INSIDER

Müller Cecília: „Csúcsot döntött a regisztrált napi új fertőzöttek száma”

Folyamatosan zajlik az oltás, már 1 149 557 embert oltottak be, közülük 327 428-an már a második oltást is megkapták.
  • Szerző: Ripost

Az operatív törzs mai tájékoztatóján György István, az oltási munkacsoport vezetője arról beszélt, hogy a járvány harmadik hulláma gyors felszálló ágban van. A következő napokban az idősek oltása folytatódik.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A 80 évnél idősebbek, akik eddig nem kaptak értesítést, hamarosan beoltásra kerülnek. Minden eddiginél több vakcinát használnak fel a héten az idősek oltására, praxisonként 20-20 főt tudnak beoltani AstraZeneca-vakcinával. A kórházi oltópontokon Szputnyik és Pfizer vakcinákkal oltják az időseket, a háziorvosok 24-24 főt küldhetnek.

Müller Cecília az Operatív törzs sajtótájékoztatóján

Müller Cecília az operatív törzs sajtótájékoztatóján
Fotó: M1 – YouTube

Megkezdődött a rendvédelmi szervek tagjainak oltása. A honvédség a saját oltópontjain végzi az oltásokat, míg a többiek a kórházi oltópontokon kapják meg az injekciót.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese elmondta, 606 személy szegte meg a kötelező maszkviselést, több mint 200 személy pedig a kijárási tilalmat.

Dr. Müller Cecilia az operatív törzs sajtótájékoztatóján közölte: egy éve jelentette be a WHO a koronavírus világjárványt. Sajnos csúcsot döntött a magyarországi regisztrált új fertőzöttek száma.

8312 az új fertőzöttek száma, elhunyt 172 többségében idős, krónikus beteg. 8329 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 911-en vannak lélegeztetőgépen. Folyamatosan zajlik az oltás, már 1 149 557 embert oltottak be, közülük 327 428-an már a második oltást is megkapták.

„Február 18-a óta duplájára nőtt a kórházban ápoltak száma, a lélegeztetőgépen lévők száma pedig háromszorosára emelkedett” – emelte ki Müller Cecília.

Az országos tisztifőorvos ismételten levelet ír az időseknek, hogy akik nem regisztráltak még, azok tegyék meg és oltakozzanak. Szólt arról is, hogy az áldozatok között egyre több a fiatal. A vakcinákon túl a terápiákban is sok új lehetőség adott.

Az elmúlt héten több mint 35 ezer pozitív személyt azonosítottak, az átlagéletkoruk 44 év volt, és a többségük nő.

„Az összes fertőzött új fertőzött 36 százalékát a közép-magyarországi régióból azonosították. A legkevesebb új eset Zala megyében volt” – mondta Müller Cecília.

Ma újabb vakcinaszállítmányok érkeztek: 450 ezer adag Sinopharm és 55 200 adag AstraZeneca. A kínai Sinopharmból ez a második szállítmány, az előző több mint félmillió adagot mára gyakorlatilag felhasználták a háziorvosok a regisztrált idősek oltására. A mai szállítmánnyal együtt immár egymillió adag kínai vakcina érkezett Magyarországra. Az AstraZenecából eddig összesen 405 ezer adag érkezett, és értesülések szerint ebből a vakcinából a következő hetekben a vártnál jóval kevesebb érkezhet hazánkba. Magyarország immár 5 oltóanyaggal rendelkezik, ennek is köszönhető, hogy felgyorsulhatott az oltás, több mint egymillió a beoltottak száma és hazánk ezzel immár a második helyen van az átoltottságban az uniós ranglistán. Nálunk a lakosság 11,34%-a kapott már oltást, míg az uniós átlag csak 6,89%.

Az eddigi 6,5 millió adagról 10,9 millióra növeltük a lekötött Pfizer-BioNtech oltóanyag mennyiségét. Magyarország így már összesen 31 millió adag oltóanyagot kötött le. Ebből 24 millió adag oltóanyagot várunk az uniós beszerzésből, ennek eddig a 6 %-a érkezett meg három gyártótól (Pfizer, Moderna, AstraZeneca). A Janssen és CureVac még nem rendelkezik uniós engedéllyel, így még nem is szállított oltóanyagot hazánkba. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) ma jelentette be, hogy forgalmazásra ajánlja az Európai Unióban a Johnson & Johnson csoportba tartozó Janssen Pharmaceutica-Cilag NV gyógyszeripari vállalat által az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyagot. A vakcina európai uniós forgalmazását az EMA ajánlását követően az Európai Bizottságnak kell hivatalosan engedélyeznie. A Janssen oltóanyagból 4,36 millió adagot vár Magyarország, amely ugyanennyi ember oltását teszi lehetővé, mert ez az első olyan vakcina, amely egydózisú.

Miután az uniós beszerzésből lassan és kevés vakcina érkezik, az oltások felgyorsítása érdekében Magyarország orosz és a kínai vakcinák beszerzésére is szerződött, ezekből összesen további 3,5 millió ember oltására elég vakcina érkezik majd a következő hónapokban. Az eddig érkezett Szputnyik-vakcinával a regisztrált idősek oltását végezték és jelenleg is végzik a kórházi oltópontokon, a legutóbb érkezett 180 ezer adag első dózisú vakcinával akkor kezdődhet meg az oltás, ha arra a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) megadja az engedélyt. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) március 4-én bejelentette, hogy a Humángyógyszer Bizottsága megkezdte az orosz fejlesztésű Szputnyik V (Gam-COVID-Vac) koronavírus elleni oltóanyag folyamatos felülvizsgálatát. Az EMA közleménye szerint az oltóanyag uniós kérelmezője az R-Pharm moszkvai székhelyű gyógyszergyár németországi leányvállalata.

A magyar kormány a vakcinabeszerzések ügyében a nyilvánosság pártján áll. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai bejelentésének megfelelően nyilvánosságra hozta a kínai és az orosz szerződéseket. Emellett a kormány arra kéri az Európai Bizottságot, hogy ők is hozzák nyilvánosságra a Brüsszel által kötött vakcinaszerződéseket.

A járvány harmadik hullámának meredeken felszálló ágában vagyunk, egyre nő a betegek száma, ezért az oltási stratégia is változott. Az a cél, hogy minél többen minél előbb kapják meg az első oltást. Ennek érdekében a beérkező vakcina-szállítmányokat teljes mértékben bekapcsolják az oltásokba és változott egyes vakcinák alkalmazása is. Márciustól a Pfizer-BionTech második adagját a korábbi 21 nap helyett 35 napos különbséggel, az AstraZeneca második adagját a korábbi 4 hét helyett 12 hetes különbséggel adják be. Emellett az eddig csak 18-59 év közöttiek oltására engedélyezett AstraZeneca alkalmazása is megváltozott, ettől a héttől már 60 év felettieket is olthatják vele a háziorvosok. Az Operatív Törzs kifejezetten azt kérte a háziorvosoktól, hogy a még be nem oltott regisztrált időseket oltsák ezzel a vakcinával is, hogy az idősek minél előbb védettek legyenek.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?