INSIDER

Még ilyet! Húsvét előtt lejár a húsvéti sonka

Sorra akciózzák a húsvétinak mondott sonkákat az áruházláncok, de vigyázat! Csúnyán pofára eshet, aki úgy vásárol húsvétra, hogy nem nézi meg a húsok lejárati idejét. Több helyen is találtunk olyan húst, amely április 21-e, azaz húsvét vasárnap előtt lejár: elkeserítő eredményt hozott a Ripost-körkép.
  • Szerző: Ripost

Két hét múlva húsvét: sokan kihasználva az akciókat és remélve, hogy elkerülik a későbbi tumultust, most szerzik be az ünnepi sonkát, tarját, combot, lapockát. Ám hiába a vásárlást ösztönző húsvéti katalógus, vagy akció feliratú hűtőpult, meglepően sok helyen lehet belefutni olyan húsba, amely nemhogy húsvétig, de még nagyszombatig sem jó!

Átverés az Auchan húsvéti sonkakatalógusa

Egy hónapig érvényes húsvéti sonkakatalógussal rukkolt elő az Auchan, 12 oldalon kínálva a sokféle finomságot. De a francia üzletlánc áruházában járva kiderül: a kínált húsvéti sonkák jó része még húsvét előtt lejár! Ami azt jelent, hogy a húsvéti sonka elfogyasztásával kifejezetten veszélyes az ünnepig várni.

Az egyik szlovák füstölt, kötözött lapocka csak jövő szerdáig jó, az Auchan saját füstölt, kötözött lapockájából több is csak jövő szombatig jó, de az általunk látott mátészalkai Öcsi cég Szatmári füstölt, főtt darabolt sertéscombja is egy héttel húsvét előtt lejár.

 

A Tescóban is lejár a húsvéti sonka

A Tescóban is találtunk jó néhány húsvét előtt lejáró húsvéti sonkát… Érdekes módon április 17-e a bűvös dátum: az Auchanban a füstölt, főtt fokhagymás comb, a szicíliai sonka és a füstölt, főtt, kötözött lapocka, míg a Tescóban a Kaiser néhány füstölt, főtt tarjája, illetve a Toma Hungary Kft. vákuumcsomagolt füstölt, főtt frikandó sonkája is aznap, szerdán jár le, és csak egy nappal után jön nagycsütörtök, majd a húsvéti hosszú hétvége…

Húsvéti sonkavásár! – hirdeti a Flóriánban a CBA Prima hűtőpultja fölé szerelt tábla. Ám a kiemelt termékek után túrva megtalált füstölt darabolt combról hamar kiderült, hogy hűtve tárolás mellett is csak nagypéntekig jó.

Márpedig az, aki későn kapcsol és tartja a böjtöt, az a lejárat napján sem fogyaszthat az amúgy gusztusos húsból. Ráadásul az utolsó pillanatban kénytelen lehet újra hússzerző körútra indulni...

 

 

Figyelni kell a fogyasztóvédő szerint

Az esetek kapcsán megkerestük a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének szóvivőjét. „Mivel a termékeken jól látható módon feltüntették a lejárati időt, így hiába a húsvéti katalógusban való megjelenés, nem beszélhetünk a vásárlók megtévesztéséről” – fogalmazott dr. Kispál Edit, utalva arra, hogy a terméken lévő információk alapján a vevők eldönthetik, vásárolnak-e az április 21-e előtt lejáró húsokból vagy sem.

Lehet, hogy jogszabályt nem sért a dolog, de mi becsapva érezzük magunkat: az mégsem tisztességes, hogy a húsvéti sonka húsvét előtt lejár…

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?