INSIDER

Megszólalt a virológus: ez vár ránk a világjárvány után

Egyre több járványügyi szakember véli úgy, hogy a koronavírus a világjárvány után is velünk marad. A közelmúltban a Moderna vezérigazgatója is erről nyilatkozott. Dr. Rusvai Miklós víruskutató is ezen a véleményen van. A professzor azonban mindenkit megnyugtat: nem kell attól tartanunk, hogy még az unokáink is maszkban fognak járni.
  • Szerző: Ripost

Miközben sokakat már a karnyújtásnyira lévő védőoltások híre is megnyugtat, egyre inkább felmerülhet a kérdés: mi lesz velünk a világjárvány után? Válaszával egy kicsit messzebbről indít a által megkérdezett dr. Rusvai Miklós virológus.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

„Az endémia olyan fertőző betegség, amelynek a kórokozója folyamatosan jelen van a lakosságban” – magyarázza a virológus. Ilyen manapság Magyarországon például az ajakherpesz, a nátha vagy a papillomavírus-fertőzés.

Koronavírus 02

Velünk marad a koronavírus, de működik majd ellene a nyájimmunitás (Fotó: Pixabay.com)

Az endémiás fertőzések nem jelentkeznek hirtelen nagyszámú emberen, de jelen vannak, és mindig van olyan, aki éppen beteg.

Dr. Rusvai Miklós szerint a koronavírus folyamatosan jelen lesz a lakosság körében, de négy-öt év múlva már nem fog olyan járványt okozni, mint jelenleg (Fotó: TV2)

„Az epidémiák azok a fertőző betegségek, melyek hirtelen rövid idő alatt nagyszámú emberen jelennek meg, mint például az influenza. A pandémiák pedig a világon gyorsan szétterjedő, rövid idő alatt tömegeket megbetegítő fertőzések” – mondja a virológus. Eddig a Covid-19 betegség pandémia volt, és ilyen volt például a spanyolnátha is, amely száz évvel ezelőtt végigsöpört az országokon és mindenhol nagyszámú megbetegedést okozott. A spanyolnátha a kezdeti pandémiás szakasz után epidémiává, szezonális influenzajárványokká „szelídült”. A koronavírus esetében nagy valószínűséggel a jelenlegi pandémiából előbb-utóbb vagy szezonális epidémia, vagy endémia lesz, vagyis folyamatosan jelen lesz a lakosság körében a vírus, de olyan járványt, mint amit most tapasztalunk, négy-öt év múlva már nem fog okozni. Ezt a „szelídülési” folyamatot a vakcinázás fogja segíteni, felgyorsítani.”

A vírus folyamatosan jelen lesz a lakosság körében, de a vakcinázás felgyorsítja a járvány „megszelidítését” (Fotó: MTI)

Az endémiás vírus fenntartja a nyájimmunitást

„Attól kezdve azonban, hogy epidémiás vagy endémiás lesz a vírus, a lakosság jelentős része legalább részlegesen védett lesz. Mivel folyamatosan jelen van a vírus, nem kell megállás nélkül védekezni ellene. Az endémiás vírus ugyanis fenntartja a nyájimmunitást” – mondja Rusvai professzor. Aki azonban vakcináztatni akarja magát, az megteheti. Tehát endémiás fertőzés formájában a koronavírus ugyan a világjárvány után is velünk marad, azonban legfeljebb szezonálisan jelentkező légzőszervi-betegséggé alakulhat majd át.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?