INSIDER

Megáll az ész: elképesztő trükkökkel nyaralnak a védettségi igazolvány nélküliek

Mivel minden szálláshelyen kötelező a védettségi igazolvány, az interneten adnak egymásnak tanácsot az oltatlanok, hogyan lehet nyaralni védettségi igazolvány nélkül.
  • Szerző: Ripost

A védettségi igazolvány nélküliek a jelenlegi szabályok szerint nem mehetnek hotelbe, apartmanba, szállodába. Ezért az oltatlanok veszélyes játékba kezdtek: az interneten keresik a kiskapukat. „Hogy lehet megszállni védettségi igazolvány nélkül?„ „Tudtok olyan szálláshelyet, ahol nem kérnek védettségi igazolványt?” – az ilyen és ehhez hasonló kérdések mindennapossá váltak az utóbbi időben a különböző Facebook-csoportokban.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

védettségi igazolvány nélküliek

Tanácsokat is osztanak egymásnak, megosztják a tapasztalataikat a szabályszegőt, ezzel szabályszegésre buzdítva a többi oltatlant.

„Azt kell mondani, hogy üzleti útra mész”. „Ha bizonyítékot kérnek az üzleti útra, mond, hogy üzlethelyiséget keresel a városban vagy autót veszel”, „Ha belekötnek a gyerekbe az üzleti út miatt, írj egy nyilatkozatot, hogy munka miatt nem megoldott a gyerekfelügyelet” – ezek a leggyakoribb tanácsok.

védettségi igazolvány nélküliek

A szabályszegők nem csak a saját és környezetük, szeretteik egészségét teszik kockára az ilyen trükkös nyaralással, de komoly büntetésre is számíthatnak. A szabályszegés 50 ezer forintig büntethető, de aki például fél éven belül háromszor próbálkozik, azt 90 napra elzárhatják és 450 ezer forintos büntetést fizethet.

védettségi igazolvány nélküliek

Fotó: pixabay.com

A szálláshelyeket is komoly veszélybe sodorják a védettségi igazolvány nélküliek, ha trükköznek. A Magyar Közlönyben leírtak szerint 200 ezer forinttól 3 millió forintig terjedő bírsággal sújthatók azok a szálláshelyek, ahol védettségi igazolvány nélküli vendégek tartózkodnak, ráadásul a szálláshelyet akár egy teljes évre bezárhatják... A hoteleket, panziókat és apartmanokat folyamatosan ellenőrzik, így nem érdemes szabálysértéssel próbálkozni.

A kormányinfón Orbán Viktor elmondta: több az oltás, mint ahányan regisztráltak, innentől az egyéni felelősség kérdésre az oltás ügye, akik nem oltatták be magukat, azok veszélyben vannak. Tehát a vakcinaigazolvány nélküliek tehetnek arról, ha nincs nekik. Kérte őket, hogy oltassák be magukat. A vakcinatartalékokat illetően a miniszterelnök elmondta, hogy nyugati vakcinából még 17 millió adag érkezik. „Mindenkit képesek vagyunk akár negyedjére is beoltani” tette hozzá Orbán Viktor.

Ha valaki megkapta a védőoltást, nem kell igényelnie az igazolványt. Az állam hivatalból postázza az ingyenes kártyát, annak kiállítását külön nem kell kérni. A védőoltást igazoló kártyának nincs érvényességi ideje. Az igazolvány a személyi adatok mellett tartalmazza a védőoltás idejét, valamint típusát. Aki átesett a betegségen, 6 hónapig tekinthető védettnek. Aki az ellenanyag termelődését teszttel bizonyítja, 3 hónapra kaphat igazolványt, de az nem ingyenes.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?