INSIDER

Olaszliszkai lincselés: újabb részletek a családot illető kártérítésről

A lincselők közül már többen is beperelték az államot a rossz börtönkörülmények miatt, de a pénz nem hozzájuk érkezik majd.
  • Szerző: Ripost

Már négy olaszliszkai lincselő kapott milliós kártérítést a strasbourgi bíróságtól, ám a Szögi család jogi képviselője résen volt, így az egész összeg a gyászoló hozzátartozókat illeti.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Ha lassan is, de úgy tűnik, végre anyagi elégtételt kap a Szögi család a brutális, 2006-os olaszliszkai lincselésért. Bár újabb lincselőknek ítéltek meg milliós kártérítést a rossz börtönkörülmények miatt, ezek minden egyes forintja a Szögi családhoz kerül heteken belül.

Óriási megdöbbenést váltott ki, amikor ifjabb H. Dezső, a rossz börtönkörülményekre hivatkozva beperelte az államot, és ezért öt­millió forintos kártérítést ítéltek meg neki. Akkoriban az azóta már szabadlábon lévő fiatal a meleg víz hiányára, a szellőztetésre és a higiénia hiányára pa­naszkodott. H. Dezső azt hitte, az övé marad a milliós összeg, de minden pénzt zároltak a bírósági végrehajtók, majd az összeget átutalták Szögi Lajos özvegyének és árváinak. H. Dezső példáján felbuzdulva a többiek is perel­tek: a hatodrendű vádlottnak, F. Györgynek négy és fél milliót, a harmadrendű vádlottnak, Sz. Andrásnak közel másfél milliót, míg a hetedrendű J. Gusztávnak valamivel több, mint félmillió forintot ítélt meg a bíróság – szintén a rossz körülmények miatt.

Összesen tehát hat és fél millió forint sorakozik a három lincselő számláján, ám még így sem közelíti meg azt a 46 milliós összeget, amit a Szögi családnak ítéltek meg négy évvel a gyilkosság után. A pénzt a vádlottaknak kellett volna megfizetniük, erre azonban ifjabb H. Dezső kártérítéséig esély sem volt, a család tavalyig egy forintot sem látott. Ám ahogyan akkor, szerencsére a Szögi család ügyvédje ezúttal is résen volt,

„Mikor értesültem az újabb kártérítésekről, azonnal értesíttettem a végrehajtókat. Még egyelőre nem érkezett meg a pénz, de már csak a papírmunkától függ, a közeljövőben hozzájut a család” – erősítette meg a Borsnak dr. Helmeczy László, a család jogi képviselője.

A pénz valóban már heteken belül Szögiék számláján lehet. „A rossz börtönkörülmények miatt megítélt összeg egy belsős, a bv-intézeten belül vezetett számlára kerül” – tudta meg a lap Schadl Györgytől, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől. „Ha erről a végrehajtó értesül, akkor ő követelésfoglalással él, ami azt jelenti, hogy a végrehajtó letéti számlájára utalják az összeget” – magyarázta Schadl. Ebből a végrehajtónak, a minisztérium­nak és a végrehajtói karnak is átutalják az átalány díját. „Ezúttal ez most nem áll fenn, ugyanis mindenki lemondott az összegről, így a most lefoglalt hatmillió forint teljes egészében Szögi Lajos családjához kerül majd. Így, ha ez az összeg megérkezik, a végrehajtó in­tézkedhet a kiutalásról” – szögezte le. Hozzátette, erre már vélhetően nem is kell sokat várni, így a család valószínűleg hozzájut a többmilliós kártérítés újabb részösszegéhez.

És ezeket olvastad már?