INSIDER

Novavax oltóanyag: magyar orvos vezeti a kutatást, ezt kell tudni a vakcináról

Újabb magyar kutatón van a világ szeme: dr. Bári Eszter kutatásirányítóként dolgozik egy hamarosan piacra kerülő amerikai, második generációs vakcinán. A készítmény merőben más, mint az eddigi vakcinák.
  • Szerző: Ripost

Magyarország kis ország ugyan, de annál nagyobb szaktekintélyekkel rendelkezik. Nemzetünk több felfedezést is adott már a nagyvilágnak és ez most a koronavírus-járvány idején sincs másképp. Karikó Katalin, a BioNTech cég alelnöke úttörőszerepet játszott az mRNS technológia alkalmazásában, emellett a nevéhez fűződik a világon elsőként engedélyezett új generációs koronavírus elleni vakcina kifejlesztése. Dr. Bári Eszter, a Semmelweis Egyetem egykori hallgatója a szintén nagy bizakodásra okot adó, amerikai Novavax vakcina kutatásirányítójaként érdemelt ki elismerést.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

dr. Bári Eszter

dr. Bári Eszter
Fotó: Bors

A madárinfluenza ellen már nyertek csatát

Dr. Bári Eszter kutatásirányítóként az első vonalban állva lehetett részese egy koronavírus elleni vakcina kifejlesztésének. A magyar kutatónő Ausztráliában irányította a Novavax vakcina tesztfázisát. Az orvosnő gyermekkora óta szülész-nőgyógyász szeretett volna lenni, de a sors egy másik utat szánt számára. Mivel súlyos fémallergia alakult ki nála, egyértelművé vált, hogy nem lehet gyakorló orvos, ezért figyelme a megelőzés felé terelődött. Eszter részt vett a madárinfluenza elleni harcban, és kilenc éve költözött a férjével Ausztráliába.

Fotó: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP

89,3 százalékban véd a brit mutáns ellen

Dr. Bári Eszter már korábban is tevékenykedett sokak életét meghatározó készítmények fejlesztésében, most hatalmas áttörést érhet el a Novavax vakcinával.

„Egy világjárvány természetesen új helyzet számomra, így izgalommal és kíváncsian fogadtam el a felkérést a Covid-vakcina kipróbálásának az irányítására. Szerencsésnek tartom magam, hogy Ausztrália legkiválóbb orvosaival dolgozhatom együtt„ – újságolta a doktornő a Semmelweis Egyetem portáljának. Elárulta, felkérést kapott az Egyesült Királyságban futó klinikai III. fázis adatainak orvosi felügyeletére, melynek első hatékonysági eredményei szerint 89,3 százalékban hatékony a brit va­riánssal szemben.

Ilyen vakcina még nincs a piacon

Az amerikai Novavax koronavírus elleni vakcinája az első úgynevezett alegységvakcina lehet a koronavírus oltóanyagok egyre szélesebb palettáján.

„Ez a második generációs vakcina azt a mesterségesen előállított tüskefehérjét tartalmazza, ami ellen az ellenanyagok termelődnek a szervezetben” – magyarázta a Borsnak dr. Rusvai Miklós víruskutató.

Fotó: Bors

„Míg a kínai Sinopharm vakcina a teljes elölt vírust tartalmazza, a Pfizer-BioNTech, a Moderna, az AstraZeneca és a Sputnik V pedig csak a tüskefehérje genetikai kódját, addig ez az alegységvakcina magát a tüskefehérjét„ – sorolta a szakember, aki szerint ennél a bonyolult oltóanyagnál néhány nappal hamarabb indulhat be a szervezetben az immunválasz. Ehhez is két dózisfelvétel szükséges. „Előnye az alegységvakcinának, hogy nem igényel különösen bonyolult szállítási és tárolási módot. A Novavax hamarosan egy újabb elérhető oltóanyag lehet a piacon, az amerikai gyógyszerügynökség már vizsgálja, hogy biztonságos és hatékony-e” – tette hozzá dr. Rusvai, aki szerint bármelyik vakcina jó, ami engedélyt kap, elérhető és az előkísérletek alapján legalább 70–80 százalékos hatékonysággal bír.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?