INSIDER

Meglepő kijelentés: Rusvai Miklós elárulta, mit tesz az oltásellenesekkel 

Egy asztalhoz ültették a virológust és a vírusszkeptikus, felfüggesztett magyar orvost. Rusvai doktor a Ripostnak mesélt a találkozóról.
  • Szerző: Ripost

Különleges beszélgetést hozott tető alá az Eger TV, Eger városának televíziója. Egy asztalhoz ültették dr. Rusvai Miklós virológust, valamint a vírusszkeptikus dr. Pócs Alfrédot, akinek fél évre felfüggesztették a kamarai tagságát.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Rusvai Miklós reagált a kamuvideóra

Dr. Rusvai Miklós (Fotó: Markovics Gábor/Ripost)

Hogy miként alakult kettejük csörtéje? A neves virológus elárulta a -nak.

„Érdekes tapasztalatként éltem meg a szerdai beszélgetést” – kezdi Rusvai doktor. Majd így folytatja:

„Pócs doktor több neves orvosi szaklapban, így a The Lancetben, illetve a Science-ben megjelent cikkeket idézett, amelyek azt fejtegetik, hogy az oltás gyanús vagy életveszélyes lehet. Ugyanakkor felhívtam a figyelmét, hogy egy-egy cikket kiemelni ezekből a tudományos lapokból nem korrekt, hiszen mellettük több száz olyan tanulmány és cikk is megjelent ugyanezekben a szaklapokban, amelyek viszont az oltás hasznosságát bizonyítják – idézi fel a vitát Rusvai Miklós. Hozzáteszi: „Nem tartom helyesnek, hogy ha valami mellett több száz érv szól, akkor én csak azt az egyet vegyem figyelembe, ami ezzel ellentétes, viszont nekem szimpatikus.”

S vajon miként reagált erre vírusszkeptikus?

„Pócs doktor erre azt felelte, hogy az igazságot nem kilóra mérik. Ezzel sem tudok azonban egyetérteni. Nem lehet figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy a különböző megfigyeléseket milyen arányban támasztják alá az érvek. Például, ha azt mondom, amikor a nap fent van, akkor többnyire világos van, arra lehet azt felelni, hogy nem, mert van napfogyatkozás is. Csakhogy ezzel a cáfolással az arányokat figyelmen kívül hagyjuk” – érvel Rusvai professzor.

Fontos a saját tapasztalati szűrő

„Ha oltásellenesekkel beszélgetek, mindig nagy érdeklődéssel hallgatom őket, de vitatkozni sosem szoktam. Győzködni pedig pláne nem szoktam őket, hiszen csak azokat az információkat fogadják be, amik a saját meggyőződésüket támasztják alá” – árulja el Rusvai doktor. Megjegyzi, nem feltétlenül ért egyet a tévés beszélgetés moderátorának szavaival, aki szerint azzal, hogy a virológus vitatkozik Pócs doktorral, felemeli az oltástagadókat arra a szintre, ahol a jelenleg elfogadott tudomány áll, és ezzel azonos szintű információforrásnak ismeri el a vírusszkeptikusokat.

„Én mindig mindenkivel szívesen beszélgetek, legfeljebb nem értek egyet a másikkal. Nem kell elfogadni, amit én állítok. Meg kell nézni, hogy kinek-kinek a saját ismeretségi körében mi mellett szól több érv, mit támogatnak a tapasztalatok. Azt, amit a tudomány mond, vagy azt, amit az oltástagadók. Ezek után mindenki a saját tapasztalati szűrőjén átengedve fogadja el az információkat – vélekedik a szakember.

Mi a helyzet a mellékhatásokkal?

Rusvai professzor elárulta, a beszélgetés során szóba kerültek az oltások mellékhatásai is.

MTI/Balogh Zoltán

„Soha nem mondtam, hogy az oltások ártalmatlanok, de nem szabad elfelejteni, hogy minden oltásnak vannak mellékhatásai” – emeli ki. „A koronavírus elleni oltások mellékhatásai hol erősebbek, hol gyengébbek. Ezt letagadni ugyanolyan hiba lenne, mint ha azt mondanám, hogy az oltásnak csak káros következménye van. A nemzetközi tapasztalatok és felmérések azonban azt igazolják, hogy ez ellen a vírus ellen a leghatékonyabb védekezés, ami jelenleg a rendelkezésünkre áll, az a vakcinázás”.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?