkor 370 ezer forinttal kellene többet fizetnie egy magyar háztartásnak – mondta a kormányfő. „Most az áremelkedések miatt több nyugati országban kitört a pánik.”

Brüsszel tovább rontja a helyzetet

Brüsszelben a klímavédelmet az energiaárak emelésével szeretnék elérni – mondta a kormányfő. Vissza kell vonni ezeket a döntéseket – tette hozzá. Orbán elmondta, hogy 2035-ben kellene ott lennie az energiaáraknak, mint ahol most vagyunk. A csehek, a lengyelek és mi követeljük, hogy Brüsszel vonja vissza a korábbi lépéseket – tette hozzá. Javaslataink is vannak, hogyan lehetne kezelni a helyzetet. Brüsszel ahelyett, hogy segítene tovább rontja a helyzetet. A két múlva esedékes uniós csúcson újra napirendre kerül a rezsikérdés.”

Ez az emberek teljesítménye

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a gazdaság elérte a járvány előtti teljesítményét, és ez a magyar embereknek köszönhető. A gazdaság teljesítménye attól függ, hogyan teljesítenek az emberek. „A Gyurcsány-Bajnai korszak rossz szabályai miatt a segélyből élés volt a kedvezőbb, ezért a gazdaság visszaesett.” 80 ezer forintos nyugdíjprémiumot kapnak a nyugdíjasok, és az infláció felett emelik a nyugdíjakat.

Itt vannak a legújabb béremelési lépések

1,9 millió család kapja vissza a 2021-ben befizetett adót 2022-ben. Orbán bejelentette, hogy az ápolónők bérét 21, a bölcsődei dolgozókét 20 százalékkal, a kulturális dolgozókét 20 százalékkal emelik majd 2022-ben. A kormányfő közölte, hogy egymillió fiatalt érint majd, hogy nem kell szja-t fizetniük.

„Ha sikerül a minimálbért 200 ezer forintra emelni, akkor egy szép évet zárhatunk.”

10 százalékos tanári béremelés lehet

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy hitelből nem lehet bért emelni. Nekünk teljesítmény kell, és akkor van fedezet a különféle emelésekre – tette hozzá. A gazdaságpolitikának fontos eleme, hogy a gazdasági növekedés és a béremelések szinkronban legyenek.

„A pedagógusoknak igaza van, 2013-ban nagy arányú emelés volt, de időközben a többi bér emelkedett, és az ő béreik hátrébb sorolódtak. Jövőre egy 10 százalékos béremelés lehet, és 2023. januárjától lehet nagyobb emelés.”

Itt van az új államadóssági cél

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a magyar gazdaság jó állapotban van, de vékony jégen vagyunk, mert az államadósság magas. Sikerült többször is levinni, 1998-2002 között, és 2010-2020 között. A pandémia miatt 75-80 százalékos államadóssági sávban vagyunk – tette hozzá. Nem akarom, hogy a 100 százalék körüli sávba csússzunk bele – mondta a kormányfő, és szerinte vissza kell menni az 50 százalékos adóssági sávba.

Orbán: Nem engedjük át a gyerekeink nevelését LMBTQ-aktivistáknak

A brüsszeli pénzekről azt mondta, hogy hitelfelvételről van szó. Úgy volt, hogy mindegyik ország együttesen kapja meg ezt az összeget, de ez nem így történt, ami nem fair. Orbán Viktor szerint az LMBTQ-lobbi miatt nem kaptuk még meg ezt az összeget.

„Az unió visszaél a hatalmával, nem csoda, hogy minden országban nő az ellenállás az EU-val szemben. Nem engedjük át a gyerekeink nevelését LMBTQ-aktivistáknak.”

Orbán: Karikó Katalin a mi hősünk

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy nem tudjuk, hogy miért nem kapott Nobel-díjat Karikó Katalin. Karikó Katalin ennek ellenére a mi hősünk. Sok millió ember életét megmentette, és ezért büszkék vagyunk rá – tette hozzá. Mindezek mellett a fiatal szakmunkásaink nemzetközi versenyen nagy sikert értek el.

„Magyarország jövője nemcsak a Nobel-díjasainkon, hanem a szakmunkásaikon is múlik.”

A magyar emberek és vállalkozások energiaárait máig védi a kormány, mert ez a kormány a rezsicsökkentés kormánya – jelentette ki Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára, szerdán a növekvő európai energiaárakkal kapcsolatban. Az európai árrobbanás az uniós kormányfők találkozóján is téma. Orbán Viktor miniszterelnök szerint Brüsszel hibája is, hogy egekbe vannak az energia árak. Ráadásul egy klímavédelmi javaslatnak álcázott javaslat keretében Brüsszel további adókat akar kivetni a gépkocsi- és lakástulajdonosokra. A kormányfő egyértelművé tette, azon fog dolgozni, hogy Brüsszel ne emelje az energiaárakat.
Az energiaárak történelmi csúcsokat értek el az EU-ban, a földgáz és az áram világpiaci ára többszörösére nőtt az elmúlt hónapokban. Mindez a rezsidíjak jelentős mértékű megemelkedéséhez vezetett számos uniós tagállamban, ugyanis az energiaszolgáltatók rögtön a lakosságra hárították a terheket. A növekvő energiaárakkal kapcsolatban Schanda Tamás az ITM államtitkára kijelentette, hogy a magyar emberek és vállalkozások energiaárait máig védi a kormány, mert ez a kormány a rezsicsökkentés kormánya. Kifejtette, azt is, hogy a kormány beavatkozásának köszönhetően Európában ma is a magyar lakosság fizeti a legolcsóbb gáz árat és a második legolcsóbb áram árat, ellentétben a 2010 előtti időszakkal, amikor háromszorosára emelték a gáz árát, az áramét pedig a duplájára. 2013-14-ben 25%-kal csökkentettük a gáz, az áram és a távhő árát. A rezsicsökkentést azonban nem volt elég egyszer meglépni, az alacsony árakat, azóta is több fronton védeni kell. Védeni kell a világpiaci árak emelkedésétől és védeni kell a brüsszeli próbálkozásoktól is. A kormány által bevezetett rezsicsökkentéssel a családok minden évben átlagosan körülbelül 200 ezer forintot spórolnak. Az államtitkár beszámolt arról is, hogy Brüsszel a klímaváltozásra hivatkozva olyan új adókat akar ránk kényszeríteni, ami a magyar családok rezsijét emelné meg, mindez számunkra elfogadhatatlan. A kormány szerint most, a koronavírus-járvány utáni gazdasági újraindítás során sem engedhetjük meg, hogy a magyar emberekre hárítsák a brüsszeli klímavédelmi javaslatok és az energiapiacokon bekövetkezett változások árát. A járvány utáni életről szóló nemzeti konzultációban válaszadók 99%-a nyilatkozott úgy, hogy a környezetszennyezés árát a környezetromboló nagyvállalatokkal kell megfizettetni nem a magyar családokkal, ezért a kormány ezt az álláspontot képviseli a brüsszeli vitákban.
Magyarország álláspontja szerint az Európai Uniónak változtatnia kell az energiaárakkal kapcsolatos politikáján – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a szlovéniai Brdóban az európai uniós tagországok és a nyugat-balkáni térséget alkotó országok állam-, illetve kormányfőinek találkozóját megelőzően. A kormányfő úgy véli, legalább részben az Európai Bizottság hibája, hogy az árak megemelkedtek. Meg kell változtatni bizonyos szabályozásokat, különben mindenki hátrányt fog szenvedni – fogalmazott. Orbán Viktor azt is leszögezte, hogy Magyarországot az áremelkedés egyelőre nem érinti, mert az árak nem emelkedhetnek a megszabott felső határnál magasabbra. Az Európai Bizottság javasolta, úgynevezett zöld megállapodás azonban közvetett adózást rejt magában a lakástulajdonosok és az autótulajdonosok számára, ez Magyarország számára elfogadhatatlan – tette hozzá.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Varga Judit sírva mondta el, hogyan kínozta Magyar Péter

origo.hu

Kiskorú veszélyeztetése és személyi szabadság megsértésének gyanúja miatt feljelentést tettek Varga Judit interjúja után

borsonline.hu

Itt az újabb sokk: Katalin hercegné után újabb közönségkedvenc híresség jelentette be, hogy rákkal küzd

mandiner.hu

Ezért nem kellettek Ukrajnának Karácsony Gergely ajándékai

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

hirtv.hu

Gulyás Gergely is reagált Magyar Péter hangfelvételére

origo.hu

Az ajtónak vágta Magyar Péter a terhes Varga Juditot

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. március 23.: az Oroszlán megkönnyebbül, a Nyilasnak komoly felismerései vannak

ripost.hu

Évek óta erre vártak: szuper hír jött Michael Schumacherről

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

ripost.hu

Pár óra alatt két kisfiú kísértetiesen hasonló módon vesztette életét Kecskeméten

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

INSIDER

Megszólalt egy szakértő Varga Judit bejegyzéséről: ez a bántalmazás tankönyvi példája

INSIDER

Ismét tetten érték az uniós pénzek ellen lobbizó baloldalt

INSIDER

Terrorpánik Európában: Zárják a német határokat, stadionok elleni dróntámadásoktól tartanak

INSIDER

Gyászol a Magyar Közút: "Már indultak volna, amikor megtörtént a tragédia"

INSIDER

Pizsamában tűnt el egy néni a XIX. kerületből, szerettei rettenetesen aggódnak érte

INSIDER

Kiadták a riasztást, brutális, ami az országra vár

INSIDER

Pár óra alatt két kisfiú kísértetiesen hasonló módon vesztette életét Kecskeméten