INSIDER

Müller Cecília: „Soha ilyen komolyan nem kellett venni a járványt, mint most”

Március 1-jén is megtartotta sajtótájékoztatóját az operatív törzs. Ezek a legújabb fejlemények a koronavírus-járvány magyarországi terjedéséről.
  • Szerző: Ripost

Kiss Róbert rendőralezredes a március 15-ig meghosszabbított járványügyi korlátozásokra emlékeztette a magyar lakosságot. A kormány a határőrizeti intézkedéseket is meghosszabbította.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

128 hátárátkelőhely van a magyar határon, ebből 10 van nyitva közúton a személy- és teherforgalom előtt, 33 hely csak a személyforgalom előtt van nyitva, a többi zárva van.

A kormany.hu által közreadott képen Kiss Róbert, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelõs operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa
MTI/Botár Gergely/ kormany.hu

Az alezredes beszélt a csalókról is, akik most már az illegális oltószereket kínálnak. Kiemelte, hogy nincs koronavírus elleni csodaszer, és oltóanyagot csak az állam hozhat be az országba.

Az elmúlt 48 órában 618 személy szegte meg a maszkviselési szabályokat. A nyitvatartási szabályok miatt eddig 842 intézkedést kellett végrehajtaniuk. 1661 esetben kellett fellépniük a kijárási tilalom megszegése miatt.

Zuglóban egy sörözőben 23 ember fogyasztott alkoholt, míg a Jókai téren egy söröző előtt ittak, mindkét vendéglátóhely ellen eljárás indult.

Müller Cecília az operatív törzs sajtótájékoztatóján

Dr. Müller Cecília

Világszerte tombol a koronavírus járványa – hangsúlyozta dr. Müller Cecília. A vírusvariánsok miatt erőteljes növekedés indult el.

4326 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új típusú koronavírus-fertőzést. Meghalt 84 többségében idős, krónikus beteg. 5679 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 537-en vannak lélegeztetőgépen. Eddig 685 247 fő kapott oltást, közülük 251 691 fő már a második oltását is megkapta.

Számos európai ország az egészségügyi kapacitás határára érkezett, más államoktól kérnek segítséget. Félő, hogy Magyarországon is túlterhelődhetnek a kórházak. Kiemelten fontos betartani a higiénés szabályokat.

„Soha ilyen komolyan nem kellett venni a járványt, mint most” – mondta Müller Cecília.

Megemlítette, hogy hétfő hajnalban 280 ezer Szputnyik vakcina indult el hazánkba. Kedvezően alakult a vakcinák beadásának száma. Málta és Dánia után Magyarország a harmadik legjobban átoltott ország lakossági átlagot nézve. Jelenleg 6,94 százalékon áll az ország átoltottsága, az uniós átlag ezzel szemben 4,9 százalék.

Az országos tisztifőorvos közölte: módosították az oltási stratégián. A következő hetekben is beadnak minden rendelkezésre álló vakcinát, hogy az első védőoltását mindenki a lehető leggyorsabban megkapja.

A Pfizer vakcinájának a második adagját a WHO ajánlása szerint a 35. napon adják majd be mostantól. Emellett az AstraZeneca oltóanyagából pedig a második adagot 12 hét után adják majd be.

Egy új vektor vakcinát fejlesztettek ki, a Jansen-vakcinát. Ez egy amerikai fejlesztésű oltóanyag és már az Európában is megkezdték az engedélyezését. Ha elérhetővé válik, elég lesz egy adag beadása.

Békéscsabán, Budapesten, Pécsett és Szekszárdon jelentős mértékű a szennyvízben az örökítő anyag emelkedése, így az elkövetkező napokban növekvő fertőzési adatokra lehet számítani.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?