INSIDER

Kezdődik: mutatjuk, merre jár a brutális vihar!

Erőteljes hidegfront vonul át Európán, ami hazánkat is elérte.
  • Szerző: Ripost

Erőteljes hidegfront vet véget a napok óta tartó hőségnek: a brutális időjárás nagy pusztítást végzett már Csehországban és a szomszédos Ausztriában is, így nem árt felkészülni a legrosszabbra.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Előbb a Dunántúl déli felére érkeznek intenzív zivatarok, amelyek kelet felé helyeződnek át, este pedig az Alföld déli részén is heves zivatarok jelennek meg – írja a Met.hu, ahol már az is tisztán látszik: Baranya megyét elérte az eső.

Hogy pontosan merre jár az ítéletidő, a met.hu radartérképén lehet figyelemmel kísérni, IDE kattintva.

Hamarosan lecsap a vihar

Hamarosan lecsap a vihar met.hu

Az éjszaka első felében az intenzív zivatartevékenység súlypontja az Alföldre tevődik át, hajnalra pedig már legfeljebb északkeleten lehet jellemző.

A Dunántúlon megjelenő zivatarokat lokálisan jelentős szél (általában 80-100 km/h, de helyenként akár 100-120 km/h, vagy azt meghaladó lökésekkel), nagyméretű jég, és felhőszakadás-szerű csapadékhullás (több 10 mm) kísérheti. Az éjszakai zivataroknál a fő veszélyforrást a nagyobb területre kiterjedő szélvihar (80-100, helyenként 100 km/h feletti lökésekkel) jelentheti, de jégeső, és felhőszakadás ezekben is előfordulhat.

Holnap napközben jellemzően a Nógrád-Békés sávban és attól északkeletre lehet vihar, zivatarok kialakulására számítani, amelyekből lokálisan viharos lökések (60-80 km/h), jégeső, és felhőszakadás (10-20 mm) előfordulhat. Megj.: Az időjárási helyzet függvényében akár piros fokozatú riasztás is kikerülhet heves zivatarra a késő délutáni óráktól.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?