INSIDER

Megszólalt a magyar háziorvos: nem csak a Covid miatt kell tesztelni a gyerekeket

Egyre több a koronavírusos kisgyerek, ám a tavaszi időszakban számos más vírus és baktérium támadhatja még meg őket. Ezért is kiemelten fontos, hogy azonnal teszteltessük a gyerekeket, ha tüneteik vannak – emelte ki a Ripostnak dr. Bense Tamás családorvos.
  • Szerző: Ripost

Nő a koronavírusos gyerekek száma

Dr. Bense Tamás esztergomi családorvos tapasztalatai szerint is egyre több szülő jelentkezik, hogy koronavírusos tüneteket produkálnak otthon a kicsik, a szakembe szerint ezért is fontos mihamarabb tesztelni a gyerekeket.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Bense Tamás szerint nagyon fontos a tünetes gyerekek tesztelése

Dr. Bense Tamás (Fotó: TV2)

„Sajnos látható, hogy egyre inkább a fiatalabb korosztály irányába tolódik el a fertőzés, és egyre több a koronavírusos a gyerekek között is. Az elmúlt hetekben gyakorlatilag megháromszorozódott az ilyen tünetekkel hozzám forduló gyerekek száma, és sajnos sokan közöttük pozitívak is” – emelte ki lapunknak a családorvos, aki azt is hozzátette: az a tapasztalat, hogy ha egy családban valaki elkapja, akkor mindenkit megfertőz, az esetek többségében pedig tünetmentes, vagy enyhe tünetes gyermekek viszik haza a kórt.

Veszélyessé is válhat náluk a fertőzés

„Hál istennek a gyerekek többsége még mindig tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel esik át a betegségen: ezek jellemzően a hasmenés, hányás, végtagfájdalom, köhögés és torokfájás. Azonban egyre több esetben fordul elő, hogy hetekkel a fertőzés után nagyon súlyos állapotba kerülnek a gyerekek, kialakul náluk az úgynevezett többszervi gyulladás, ezért nagyon figyelni kell rájuk” – hívta fel a figyelmet Bense Tamás, majd azt is elmondta: amint jelentkeznek az erre utaló tünetek, azt is azonnal jelezni kell, mert van már több olyan egészségügyi intézmény, ahol kiemelten foglalkoznak ezekkel a gyerekekkel.

Bense Tamás szerint a tünetes gyerekeket azonnal tesztelni kell

Sokszervi gyulladással került a kisfiú kórházba (Fotó: Semmelweis Egyetem)

Haladéktalanul tesztelni kell!

A családorvos figyelmeztet: ha a gyereken a legapróbb tüneteket is észleljük a fejlebb felsoroltak közül, azonnal teszteltetni kell!

„Fontos, hogy minél hamarabb kiderüljön, hogy mi fertőzte meg a gyerkőcöt, hiszen ha koronavírus, akkor azonnal karantén, sehova sem szabad mennie, és kiemelten figyelni is kell rá. Viszont ha negatív, akkor egyből irány a rendelő, hogy kiderüljön, nátha vírus-e, vagy hörghurut, de lehet egy makacs bakteriális fertőzés is, amitől ugyanúgy tüdőgyulladása lehet, mint a koronavírustól. Tudni kell, hogy mitől beteg, hogy mielőbb meg tudjuk kezdeni a célzott kezelését” – emelte ki dr. Bense Tamás.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?