INSIDER

Medvetámadás Heves megyében! Egyre több helyen látnak medvét Magyarországon

Medvenyomot talált a kertjében egy Egerben élő férfi június közepén, másnapra az egyik birkáját is megtámadta a nagyvad. Közben már a budapesti Normafánál, és Nógrád megyében is több helyen láttak medvét. Hogy kerülnek ide ezek a ragadozók?
  • Szerző: Ripost

Még a közösségi adatlapjára is feltöltötte a kertjében talált medvetalp nyomról készült fotót június közepén egy egri férfi, másnap pedig arra ment ki, hogy egyik birkájának, Brünhildának véres a lába. A gazda egyik vadász ismerőse rögtön azt mondta, hogy medve lehetett a támadó, így a Bükki Nemzeti Park munkatársai is azonnal megjelentek nála. Ők egyelőre a szőr- és nyálminta eredményére várnak, de a birka tulajdonosa azt mondja, biztos, hogy medvével akadt dolga.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Olvasói fotó

„Az első támadás után még 10 napig itt volt, minden éjjel őrködtünk és mentünk ki, ha hallottuk, hogy ugat a kutya” – mondja a férfi. Bár a birkája túlélte a támadást, az állatot azóta is antibiotikummal kezelik az orvosok a sebe miatt.

Olvasói fotó

Az Egerben felbukkant medvét egy hölgy is látta, de egy másik férfi is egyöntetűen megerősíti, hogy nagyvad jár a környéken. „Én a Berván lakom és a hétvégi házunk környékén is jár a medve! Én örülök nekik!” – írta egy férfi. Pár nappal ezelőtt Nógrádban több medveészlelés is volt: két sportoló nő Petőfibányánál látott egy anyamedvét két bocsával a temető bejáratánál, de medvetalp-nyomokat találtak a Nógrád megyei Bercelen, a Szanda bánya területén is.

Tavasszal a Büki Nemzeti Park azt már megerősítette, hogy a szintén nógrádi Pásztó külterületén valóban medvenyomokat találtak, ám egyelőre érthetetlen, hogy az egyébként embereket kerülő nagyvad miért járkál be házakhoz, és próbál meg nagytestű állatokat elkapni. Az észlelésekkel kapcsolatban megkerestük a Bükki Nemzeti Parkot és a Pilisi Parkerdő Zrt.-t is, válaszukat közölni fogjuk.

Budapesten is felbukkant egy medve?

Bár a Pilisi Parkerdő munkatársai szinte kizártnak tartják, és egyelőre még csak vizsgálják az eset valóságtartalmát, lakossági bejelentés érkezett hozzájuk arról, hogy csütörtök este a Jánoshegyi és Tündérhegyi utak elágazásánál egy medvét és annak bocsát látták az erdőbe bemenni. Egyelőre arra kérték a Normafához látogatókat, hogy fokozott figyelemmel járjanak el!

150 éve kipusztult hazánkban, most újra nő a számuk

Magyarország mai területéről a barna medve az 1850–1860-as években kipusztult. Az ezt követő másfél évszázadban csak egy-egy esetben fordult elő, majd az 1990-es évek közepétől – a szlovákiai állomány gyarapodásával párhuzamosan – már történtek szórványos észlelések a Börzsönyben, az Ipoly mentén és a Bükk-vidéken is. Legkésőbb 2014 elejétől pedig újra állandóvá vált a jelenléte Salgótarján környékén. 2015-ben az Aggteleki-karszton is felbukkant egy példány. 2018-ban több egymást követő medve-észlelés is bejárta a magyar médiát, jellemzően a Bükki Nemzeti Park területéről illetve Pest megyéből. Szakemberek szerint akár négy-öt medve is kóborolhat Észak-Magyarországon, amelyek valószínűleg természetes életvitelük révén, a Tátra térségéből kerültek az országhatáron belülre.

 

Ripost előfizetés banner

És ezeket olvastad már?