Létrehozva: 2020.08.28.

Négy hónapja nem volt ennyi új fertőzött – Itt a járvány második hulláma?

Két és fél hónap után újra ezer fölé emelkedett az aktív koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon, csütörtökön egyetlen nap alatt 91 új fertőzöttet regisztráltak. Mindez figyelmeztető jel lehet, hiszen a veszélyhelyzetet június 18-án, két nappal azután vonták vissza, hogy 1000 alá esett az aktív fertőzöttek száma.

„Amennyiben az aktív fertőzések száma meghaladná az 1000-1500-at, az egyértelműen a második hullámot jelentené” – közölte Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter július végén. Csütörtökön az aktív fertőzöttek száma már elérte az 1008-at. Vagyis egy hónap alatt kétszeresére nőtt a koronavírus-betegek száma Magyarországon. Ebben a szakértők szerint nagy szerepet játszottak a külföldi nyaralások.

Képünk illusztráció (Fotó: Pixabay)

Csak csütörtökön 91 új fertőzöttet regisztráltak. Korábban Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának főorvosa azt nyilatkozta, Magyarországon egyelőre alacsony a napi esetszám, de ha száz fölé emelkedik, akkor szükség lehet a járványügyi szabályok szigorítására.

Orbán Viktor miniszterelnök egy hete a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában mindenkit arra kért, hogy déli irányba ne tervezzen utazást szeptember 1-je után. Hangsúlyozta: fel kell lépni a vírus behurcolása ellen. Felidézte: nyáron bevezették az egyes országok fertőzés szerinti osztályozását, de szeptember 1-jétől nem lehet fenntartani ezt a rendszert, szigorításokra van szükség. „Nem mondom, hogy satu, de ahhoz közeli állapot fog beállni” – jelentette ki.

Orbán Viktor (Fotó: Facebook)

A Semmelweis Egyetem rektora, dr. Merkely Béla két hete arról beszélt, hogy augusztus 3. és 9. között minden nap meghaladta az 1-et az R szám, azaz a reprodukciós ráta, ami azt mutatja, hogy egy beteg hány további embert fertőz meg. „Ha ez tartósan így marad, akkor itt van a második hullám” – közölte a professzor az M1-en.

Nos, minden jel arra mutat, hogy ez az idő elérkezett: itt van a második hullám.

Precízen összehangolt gyakorlatot tartott a Járványügyi Bevetési Egység az Észak-Közép-budai Centrum Új Szent János Kórház és Szakrendelőben csütörtök délelőtt. A bemutató során azt szimulálták, hogy milyen óvintézkedések mellett kezelik a koronavírusos betegeket.

Több politikus is karanténba került

Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója a Facebook-oldalán jelentette be, hogy pozitív lett a koronavírus-tesztje. A Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely és a tárca parlamenti és stratégiai államtitkára, Orbán Balázs hatósági karanténban van, mert múlt hét szombaton egy olyan magánrendezvényen voltak, amelyen egy résztvevő koronavírus-tesztje pozitív lett. Varga Judit igazságügyi miniszter is jelezte, hogy kontaktusba került egy azóta igazoltan Covid-19 fertőzött személlyel, ezért házi karanténban folytatja a munkáját. Varga Judit és Gulyás Gergely első koronavírustesztje negatív lett.

Óvintézkedésekkel indul a tanév

Szeptember elsején megnyitnak az iskolák, ahol több óvintézkedés is életbe lép. Van, ahol az iskolanyitás előtt az intézmény előtt maszkban kell várakozniuk a diákoknak, másutt ebédidőben fertőtlenítik a tantermeket, és van olyan suli, ahol az udvarhasználathoz is órarendet állítanak össze, hogy a különböző osztályokba járó diákok ne keveredhessenek és be tudják tartani a 1,5-2 méteres távolságot.

Fotó: 123rf

Betegen ne menjünk közösségbe!

Alapszabály, mégis sokan félvállról veszik, és betegen is eljárnak dolgozni, vásárolni. Márpedig a koronavírus tömegben, zárt térben fertőz, a lappangási ideje pedig két hét is lehet.

Az Operatív Törzs nyomatékos kérése, hogy aki a koronavírus tüneteit észleli magán (láz, fáradtság, száraz köhögés, izomfájdalom, orrdugulás, orrfolyás, torokfájás, hasmenés, légszomj, szaglás és ízérzékelés átmeneti hiánya), az maradjon otthon és telefonon hívja fel a háziorvosát.

Drámai a helyzet a környező országokban

  • Ukrajnában egyetlen nap alatt 1974 új beteget regisztráltak. Az ország szombattól egy hónapra lezárja határait, az augusztus végéig elrendelt országos karantén határidejét pedig meghosszabbították október 31-ig.
  • Csehországban szeptembertől kötelező az arcmaszk használata az egészségügyi és a szociális intézményekben, a hivatalokban, a tömegközlekedési eszközökön és a választási helyiségekben.
  • Horvátországban rekordot döntött az új megbetegedések száma. Split-Dalmát megyében két hétre bezárták az edzőtermeket és minden zárt térben kötelezővé tették a maszkhasználatot.
  • Ausztriában a hét elején meghaladta a 3000-et az aktív fertőzöttek száma.
  • Romániában 500-nál is több koronavírus beteg került intenzív osztályra.
  • Bulgáriában újabb egy hónappal meghosszabbították a rendkívüli járványhelyzetet.
  • Olaszországban bezárták a diszkókat és éjszakánként kötelező a maszkviselés a közterületeken.
  • Az idősotthonokban elhunyt betegek harmada a Pesti úton lakott

    Az elhunyt koronavírus-betegek negyede, 142 személy idősotthon lakója volt. A legfertőzöttebb hely a Fővárosi Önkormányzat által fenntartott Pesti úti idősotthon, ahol 55 idős ember halt meg, és összesen 313 lakónál igazoltak koronavírus-fertőzést. Az Operatív Törzs és a járványügyi hatóság továbbra is kiemelt figyelmet fordít ezekre az intézményekre.

     

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Varga Judit sírva mondta el, hogyan kínozta Magyar Péter - videó

    origo.hu

    Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

    mindmegette.hu

    Egyszerűen nagyszerű kevert tésztás húsvéti sütemény

    magyarnemzet.hu

    Futótűzként terjed az interneten Kunhalmi Ágnes vicces beszólása

    ripost.hu

    A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

    origo.hu

    Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

    lakaskultura.hu

    Keleti inspiráció Tatabányán: sötét, zegzugos lakásból modern, légies otthon

    vg.hu

    Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

    ripost.hu

    Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

    ripost.hu

    Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    INSIDER

    Varga Judit elárulta, mi maradt ki a rendőrségi jegyzőkönyvből

    INSIDER

    Számos változást hoz a húsvét: mutatjuk a hosszú hétvége legfontosabb tudnivalóit

    INSIDER

    "Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

    INSIDER

    Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

    INSIDER

    „Az életem értelme veszik el” – kilátástalan helyzetbe került az Eltűntkereső Laci

    INSIDER

    "El sem hiszem, szinte most született" – SMA Tomika iskolás lett

    INSIDER

    Mentőhelikoptert riasztottak: gyerekeket szállító kisbusz karambolozott - videó

    INSIDER

    84 ezret fizetett a 4 ezres ebédért - keresik a szigetszentmiklósi étterem pórul járt vendégét