INSIDER

Miért jön Putyin Budapestre?

Az elnök február 2-án látogat Magyarországra. Végleg le akarja rendezni a paksi bővítést, magyar cégek oroszországi befektetéseiről is szó eshet.
  • Szerző: Ripost

Harmadszorra érkezik február 2-án Budapestre Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök óriásgépén érkezik, hozza saját limuzinját, a biztonsági intézkedések jóval nagyobbak lesznek, mint amikor tavaly Angela Merkel járt a Parlamentben.

 

Putyin komolyan veszi az utat, várhatóan vele együtt érkezik Szergej Lavrov külügyminiszter, a Gazprom és a Rosatom vezetője is. Utóbbi jelenléte nyilvánvalóan a paksi bővítés miatt fontos, noha a politikai döntést Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor fogja meghozni.

Úgy tudjuk, hogy immár csak részletkérdések tisztázása maradt hátra, az Európai Unió is lényegében rábólintott az atomerőmű fejlesztésében való orosz részvételre. Brüsszelnek jelenleg van elég baja, aligha akar még egy frontot nyitni. 

Magyarország uniós megfegyelmezése pedig eddig sem járt számára sikerrel.

Orbán és Putyin Paks mellett várhatóan a mezőgazdasági együttműködés bővítéséről is tárgyalni fog. Jelenleg az Unió szankciói miatt ugyan alig vihetünk ki valamit, de vannak kiskapuk, és a baráti viszony nekünk külön kinyithatja a nagyobbakat is.

Szó lesz magyar cégek oroszországi terjeszkedéséről is.

Végezetül a "nagy kérdésekről" is, azaz, hogy Donald Trump győzelme után miképpen alakulhat a NATO és az EU Oroszországhoz fűződő viszonya. Marad-e az eddigi hidegháborús hangulat, vagy végre pragmatikusan nézik majd a dolgokat.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?