INSIDER

Ne pánikolj, ha ezt az ijesztő oltásmellékhatást tapasztalod!

Az egyik, hazánkban is engedélyezett oltás után többen is egy különös oltásmellékhatást említenek. A Ripost megtudta, miről is van szó pontosan.
  • Szerző: Ripost

Az oltásmellékhatást hallva sokunkban felvillan, hogy a legtöbben átmeneti gyengeségre, hőemelkedésre, lázra, fejfájásra panaszkodnak közvetlenül az oltást követően, ám ezek a tünetek általában 2-3 nap alatt el is múlnak. Ám mi van akkor, ha egy ettől eltérő jelenség jelentkezik nálunk és 2-3 nap múltán is érzékelhető?

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Újabb mellékhatást diagnosztizáltak a Moderna vakcina után.

Újabb mellékhatást diagnosztizáltak a Moderna vakcinánál (Fotó: JOEL SAGET / AFP)

Most azonban egy újabb mellékhatást regisztráltak a Magyarországon is engedélyezett Moderna (mRNA-1273) vakcinával kapcsolatban, melyről a New England Journal of Medicine amerikai szaklap is írt.

Többen azt vették észre, hogy a koronavírus elleni oltás beadása után 4-11 nappal a testük különböző részein – de a legtöbb esetben az oltás környékén – piros, érzékeny duzzanatok keletkeztek.

Mindezek nem csak ijesztőek, csúnyák is lehetnek! Tucatnyi fotó készült már, ami ilyen oltásmellékhatást ábrázol, ezek gyűjteményét itt találod. Aggodalomra azonban szerencsére semmi ok!

Egy korábbi vizsgálatban ezeknek az oltásmellékhatásoknak a gyakorisága az első injekciót követően 0,8%, a második után 0,2% volt.

A tanulmány azonban arra is kitér, hogy ezek a foltok – átlagosan 6-12 nap múlva – maguktól elmúlnak.

A most közzétett szakmai anyag hangsúlyozza: a folyamat mögött egyfajta túlérzékenység áll, ám ez a reakció nem zárja ki a következő oltás lehetőségét, azaz, ha valaki ilyet tapasztal, attól még bátran mehet a második Moderna oltásra is, hogy védetté váljon a koronavírussal szemben.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?