INSIDER

Müller Cecília: „semmi szükség a felvásárlásokra”

November 16-án, hétfőn is megtartotta sajtótájékoztatást az Operatív törzs.
  • Szerző: Ripost

Dr. Maruzsa Zoltán felsőoktatásért és Tudománypolitikáért felelős helyettes államtitkár a magyar oktatásban bekövetkezett változásokról mondott pár szót.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Kijelentette: 31 iskolában van rendkívüli szünet, 501 iskolában van digitális oktatás. Működnek a védelmi intézkedések az oktatási intézményekben. Az esetek 95 százalékában 1-5 fő közötti a fertőzöttek száma osztályonként. A fertőzött tanárok száma intézményenként 1-5 fő.

222 óvodában van rendkívüli szünet, ez az óvodák 7,5 százaléka.

Budapest, 2020. április 9.
A kormany.hu által közreadott képen Maruzsa Zoltán, az Emberi Erõforrások Minisztériuma köznevelésért felelõs államtitkára
MTI/kormany.hu

Az iskolák továbbra sem képeznek gócpontot. Jelenleg dolgoznak a hetenkénti tesztelés bevezetésén.

Indul az Oktatási Hivatal új informatikai szolgáltatása is, aminek a lényege, hogy a napi fertőzöttségi adatok az iskolák rendelkezésére állnak majd. Tovább fejlesztik a kréta rendszert, hogy azon belül is lehessen digitális tanórákat tartani.

Müller Cecília országos tisztifőorvos
Fotó: M1

Dr. Müller Cecília közölte: 6495 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést. Elhunyt 93 többségében idős, krónikus beteg. Az aktív fertőzöttek száma 110 256 fő. 34 010-en pedig már meggyógyultak. 7236 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 582-en vannak lélegeztetőgépen.

Kijelentette: Európa küzd a koronavírus-járvánnyal. Továbbra is bővülnek a laboratóriumi vizsgálatok száma. Magyarország elhelyezkedése európai viszonylatban napok óta nem változott. Fertőzöttségét tekintve a 11. helyen, még elhunytak tekintettében a 17. helyen áll az ország.

Helytelen adat jelent meg a reggeli közleményben az elvégzett laboratóriumi vizsgálatokkal kapcsolatban, ezt később javítani fogják.

Nem lehet megmondani kinél milyen lefolyású lesz a betegség, ezért be kell tartani az óvintézkedéseket.

A katonák is részt fognak venni egészségügyi intézmények munkavégzésében. Hétfői naptól kezdve 93 kórházban dolgoznak katonák. Immáron 6 szűrőbuszon végeznek teszteket, azok számára, akiknek a háziorvosa elrendelte.

Kihangsúlyozta, hogy a gyógyszertárak továbbra is nyitva tartanak és semmi szükség az indokolatlan gyógyszerek felhalmozására. Biztonságos és folyamatos az élelmiszerek ellátása is, azok felvásárlása sem szükséges.

Kiss Róbert rendőr alezredes
Fotó: MTI

Kiss Róbert alezredes elmondta: 901 személy ellen kellett intézkedni közterületen megszeget maszkviselés miatt. 210 személy szegte meg a tömegközlekedésen a szájmaszk viselést. Tizennégy vendéglátó helyet zártak be az elmúlt hétvégén, ebből tizenegy budapesti volt.

1500 személy szegte meg a hétvégén a kijárási korlátozást. Hétvégén 47 680 házi karantént ellenőriztek a rendőrök, ebből 3424 személyt online.

Mivel nem lehet tudni, hogy kinél milyen lefolyású lesz a megbetegedés, mindenkinek be kell tartania a védelmi intézkedéseket – mondta az Operatív törzs sajtótájékoztatóján Müller Cecília.

Azt is elárulta mi a pontos feltétele annak, hogy egy elhunytat a koronavírus áldozatának minősítsenek.

„A kiállított dokumentumban minden esetben fel kell tüntetni a halál közvetlen okát, az elhunyt alap- és társbetegeségeit. Magyarországon mindenkit a koronavírusban elhunytak közé sorolnak, akinél bármikor regisztrálták a fertőzést laboratóriumi vizsgálattal. Az elhunytak 4-7 százalékánál semmilyen alap- vagy kísérő betegség nem lelhető fel, az ő esetükben a halál okaként a koronavírust jelölik meg” – ismertette.

Ez azt jelenti, hogy a koronavírus-járvány kezdete óta összesen elhunyt 3190 betegnek csupán a töredékének esetében biztos, hogy maga a koronavírus, és nem valamilyen alapbetegség okozta a halált.

Vasárnapra újabb 4238 magyar állampolgárnál igazolták a koronavírus-fertőzést, 107 beteg elhunyt a kormányzati tájékoztató oldal közlése szerint. Soha még ilyen sok – 28 715 darab -tesztet nem végeztek el egy nap alatt, ezek 14,76 százaléka bizonyult pozitívnak.

Elhunyt 107 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 3097 főre emelkedett, 31 599 -en pedig már meggyógyultak a kormányzati tájékoztató oldal friss adatai szerint.

Az aktív fertőzöttek száma 106 265 fő.

Az aktív fertőzöttek 24 százaléka, az elhunytak 26 százaléka, a gyógyultak 27 százaléka budapesti.

7013 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 569-en vannak lélegeztetőgépen.

Rekordszámú, 28 715 tesztre került sor egy nap alatt, amelyek 14,76 százaléka bizonyult pozitívnak, ami még mindig több mint háromszorosa a WHO ajánlásának, ugyanakkor lényegesen kedvezőbb, mint az elmúlt napok 20 vagy akár 30 százalék fölötti pozitivitási aránya.

A 46. heti mérések szerint a koronavírus szennyvízben mért koncentrációja Debrecenben emelkedő tendenciát mutat, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Salgótarjánban, Székesfehérváron és Szolnokon pedig emelkedett – ismerteti a friss eredményeket a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a honlapján.

A koronavírus szennyvízben mért koncentrációja a 46. heti adatok alapján Debrecenben emelkedő tendenciát mutat, míg több városban, így Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Salgótarjánban, Székesfehérváron és Szolnokon emelkedett.

A változás tendenciája többnyire stagnáló, a mérsékelt koncentrációt mutató településeken is – derül ki a friss adatokból.

A szennyvíz vizsgálata mindazokról információt szolgáltat, akik ürítik a kórokozó örökítőanyagát, a tünetekkel rendelkező fertőzöttek mellett, a tünetmentes és gyenge tünetes fertőzöttek számáról is – írja az NNK.

Az NNK vizsgálatai megerősítik, hogy a koronavírus jelenléte továbbra is elterjedt az ország egész területén.

A szennyvízvizsgálatok eredményei és a megnőtt pozitív esetszámok azt mutatják, hogy nagyon fontos továbbra is a fegyelmezett magatartás és a járványügyi szabályok betartása – figyelmeztet az NNK.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Nincs karácsony töltött káposzta nélkül – klasszikus recept a Mindmegettétől

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?