INSIDER

Mindennap a halállal néz farkasszemet Anna

Szerencsi Anna még csak 23 éves, de már több borzalmat átélt, mint mások egész életükben. Születésekor leállt a légzése, háromszor újraélesztették. Tinikorában életmentő agyműtéte volt. Egy autóbaleset miatt nyolc éve agydaganattal él. Álmairól le kellett mondania, de most új célokat talált: vállalkozni szeretne és pozitív életszemléletével másoknak segítene.

Anna a születése során majdnem megfulladt, háromszor kellett újraéleszteni. Kiderült, hogy lyukas szívvel született.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

„Anyának az fájt a legjobban, hogy az orvosok azt mondták neki, talán jobb, ha babaként veszít el, mint később. Amikor a kórházban keresett engem, a nővér azt mondta neki: az ötösben talál, ha még élek. Én viszont széles mosollyal fogadtam anyát. Élni akartam” – meséli a fiatal lány a -nak. Később és nehezebben kezdett járni, mint más babák, de végül teljesen rendbe jött.

Anna különösen boldogan ünnepel minden egyes újabb születésnapot. Fotó: Szerencsi Anna

12 éves korában azonban autóbaleset érte. Beléjük rohant egy kisbusz, épp azon az oldalon, ahol ő ült. Agyrázkódása lett, de úgy tűnt, más baja nincs. Később viszont előfordult, hogy minden ok nélkül hánynia kellett, rendszeresen fájt a feje. Migrénje van, mondták az orvosok.

„Akkor ijedtünk meg, amikor egyszer csak nem tudtam nyelni” – idézi fel a lány. „Akkor meg azt mondták, anorexiás vagyok. Az ultrahangon találtak valamit a torkomban, ami a tükrözésre eltűnt. MRI-t kért az orvos, akkor derült ki, hogy a gerincem nem vezeti el az agyvizem, a fejemben meg nő a nyomás. Közölték: ha nem műtenek meg azonnal, talán egy évem lehet hátra.”

A fiatal lány egyik kedvenc hobbija a motorozás. Fotó: Szerencsi Anna

A következő MRI-n már daganatot is találtak az agyában. Egy szelepet szereltek a fiatal lány koponyájába és a mellkasán keresztülvezetett, beültetett katéterrel elvezették az agyvizét a gyomrába.

„A műtét után hetekig nagyon rosszul voltam” – idézi fel a szörnyű napokat. „A szervezetem nem akarta ezeket az idegen tárgyakat elfogadni, és újra kellett tanulnom járni. Közben a daganat elérte a látóidegeket, így bármelyik reggel arra ébredhetek, hogy megszűnt a periférikus látásom. Akkor azonnal újra műteni kell, ám mivel az agyam azon területét teljes mértékben el kellene távolítani, ez újabb súlyos következményekkel járna, úgyhogy most várunk.”

Fotó: Szerencsi Anna

Mindennek a tetejébe tavaly ismét rosszul lett, és kiderült: súlyos szívritmuszavara is van. Mindezek ellenére optimista és tele van tervekkel.

„Engem ezek tartanak életben” – vallja. „Amikor megműtöttek, az volt a cél, hogy újra tudjak járni, mehessek iskolába. Kiderült: az az álmom, hogy pincér legyek, sosem valósulhat meg a betegségeim miatt, így ruházati eladó lettem. Most pedig saját kozmetikát szeretnék, sminkes tanfolyamra megyek. Mindig kellenek új célok, álmok, ezek tartanak életben.”

Anna és egyik legfőbb támasza, az édesanyja. Fotó: Szerencsi Anna

Anna egyik legfőbb vágya, hogy példájával segíthessen másokon.

Indítottam egy videócsatornát, ahol elmesélem a történetem, és a jövőben sok- sok pozitív dolgot szeretnék itt az emberekkel megosztani. Szeretném megmutatni, hogy mindig van miért küzdeni!”

Édesanyja, nővére és párja a támasza

Anna a sok baj ellenére szerencsésnek érzi magát, mert sok segítőkész, jó ember veszi körül. Legfőbb támasza az édesanyja – annak ellenére, hogy őt is nagyon megviselte a lány betegsége -, a nővére és a párja, akivel több mint 5 éve vannak együtt.

Anna öt éve boldog párkapcsolatban él. Fotó: Szerencsi Anna

Huszonöt tetoválás borítja a testét

A fiatal lány testét összesen 25 tetoválás díszíti, és még szeretne újabbakat. Az ábrák a családjához, a barátaihoz kötődnek és a betegségeit is megjelenítik. Egyik kedvence a pontosvessző, ami azt jelképezi számára, hogy bármennyire nehéz is a helyzet, sosem szabad feladni, sosem szabad kitenni a pontot a mondat végére.

 

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?