INSIDER

Már megint a magyarok: ellenanyagért áll sorban a világ a professzornál

Sziráki magánlaborjában a víruskutatáshoz nélkülözhetetlen speciális ellenanyagot állít elő – méghozzá egyedüliként az egész világon.
  • Szerző: Ripost

Az egész világ kíváncsi rá, ám csak minket engedett be a házában működő laboratóriumába dr. Lukács Noémi. Csengetésünkre először két aranyos kutyus szaladt ki a házból.

A professzorasszony laboratóriuma egy kis nógrádi faluban működik. Szirákról szolgálja ki a kis családi cég a világ legnagyobb kutatóvállalatait és oltóanyaggyártóit az általa előállított monoklonális ellenanyaggal.

dr. Lukács Noémi megmutatta nekünk a felszerelt laborját Fotó: Ripost

Ráadásul nagyon úgy tűnik, hogy a professzorasszony munkásságára a továbbiakban is óriási szükség lesz, hiszen több tudós – köztük az Erzsébet királynő által nemrégiben kitüntetett Szakmány Tamás orvosprofesszor – is arra figyelmeztetett, hogy a közeljövőben újabb világjárványok törhetnek ki. Nem kizárt, hogy a világszerte beindított oltáskampányok mellett ez a borúlátó prognózis is befolyással lehet dr. Lukács Noémi biotechnológiai cégének további sorsára. A professzorasszonyt sziráki otthonában kerestük fel.

Fotó: Ripost

A házat, ahol a kutatónő él és ahol a labor is működik, könnyű megtalálni: Szirák központjában, a Hősök terén áll. Rendes falusi portáját egy házfalra erősített kis tábla különbözteti meg a többitől, ez áll rajta: Scicons, English and Scientific Consulting Kft. – ez a tudományos kutató vállalkozás neve, mely előállítja és forgalmazza az ellenanyagot. Két mudi, Szimat és Szajkó szalad ki a csengetésre, nyomukban érkezik dr. Lukács Noémi, aki eligazítja a kutyusokat, majd mutatja az utat.

dr. Lukács Noémi az egyik kis kedvencével

Nem a bejárattól balra eső főépületbe tartunk, hanem a kerten átvágva a kerekes kút mögötti házikóba. Ez a labor.

Ez a labor Fotó: Ripost

A professzorasszony előveszi zsebéből a kulcsokat, majd kinyitja az első ajtót.

Azt, hogy mit is láttunk az ajtó mögött, illetve, hogy a kész anyagokat hol tárolják egyéb érdekességek mellett megtudhatod, a 7 hetilap keddi számából.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?