INSIDER

Orbán Viktor: A kormány engedélyezi a 12-16 évesek oltását

Sokak meglepetésére nem Gulyás Gergely, hanem Orbán Viktor tartotta meg az e heti Kormányinfót.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Orbán Viktor elmondta, hogy a tegnapi kormányülésen ismertették a járványügyi adatokat. A járvány harmadik hullámát legyűrtük, mert alacsony a tesztek között a pozitívak aránya. A kormányfő elmondta, hogy az oltásokat tekintve nagyon jól állunk. Az első oltást tekintve a második, a második oltást tekintve az első helyen állunk az unióban. Magyarország az egyetlen olyan hely, ahol több vakcina áll rendelkezése, mint ahányan oltásra jelentkeztek.

A kormányfő bejelentette, hogy kormány engedélyezte a 12-15 évesek oltását is. Van 137 ezer olyan honfitársunk aki nem vette fel az oltást. Aki nem veszi fel az oltást, azt törölni fogják a védettségi igazolvánnyal rendelkezők köréből – tette hozzá. A jövő héttől áttérünk a készenléti oltási rendre – mondta a kormányfő. Köszönetet mondott mindenkinek aki segített az oltásokban.

Még 17 millió adag vakcinát várnak

A miniszterelnök szólt arról is, hogy az egyéni felelősség kérdésre az oltás ügye, akik nem oltatták be magukat, azok veszélyben vannak. Kérte őket, hogy oltassák be magukat – tette hozzá.A vakcinatartalékokat illetően elmondta, hogy nyugati vakcinából még 17 millió adag érkezik. Mindenkit képesek vagyunk akár negyedjére is beoltani -tette hozzá.

Jelentős előnyünk van

1-1,5 hónapos előnnyel sikerült nyitni – mondta Orbán Viktor. A dolgozó emberek száma 4,5 milió felett van, de ez 50 ezerrel kevesebb, mint 2019 hasonló időszakában. Lehetőség lesz arra, hogy kétszer annyi munkahely jöjjön létre, mint amennyi megszűnt – tette hozzá.

Itt az új nemzeti konzultáció

Nemzeti konzultációt indít a kormány a következő időszakban – mondta Orbán Viktor. Egyetértési pontokat kell létrehozni. A gazdasági újraindításról, a gazdaság megerősítéséről és a stabil gazdaságról konzultáció indul. Fontos, hogy egyetértés legyen a minimálbér tekintetében – tette hozzá. Jelentős adókedvezményekre lesz szükség, hogy jelentősen nőjön a minimálbér.

Orbán Viktor elmondta, tíz napos rendkívüli szabadságot kapnak azok, akik részt vettek a koronavírus-járvány elleni védekezésben.
A magyar gazdaság pandémia utáni újraindulása igazán sikeres lehet – jelentette ki Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a migráció visszakerül az európai politika középpontjába.

Nemzeti konzultációt indítunk a gazdaság újraindításáról

A kormányfő úgy fogalmazott, felmerül a kérdés, mi legyen azzal a pénzzel, amit a gazdaság az ország normális működéséhez szükséges összegen felül képes előteremteni. Álláspontja szerint a legegyszerűbb visszaadni azoknak, akik megdolgoztak érte, különösen a családosoknak, akik a válság során a legnagyobb terhet viselték.
Akinek van gyermeke, hadd kapja vissza azt a pénzt, amiért megdolgozott, és adóként befizetett az átlagjövedelem mértékéig – hangsúlyozta a miniszterelnök. Ez egy igazságos és újszerű gondolat, amelyet konzultációra bocsátanak, mert jó, ha sikerül elnyerni hozzá az emberek egyértelmű támogatását – mondta.
Megjegyezte: a nyugdíjprémium arról szól, hogy ha a gazdaság nő, a nyugdíjasok ne maradjanak ki ennek kedvező hatásából, és ha az újraindítás sikeres lesz, akkor a nyugdíjprémium is magasabb lesz.

A járványok és a népvándorlások korát éljük

Orbán Viktor elmondta: nagy változások lesznek a járvány után, nem ugyanúgy áll helyre a gazdaság. Hangsúlyozta: a járványok és népvándorlások korát éljük, az ebből fakadó kihívásra kell felkészülni, ezért járványügyi, migrációs és gazdasági kérdések lesznek a konzultációban.
Úgy fogalmazott, „migránshadak dörömbölnek Európa szinte minden ajtaján”, a szárazföldi és a tengeri útvonalat lezáró ajtókon. Tavaly ilyenkor az illegális határátlépési kísérletek száma 10 ezer volt, idén eddig azonban 38 ezer, tehát a migrációs nyomás nő – mondta. Hozzátette: a járvány kérdése elmegy, és visszakerül a migráció az európai politika középpontjába.
A miniszterelnök úgy folytatta: keményíteni szeretné a magyar álláspontot. Magyarországnak világos elutasító álláspontja van, de most nemcsak az illegális migrációt kell elutasítani, hanem a járvány miatt különösen fontos, hogy két évig semmilyen migrációt ne engedjenek – mondta. Megjegyezte: ez is szerepel a nemzeti konzultációban.
Közölte: a magyar kormány szerint a migráció eleve rossz dolog, mert mindig arról szól, hogy az ember megszületik valahova és ott nem tud boldogulni, ezért elmegy onnan. Az lenne a jó, ha mindenki ott tudna boldogulni, ahol megszületett, ezért abban kell segíteni, hogy mindenki ott élhessen emberhez méltó életet, ahol született – fejtette ki.
Úgy látja, van, amikor el kell menekülniük az embereknek, de a cél akkor is az, hogy átmeneti segítséget adjanak nekik és emberhez méltó körülményeket hozzanak létre ott, ahol születtek. Ebben gyenge Európa, nem fordít eleget az újjáépítésre – értékelt.

A járvány után egy biztonságosabb, kevésbé törékeny gazdaságot akarunk

Orbán Viktor szerint fontos a szolidaritás az emberek között, és sok történelmi eset bizonyítja, hogy a baj nem bezárkózást, elszigetelődést eredményez, hanem az emberek közötti kapcsolatrendszerek is megváltoznak. A vállalkozók között most valóban van valami, ami arról szól, hogy nem egyenként kell boldogulni, hanem segítséget is kell nyújtani – mondta. Hozzátette: a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara ragyogó javaslatokat dolgozott ki.
A kormányfő arra kérte az embereket, hogy vegyék fel a második oltást. Aki nem így tesz, azt törlik a védettségi listáról. Azt is kérte, hogy az érintettek éljenek a 10 nap rendkívüli szabadsággal.
Kifejtette: ha egy biztonságosabb, kevésbé törékeny gazdaságot akarunk látni, akkor a családoknak is nagyobb biztonságban kell lenniük. Mindig a legkevesebbet keresők vannak a legbizonytalanabb helyzetben, ezért a minimálbért meg kell emelni. De ez nem csak akarat kérdése, meg kell találni az összhangot a minimálbér-emelés és a kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) versenyképességének megőrzése között – mondta.
Közölte: meg kell állapodni a kkv-kkal, hogy ezt ki tudják-e gazdálkodni, milyen segítség kell nekik. Azon dolgoznak, hogy elérhető legyen a 200 ezer forintos határ, a garantált bérminimum pedig még ennél is magasabb lesz, és mindez felfelé nyomja a béreket – hangsúlyozta Orbán Viktor.

A futball Eb-vel kapcsolatban a miniszterelnök kifejtette: ez egy összeurópai, nagyszerű játék, és óriási teljesítmény, hogy Magyarország is ott lehet. A bajnokságot fenyegette a járvány és fenyegeti az „ideológiai zűrzavar”, amely az egykori rabszolgatartó országok lelki örökségének eredménye – mondta.
Közölte: a futball a sportról szól, és az oda nem tartozó dolgokat nem lehetne a pályára engedni. Magyarország nem volt rabszolgatartó, neki ezzel nem volt problémája, és itt a térdepelés mást jelent – mondta. Hozzáfűzte: a magyarok nem azt várják, hogy egy játékos megadja magát, hanem azt, hogy menjen ki és harcoljon, és ha kell, állva haljon meg; ezért képviseli ő a nemzetet.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?