KÜLFÖLD

Az új vírusmutánsok ellen tesztelik a Moderna módosított vakcináját

Külön oltást fejlesztett a Moderna a dél-afrikai vírusmutáns ellen. Amerikában tesztelik a vakcinát.
  • Szerző: Ripost

A Moderna megküldte az Amerikai Nemzeti Egészségvédelmi Intézetnek (NIH) a koronavírus új variánsa ellen kifejlesztett vakcinajelöltjét klinikai vizsgálatok céljából. A vakcinagyártó a dél-afrikai koronavírus-variáns ellen fejlesztett külön oltást, ugyanis a kezdeti kutatások szerint ez nagyobb kihívást jelent a jelenlegi vakcinák számára, mint a többi mutáns.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A vállalat a közelmúltban felbukkant vírusvariánsokkal szemben két megközelítést fogadott el: Egyrészt megvizsgálják az emlékeztetőoltások hatékonyságát a semlegesítő immunitás növelése terén. Továbbá ellenőrzik, hogy mennyire hatékony új oltásként olyanoknak, akiket még nem oltottak be. A jövőben tervben van egy olyan vakcina is, ami kombinálja a régi, valamint az új emlékeztető oltás tulajdonságait.

Amerikában tesztelik a Moderna-vakcinát.

Amerikában tesztelik a Moderna-vakcinát
Fotó: AFP

A 2021-re tervezett gyártási mennyiséget 700 millió dózisra emelték, de a vállalat azon dolgozik, hogy akár 1 milliárd dózist is képes legyen leszállítani. A Moderna pozitív visszajelzést kapott az FDA-től (Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatala) arra a javaslatára, hogy tölthessen több dózist egyetlen injekciós üvegbe, és a vállalat jelenleg olyan terven dolgozik, amely szerint minden egyes injekciós üveg legfeljebb 15 dózis vakcinát tartalmazzon a jövőben.

Immár öt vakcinával oltanak Magyarországon. A Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca és a Szputnyik mellett szerdán megkezdődik az oltás a kínai Sinopharm-vakcinával is. Az eddig hazánkba érkezett 275 ezer ember oltáshoz elég oltóanyagot a mai napon szállították ki a kormányhivatalokba, onnan jut el a háziorvosokhoz, akik a következő napokban átlagosan 50-55 fő regisztrált idős oltását tudják vele elvégezni.

Magyarország összesen 5 millió adag kínai vakcina beszerzésére szerződött, amely több hónap alatt fog megérkezni. Az első szállítmány február 17-én érkezett, abból kezdődik meg most az oltás.

A kínai vakcinát elsőként a regisztrált idősek oltására használhatják a háziorvosok, ehhez hetente frissülő listákat kapnak a praxisukban regisztált idősekről. A háziorvosok értesítik az általuk kiválasztott oltandókat az oltás pontos időpontjáról és helyszínéről, amely lehet az orvosi rendelő vagy mozgásképtelen idős embernél, annak otthona is.

A Sinopharm 18 év felett korhatár nélkül adható, biztonságos és hatásos vakcina és nagy előnye, hogy jelentős, erőteljes immunválaszt vált ki, mert a vírus teljes, elölt változatát tartalmazza, így jobban megmozgatja az immunrendszert és nagy védelmet ad a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyása ellen. Ugyanolyan alapon működik, mint a már jól ismert influenza vagy a gyermekbénulás elleni vakcinák, amelyek inaktivált, elölt víruson alapuló oltóanyagok, erős védettséget adnak. A koronavírus elleni magyar vakcina fejlesztése is ugyanazon a módszeren alapul, mint a kínai vakcináé.

Ebből a vakcinából is 2 oltás szükséges 28 napos különbséggel.

Mint minden más vakcinánál itt is ellenjavallt a várandósság és a szoptatás, az akut lázas betegség, a vakcina bármely összetevőjével szembeni súlyos allergiás reakció, emellett a nem megfelelően egyensúlyban tartott krónikus betegség, vagy krónikus betegség akut fellángolása. Minden esetben az oltóorvos dönt az olthatóságról.

Mint az összes más a koronavírus elleni oltóanyag esetében, ez esetben is még számos nemzetközi kutatás és alkalmazásával kapcsolatos tapasztalatok gyűjtése zajlik az egyes korosztályokban.

Minden hazánkban engedélyezett es alkalmazott vakcina megvéd a fertőzés súlyos kimenetele ellen, ezért arra kérünk mindenkit, hogy aki még nem tette meg az regisztráljon az oltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?