INSIDER

Megszólalt Kína vezető-immunológusa: ezt árulta el a vakcináról!

Shao Yiming Kínai vezető-immunológusa nemrég exkluzív interjút adott a kínai inaktív vakcinákról. Elárulta, hogy hatásos-e a mutációkkal szemben, és azt is, ha tovább kell fejleszteni, az mennyi időt vesz igénybe.
  • Szerző: Ripost

Shao Yiming Kína vezető-immunológusa, a Kínai Betegségmegelőzési Központban dolgozó immunológus, a COVID-19 vakcinák kutatásának és fejlesztésének egyik fő tanácsadója, és a WHO termékfejlesztési oltásokkal foglalkozó tanácsadó bizottságának tagja. Számos vakcina kutatási, fejlesztési és jóváhagyási konzultációjában részt vett.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A tudós nemrég a Global Times-nak adott exkluzív interjút, amelyben kifejtette: a kínai hatóságok már tavaly október végén megkapták a kínai inaktivált vakcinák utolsó klinikai fázisának adatait. A vizsgálatok során pedig mindig nagyon szigorúak.

„Alap protokoll a ”nincs kompromisszum a szabványokban, nincs késedelem az eljárásokban„. Ha kell, kollégáimmal éjjel-nappal dolgozunk. Az Egyesült Államokkal ellentétben a kínai oltóanyaggyártók egyébként nem engedélyezhetik adatok közzétételét hivatalos jóváhagyás nélkül. Ennek az a célja, hogy független teret teremtsen a kínai tudósok számára a feltételes jóváhagyással kapcsolatos józan és objektív döntések meghozatalához. Ezzel szemben az oltóanyag-felülvizsgálati folyamat néhány nyugati országban, például az Egyesült Államokban politikai nyomással, sőt, a globális piacon hagyományosan uralkodó gyógyszeripari óriások nyomásával zajlik.” – nyilatkozta a tudós.

Kína vezető-immunológusa elmondta, hogy a kínai vakcinák utolsó klinikai fázisának eredményeit már októberben megkapták.

Kína vezető-immunológusa elmondta, hogy a kínai vakcinák utolsó klinikai fázisának eredményeit már októberben megkapták (Fotó: MTI)

Shao Yiming arra a kérdésre is választ adott, hogy védenek-e a kínai vakcinák a koronavírus mutációi ellen:

„Az előzetes laboratóriumi eredmények azt mutatják, hogy a kínai inaktivált COVID-19 vakcinák által termelt antitestek semlegesíthetik az Egyesült Királyságban és Dél-Afrikában található meglévő variánsokat, bár a hatékonyság kissé gyengébb. A kínai tudósok jelenleg is együtt dolgoznak az oltóanyaggyártókkal a mutációk tanulmányozásán, és arra jutottak eddig, hogy még a legrosszabb esetben is nagyjából két hónap alatt tovább lehet fejleszteni az inaktivált vakcinákat, és létre lehet hozni egy újabb vakcinát, ami éppen az adott domináns mutáció ellen is tökéletesen jól működik. Ki kell emelnem: más technológiai eljárások nem biztos, hogy ennyire gyorsak.”

Kína vezető-immunológusa szerint az inaktivált kínai vakcinák hatnak a mutációk ellen is.

Koronavírus elleni vakcinát tartalmazó ampullák a Sinovac Biotech kínai gyógyszergyártó vállalatnál (Fotó: MTI)

 

Ezen kívül a tudós azt is elárulta: ki lehet lépni a mutációk által okozott „ördögi körből”, méghozzá úgy, hogy ha mindenhol felgyorsítják az oltást.

„Ha felgyorsítjuk az oltásokat, akkor minimálisra tudjuk csökkenteni a vírus terjedését, mert kialakul a nyájimmunitás. Azonban eddigi tapasztalataim szerint sajnos nem valószínű, hogy teljesen ki tudjuk irtani a koronavírust, mint ahogyan megöltük a SARS-t. Az tűnik most valószínűnek, hogy tartósan velünk marad, de csak szórványosan, minimalizált fertőző képességgel.”

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?