INSIDER

Müller Cecília elárulta, mikortól várható javulás a számokban

Az operatív törzs megtartotta csütörtöki sajtótájékoztatóját, ahol a friss információkat ismertették.
  • Szerző: Ripost

Az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos közölte, hogy változatlanul, exponenciális növekedés tapasztalható, emelkednek a számok.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

MTI/kormany.hu

A védelmi intézkedések folyamatos betartására szólított fel, illetve elmondta, mindenki próbál igazolt, hatásos intézkedéseket bevezetni. „Mi is folyamatosan vizsgáljuk az intézkedések hatékonyságát„ – magyarázta az országos tisztifőorvos. A november 11-én érvénybe lépett új intézkedéseknek a hatása két hét után lesz látható a számokban, míg a halálozások számában 4-5 hét után várható javulás egy-egy intézkedést követően.

Ismertette, hogy megjelent a kormányrendelet a célzott, csoportos gyortesztelésekről, amely során a tanárokat, a szociális szférában és az egészségügyben dolgozókat fogják tesztelni. A rendszer erre fel van készülve – mondta. Az orvosi és más egészségügyi képzéseken tanuló diákokat is bevonják a tesztelésbe. Amennyiben valakinek pozitív lesz a tesztje, akkor a háziorvosnál kell jelentkeznie.

Pénteken veszi kezdetét az országos rendszeres koronavírus-tesztelés, elsőként a szociális intézményekben – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely emlékeztetett: a kormány a múlt heti ülésén döntött arról, hogy az egészségügyi, szociális és nevelési intézményekben dolgozók számára koronavírus-tesztelést rendel el az operatív törzs által meghatározott rendben és ütemezéssel. A tesztelésen való részvétel önkéntes, arra senkit nem lehet kötelezni – fűzte hozzá. Soros Györgytől nem tudunk elfogadni kioktatást, mert ő volt az, aki megpróbálta tönkretenni az OTP-t, bedöntötte az angol fontot, és komoly pénzeket áldozott a Brexit-kampány során az angol kormány megbuktatására – mondta Gulyás.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón elmondta, a kabinet tegnapi ülésén értékelték a járványügyi helyzetet, majd arra kérte a sajtót, figyeljenek a fontos és adatokon alapuló tájékoztatásra. Ezt a baloldali sajtóban tegnap megjelent álhírek miatt tette, és nem fordul elő olyan, hogy a kormány előzetesen ne számolna be valamilyen meghozott intézkedésről. Álhírnek minősítette az Index és a HVG tegnapi cikkeit, amelyekben arról írtak, hogy karácsony és szilveszter idején is érvényben lesznek a jelenlegi járványügyi intézkedések. A miniszter megismételte: december 11-ig érvényesek a mostani szabályok, és a kormány tájékoztat mindenkit az esetleges döntéseiről. Elmondta: kéthetente értékelik a döntések eredményeit, hiszen nyolc-tíz nap kell legalább, hogy látni lehessen, hatékonyak-e az intézkedések. – Lehetőleg előbb kérdezzenek, és utána írjanak cikkeket – kérte a miniszter az újságírókat.

Rengeteg vakcinát kötött le a kormány

A pandémiás helyzetről szólva Gulyás Gergely kiemelte: a fertőzöttek száma rohamosan nő, az meghaltak száma pedig a tavaszi számokhoz képest rendkívül magas, de a megfeszített egészségügyi munkának köszönhetően a fertőzöttek számához képest javult a meghaltak aránya. Hangsúlyozta, hogy az egészségügyi rendszer tehát képes kezelni a helyzetet. Mint mondta, az ország egészében jelen van a fertőzés, minden nagyobb településen vannak betegek, az osztrák határ mentén pedig fokozott óvatosság indokolt a napi szintű ingázás miatt.

A vakcinák kapcsán a miniszter elmondta: az a cél, hogy a kormány a lehető leghamarabb szerezze be a hatásos, orvosilag ellenőrzött oltóanyagot. Ennek érdekében hazánk minden szóba jöhető fejlesztővel tárgyal, amerikaiakkal, izraeliekkel, kínaiakkal és az oroszokkal is. Gulyás Gergely azt is közölte, hogy: az Oxfordban fejlesztendő vakcinából 6,5 milliót kötött le Magyarország, ami 3 millió 270 ezer adagot jelent, mivel fejenként két oltást kell beadni. – A Janssen Pharmaceutica vakcinája a harmadik engedélyeztetési fázisban van ebből 4 millió 360 ezer adagot kötöttünk le. A Pfizer 94 százalékos hatékonyságúként reklámozott oltóanyagából pedig 4 millió 439 ezer adagot kötöttünk le – - sorolta a miniszter. Rámutatott: csak ennél a három cégnél mintegy 12 millió adag oltóanyagot kötött le hazánk – 36 milliárd forint értékben – és ebben még nincsenek benne a kínai és orosz vakcinák.

Indul az országos tesztelés

Gulyás Gergely ismertetése szerint az egészségügyi, szociális és oktatási intézményekben önkéntes lesz a koronavírus-tesztelés, amely pénteken veszi kezdetét a szociális intézményekben, míg az óvodákban, iskolákban, bölcsődékben hétfőn indul. A tesztelést a kormányhivatalok fogják megszervezni összesen 15 ezer feladatellátási helyen. 191 ezer ember teszteléséről kell gondoskodni, ezt a feladatot körülbelül ezer, kétfős csapat látja el. Bevonják az orvostanhallgatókat is. Egy csapat három helyen tesztel naponta.

Jövő héten döntenek majd

A miniszter a járványügyi szigorításokat firtató kérdésre leszögezte: a jövő szerdai kormányülésen értékelik ismét a helyzetet, és hoznak újabb járványügyi intézkedéseket, már amennyiben szükség lesz rá. Előre nem tud az esetleges szigorításokról felelősen nyilatkozni. Mindenki tartsa be a szabályokat. Ha így lesz, akkor nincs szükség további intézkedésekre – fogalmazott. Jelezte: nagyon szeretnék elkerülni, hogy a középiskolákban már bevezetett digitális munkarendet az általános iskolákban, különösen az alsó tagozaton, be kelljen vezetni, hiszen az már a szülők munkába járását is kedvezőtlenül érintené. Ha azonban a járványhelyzet mégis megkívánja, akkor ezt az árat is vállalják, bár ez semmiképp nem cél. Kitért arra is, hogy jelenleg elegendő a pedagógusok létszáma, ám ha olyan mértéket ölt a járvány az iskolákban, hogy nem lesz elég szakember, akkor „a semminél jobb„, ha diplomaszerzéshez közel álló pedagógus hallgatókat is bevonnak az oktatásba.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?