INSIDER

Nyilvánosak a hatósági házi karantén adatai is

Mostantól közlik a hatósági karantén adatait is a kormányzati tájékoztató honlapon.
  • Szerző: Ripost

A koronavirus.gov.hu honlapon közzétett számláló adatai szerint 10.668-an vannak hatósági házi karanténban. A járvány ezen szakaszában az otthoni karantén a jellemző, nem a kórházi, mert oda már csak azok az igazolt fertőzöttek kerülnek, akiknek olyan súlyos tüneteik vannak, hogy kórházi ellátást igényelnek.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az otthoni karantén lehet önkéntes vagy a járványügyi hatóság által elrendelt, kötelező. A hatósági házi karanténra kötelezettek (ezek számát mutatják) két hétig kötelesek otthon maradni. Ők vendéget nem fogadhatnak, a bejárati ajtajukra kötelesek a hatósági feliratot („piros lapot”) kiragasztani.

Ez figyelmeztet rá, hogy ott olyan ember él, aki járványügyi megfigyelés alatt van.

A hatósági házi karanténra vonatkozó szabályok betartását a rendőrség ellenőrzi. Aki megszegi a karantén szabályait, bűncselekményt követ el.

A hatósági házi karanténra kötelezett csak saját használati tárgyait, háztartási eszközeit (tányér, pohár, evőeszköz stb.), textíliát (ruhanemű, törülköző, ágynemű, konyharuha stb.) használhatja. Azokat otthonában kell tisztítania és tárolnia.

Légúti tünetek (pl. láz, köhögés, légszomj) esetén azonnal kell értesítenie telefonon a háziorvost vagy az ügyeletes orvost. Postást, áruszállítót, ételszállítót fogadhat, az ajtóban átveheti a küldeményt, az ételt a rokonától. Ez nem számít szoros kontaktusnak. Aki ellátását nem tudja megoldani, az önkormányzattól kérhet segítséget.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?