Létrehozva: 2021.02.26.

Márciusban újabb félmillió kínai vakcina érkezik Magyarországra

Újabb 500 ezer kínai vakcina érkezik Magyarországra márciusban – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter pénteken közösségi oldalán, miután telefonon tárgyalt Wang Wentao kínai kereskedelmi miniszterrel.

Szijjártó Péter azt írta, hogy Wang Wentao tavaly óta tölti be a kereskedelmi miniszteri posztot Kínában, és elmondása szerint ő volt az első európai kereskedelemért is felelős miniszter, akivel felvette a kapcsolatot.

Sőt kiemelte, hogy a világjárvány kitörése óta én voltam az első európai külügyminiszter, aki ellátogatott Kínába – tette hozzá.

Szijjártó Péter közölte, miközben a világkereskedelem tavaly több mint 9 százalékkal esett vissza,

a magyar-kínai kereskedelmi forgalom 20 százalékkal növekedett.

Tavaly a legtöbb beruházási értéket kínai vállalatok hozták Magyarországra – emelte ki, hozzátéve, hogy a tavaly augusztusi kínai tárgyalásait követően Öt nagy kínai vállalat 105 milliárd forintnyi magyarországi beruházást jelentett be. A miniszter úgy értékelte, hogy az OTP kínai piacon történő megjelenésével újabb lendületet kaptak a két ország gazdasági kapcsolatai.

Emlékeztetett, tavaly tavasszal légi híd jött létre a két ország között, amelyen több mint 100 millió egészségügyi védekezéshez szükséges eszközt szállítottak Magyarországra.

„Európában másodikként, az Európai Unióban elsőként mi tudtunk Kínából oltóanyagot vásárolni” - hívta fel a figyelmet Szijjártó Péter.

Végül pedig bejelentette, hogy a kínai oltóanyag következő szállítmánya, vagyis újabb 500 ezer vakcina, márciusban érkezik.

Szeretnék felgyorsítani az oltások ütemét, a cél, hogy húsvétig mindenki megkapja az oltóanyagot, aki előzetesen regisztrált rá – közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján csütörtökön.

Müller Cecília azt mondta, az oltóanyag-szállítmányok beérkezése ütemének és az oltócsoportok tevékenységének köszönhetően minden reális esély megvan arra, hogy a regisztráltakat a húsvét körüli időszakra beoltsák.

Kifejtette, a védőoltási munkacsoport folyamatosan vizsgálja a szakmai újdonságokat és más országok tapasztalatait, hogy gyorsítani lehessen a hazai oltások beadását.

Ezzel kapcsolatban megjegyezte: az izraeli egészségügyi minisztérium a napokban arról adott ki közleményt, hogy már az első oltás 75 százalékos védettséget biztosít. (Izraelben alapvetően a Pfizer vakcinájával oltanak.) Emellett részletesen elemzik a vakcina beadásának következményeit: az oltás több 90 százalékkal csökkenti a megbetegedés esélyét, és a betegség súlyossága miatti kórházi kezelések számát – mondta. Az ottani tapasztalatok szerint – idézte a közleményt – 98,9 százalékkal kisebb az halálozás veszélye.

Müller Cecília beszámolt arról is, hogy kontrollcsoport-vizsgálatok szerint az AstraZeneca vakcinájának beadása esetén 63 százalékos az oltás hatásossága, ha az első és a második dózis között négy hét telik el, de ha legalább hat hét, akkor ez a szám már 73 százalék.

Müller Cecília elmondta, Magyarországon átlépte a félmilliót a beoltottak száma, ami „nagy szám ahhoz képest, hogy heroikus küzdelmet kell folytatni az oltóanyagért”.

Regisztráció védőoltásra: https://vakcinainfo.gov.hu/

A szakember kiemelte, a koronavírus-járvány harmadik hullámának erőteljes emelkedését mutatják a járványügyi adatok, a vírus brit mutációja miatt exponenciálisan emelkedik a fertőzöttek száma.

Az elmúlt napon 4385-tel nőtt az új fertőzöttek száma, ugyancsak magas az aktív fertőzötteké (84 061), ezzel együtt pedig növekszik azok száma, akik kórházi ellátásra szorulnak. Jelenleg 4836 embert kezelnek kórházban, közülük 411-en szorulnak lélegeztetőgépre.

Ezek az adatok arról tanúskodnak, hogy a harmadik hullám felmenő szakaszában vagyunk – mondta, hozzátéve: ezt az esetszámemelkedést csak úgy lehet megtörni, mérsékelni és megfordítani, ha az egyéni és a csoportos védelmet „nagymértékben fokozzuk”. Ehhez a legjobb eszköz – a higiénés szabályok betartása mellett – a védőoltás – emelte ki a tisztifőorvos.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Véres csaták vannak több fronton, a Krímet rakétákkal támadják

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Tóth Gabi nem titkolja tovább: romokban van az élete

vg.hu

Elemző Magyarországról: a választások után konszolidációs program jöhet

metropol.hu

Szerelmével tért vissza a képernyőre Tóth Andi

hirtv.hu

Nekiment Magyar Péternek a Momentum, amiért elveszi a szavazóit + videó

origo.hu

Elképesztően szexi pózban mutogatja testét Gelencsér Tímea - kép

mindmegette.hu

Figyelmeztet a szakember: nem mindig jó döntés air fryerben sütni-főzni

ripost.hu

Most jött a hír: nem tudták megmenteni, elhunyt a világbajnok sportoló

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Robban a karalábészezon: Mutatjuk a legfinomabb receptet

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Orbán Viktor: A háború és a béke közötti választóvonalon állunk

INSIDER

„Szemét, iszonyú bűz, és patkányok mindenhol” - 10 éve küzd szomszédjával Zelka

INSIDER

Neked menne? Ez a teszt tuti, hogy megizzaszt!

INSIDER

Szentkirályi Alexandra a felújított Városligetben piknikezett a budapesti fiatalokkal