INSIDER

„Anyukám sokkos állapotban volt” – Nagy baj van Óbudán, a rendőrség nyomoz

Szélhámos vízvezeték-szerelő, kamu-kéményes és álrendőr: a legkülönbözőbb indokokkal próbálnak bejutni a csalók főként idős emberekhez. Az esetek többsége újabban Óbudán történik.
címkék:

Legutóbb egy idős hölgyet károsított meg egy férfi a III. kerületben. Magát vízvezeték-szerelő mesternek kiadva, néhány belsős információ segítségével, 50 ezer forintot csalt ki a mit sem sejtő asszonytól Békásmegyeren. A történet részleteiről az áldozat egyik, a neve elhallgatását kérő családtagjától értesült a Metropol.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Sokkos állapotba került az átvert hölgy

„Szombaton édesanyám a helyi supermarketből jött ki bevásárlás után, amikor egy 170 cm körüli, vékony testalkatú, 45-50 éves férfi várt rá munkaruhában. Magát vízszerelőnek adta ki. Anyukámat a nevén szólította, és megkérdezte: „Megismer-e, a szövetkezetnél vagyok vízszerelő, a harmadikon élő idős bácsi betelefonált, hogy ázik. Anyagra kellene pénz, hogy minél előbb megcsináljuk! A számlát hozom majd!” – mesélte az áldozat rokona. Ezután a férfi elkísérte áldozatát egy ATM-hez, és kint megvárta, amíg felveszi pénzt. Feltehetően azért várt kint, hogy ne készülhessen róla kamerafelvétel. Összesen 50 ezer forintot vett át a nőtől, azonban számlát vagy átvételi elismervényt nem adott. A csaló azt mondta, nemsokára a kollégájával együtt megy megcsinálni a munkát, azonban többé nem látták.

”Anyu lement az alattunk lévőhöz, hogy megnézze a beázás mértékét, ekkor szembesült vele, hogy becsapták. Hívott engem, én pedig felhívtam a lakásszövetkezet ügyeleti számát. Kiderült, hogy nem dolgozik náluk ilyen személyleírású férfi. Anyukám sokkos állapotban volt, ezért én tettem meg a feljelentést„ – nyilatkozta a napilapnak zaklatottan a rokon.

Fotó: police.hu

Nyomozást indított a rendőrség

A Budapesti Rendőrfőkapitányság a Metropol érdeklődésére a következőt írta: „A leírt esettel összefüggésben a BRFK III. Kerületi Rendőrkapitányság feljelentés alapján csalás bűntett gyanúja miatt rendelt el nyomozást, ismeretlen tettes ellen. A nyomozás folyamatban van, gyanúsítotti kihallgatás nem történt.”

Az egyenruhások egy jó tanáccsal is ellátták a lakosságot.

„A rendőrség javasolja, hogy ilyen esetekben ismeretlen személynek előleg címén pénzt ne adjanak át, vegyék fel a kapcsolatot a közös képviselővel, az érintett szomszéddal. Amennyiben felmerül a csalás gyanúja, úgy haladéktalanul tegyenek bejelentést a rendőrségen.”

Már korábban is felbukkant az ál-vízvezetékszerelő

A Metropol korábban már beszámolt az óbudai Szőlő utcában lakó Marika néni történetéről, akit ugyancsak egy rejtélyes kamu-mesterember vert át.

„Őszintén megmondom elég jóhiszemű vagyok, így már volt, hogy csúnyán ráfáztam. Valaki vízvezeték-szerelőnek adta ki magát, még azt is mondta, hogy szívesen bevásárol nekem, de miután megkapta a bevásárláshoz szükséges tízezer forintot, már nem láttam többet” – osztotta meg tapasztalatát még januárban Marika néni.

Az Obuda.hu híroldal tanúsága szerint az elmúlt években több alkalommal is történt lakossági bejelentés arról, hogy ál-vízóraleolvasók, vagy éppen kamu-FŐTÁV-dolgozók próbáltak meg lakásokba bejutni.

Kéményesként, vízóra-leolvasóként kértek előleget a szélhámosok

Egy ugyancsak kamu-mesteremberről szóló korábbi történetet is megosztott lapunkkal egy óbudai lakos a Tímár utcából.
„Néhány éve kéménybéléssel foglalkozó vállalkozóknak adták ki magukat csalók, akiknek egy idősebb hölgyet sikerült megkárosítaniuk 100 ezer forinttal. Eredetileg 140-et kértek előlegnek, és voltak olyan ostobák, hogy egy hét múlva visszajöttek a maradék pénzért. Addigra viszont már a feljelentés megtörtént, és amikor elhagyták az épületet, feljegyeztük a rendszámukat, és ez alapján el is kapták őket” – árulta el a lapnak a férfi.

Álllítólag álrendőrök portyáztak Óbudán

A III. kerületből a Pacsirtamező és a Tímár utca környékéről is érkezett beszámoló lapunkhoz egy hasonló próbálkozásról. Két civil ruhás férfi rendőrnek adta ki magát, így akartak bejutni egy nyugdíjas hölgy lakásába. Az eset azért is bizarr, mert mindez mindössze egy saroknyira a III. kerületi Rendőrkapitányságtól esett meg. A történetről az egyik szomszéd árult el részleteket a Metropolnak.

”Gyanús volt nekem a két alak„ – idézte fel a férfi. ”Úgy néztek ki, mint akik tipikusan rosszban sántikálnak, ezért az út másik oldaláról figyeltem őket. Odaálltak a szomszéd lépcsőház ajtajához, az egyikőjük úgy csinált, mintha csengetne, a másik pedig eközben bejutott a kapun. Hívtam is az ismerősömet az épületben, hogy látta-e a férfiakat, és ő mondta, hogy épp a harmadikon, próbálnak bejutni a szomszéd asszonyhoz. Az idős hölgy azonban gyanút fogott, és nem engedte be őket„ – nyilatkozta a lapnak a szomszéd.

Korábban már fogtak el álrendőröket

A magukat rendőrnek kiadó csalók módszere nem új keletű. A BRFK már többször tartóztatott le kamu-egyenruhásokat. 2016-ban például egy négyfős társaság tagjai négy esetben adták ki magukat rendőrnek, majd a lakásokba bejutva pénzt, ékszereket és műtárgyakat loptak a megtévesztett idős emberek otthonából. Csak egyikük viselt rendőregyenruhát, és amíg ő elterelte az áldozat figyelmét, társai átkutatták a lakást. A négyfős bűnbanda nem sokkal később a valódi zsaruk vendégszeretetét élvezhette.

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?