INSIDER

Újabb magyar szenzáció! Magyar nyugdíjas segíthet legyőzni a koronavírust

Karikó Katalin biokémikus részvételén túl, még egy hazai kutató segíti a koronavírus elleni küzdelmet.
  • Szerző: Ripost

Mint ismert, Karikó Katalin biokémikus és társai fejlesztették ki az eddig leghatékonyabb koronavírus-vakcina alapját. Most a Blikk egy újabb magyar sikerről számolt be!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Egy alig 1200 lelkes nógrádi faluban, Szirákon kísérletezett ki és gyárt egy olyan fehérje felismerő antitestet egy magyar nyugdíjas tudós, amelyet a világ legjelentősebb vakcinagyártói is alkalmaznak. Lukács Noémi professzor (71) a Covid-vakcina gyártásában élen járó Pfizer és BioNTech vállalatoknak is szállít, de egyedülálló termékét csaknem félszáz ország gyártói építik be oltásaik hatóanyagába.

Fotó: Shutterstock

„Dupla szálú RNS-t felismerő fehérje molekulákat, azaz antitesteket, más néven ellenanyagokat gyártunk, amelyeket legfőképpen a víruskutatás terén alkalmaznak” – kezdte részletezni munkáját Lukács Noémi, aki családja segítségével, saját cégét, a SciCons-t vezeti.

„A lányom, Symmons Johanna cégvezető érdeme a bátorítás, hogy ne habozzunk, vegyük meg, ami szükséges a laborhoz, „a pénzt majd megkeressük rá”. A történet végét ismerik: megkereste. Laboratóriumunk kicsi, de jól felszerelt, műszereink modernek, büszkék lehetünk a gépparkunkra” – tette hozzá Noémi.

A 71 éves kutató egyébként nagyon bízik a vakcinában és be is fogja magát oltatni, amint lehetősége lesz rá. Mint mondta, nem hinné, hogy olyan káros hatása lenne, amire a vakcina készítői nem hívták volna fel az emberek figyelmét.

És ezeket olvastad már?