INSIDER

Olcsó az idei krumpli, mégis keseregnek a vevők

Szokatlanul kisméretû krumplitermésre panaszkodnak a vevők és a termelők egyaránt a piacokon. De nem csak a mérettel van gond: idén jóval kevesebb krumpli élte túl a kedvezőtlen időjárást, ráadásul sokkal több torzult, alaktalan gumót hozott az idei termés. A megcsappant mennyiség ellenére olcsóbban juthatunk hozzá a burgonyához.
  • Szerző: Ripost

Talán soha nem termett annyi kisméretű burgonya, mint idén. Kecskés Gábor, az Országos Burgonyaszövetség és Terméktanács elnöke szerint mindezt a kedvezőtlen időjárásnak köszönhetik a termelők: a kevés esőzés és a forró nyár megtépázta nem csak a termés mennyiségét, de a krumplik nagyságát is!

A szövetség elnöke arról számolt be a sajtóban, hogy az aszály okozta károkat öntözéssel valamilyen szinten csökkentették a gazdálkodók, erre viszont nem mindenkinek volt lehetősége. Az elnök hozzátette:sok termelő 50 százalékos kiesésről számolt be. Ennek ellenére sok helyen olcsóbban jutnak hozzá a háziasszonyok a burgonya kilójához, de vannak olyan termelők is, akik nem tudták levinni az árat. A Lehel Csarnokban például átlagosan 170-200 forintba kerül a krumpli kilója, az apróbbak viszont olcsóbbak, van, ami 80 forint körül van.

Arról, hogy mit szólnak a vevők és a termelők az összement burgonyaterméshez, a szombati %Ripost% napilapban olvashatsz részletesen!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?