INSIDER

A Pesti úti idősek otthonából minden fertőzöttet kórházba vittek

Az idősotthonok lakóira fokozottan ügyelni kell. Két ilyen intézményben is koronavírusos megbetegedést találtak.
  • Szerző: Ripost

Müller Cecília elmondta, hogy immáron 1190 bizonyított fertőzött koronavírusos beteg van. Sokan közülük tüneteket produkálnak, kórházba kerültek, többen lélegeztetésre is szorulnak.

Fotó: Magyar Nemzet

Az elhunytak száma is emelkedett, az elmúlt napon 11 embertől kellett búcsúzni. Ismételten kifejtette, hogy a krónikus betegségben szenvedők különösen veszélyesek.

A Pesti úti idősotthonról szólva elmondta, hogy jelenleg 151 fertőzött van az intézményben. 7 idős hunyt el. A személyes látogatás alkalmával 126 főt elszállíttatott a Korányi Kórházba. Ezt tartották a legbiztonságosabb lépésnek.

Lakókat szállítanak el a fõvárosi önkormányzat Pesti úti idõsotthonából 2020. április 9-én. MTI/Szigetváry Zsolt

„A lappangási időszak után gyors állapotromlás léphet fel az időseknél, ezért kiemelkedően figyelni kell rájuk, ezért kellett kórházba szállítani őket”.

A tisztifőorvos elmondta, az intézményben lévőkre is figyelni kell, sűrűbben kell vizsgálni őket. Éppen ezért további egészségügyi személyzetet kell biztosítani az otthonnak.

Még egy idősotthon van, ahol járványos terjedés van. A Rózsa úti otthonban 7 pozitivitással találkoztak, de még további laboratóriumi vizsgálat kell.

„Az ország teljes területére ellenőrzéseket rendeltem el az idősotthonokban. Ha hiányosságokat fedeznek fel a szakemberek, azonnali intézkedéseket alkalmaznak” – mondta Müller.

 

Bezárnak a dohányboltok

Lakatos Tibor ezredes emlékeztetett, hogy a kijárási korlátozás határideje meghosszabbodott. A piacok nyitvatartásáról az önkormányzatok dönthetnek. A húsvéti időszakra a polgármesterek szigorúbb szabályokat is bevezethetnek.

Csak alapos indokkal lehet elhagyni az otthonunkat – hívta fel a figyelmet.

A szabályok megsértőit továbbra is szankcionálják. Eddig 1255 intézkedést hajtottak végre azokkal szemben, akik megsértették a hatósági karantént, 665 esetben figyelmeztetést alkalmaztak.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a dohányboltok is bezárnak 15 óra után.

„Nincs fertőzött rab a börtönökben” – ismételte meg kérdésre Lakatos.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?