INSIDER

Magyarul beszélt Lajos atyához Ferenc pápa, ezt mondta

A pápa az elsők között szólította meg Lajos atyát a várakozó tömegben. A magyar pap szerint váratlanul mosolygott rá a szerencse.
  • Szerző: Ripost

Félezren vártak május 26-án a szentatyára a vatikáni Szent Damazusz-udvaron, a tömegben egy magyar pap, Jávorka Lajos atya is jelen volt. Lajos atya a Fokoláre-mozgalom tagjaként négy éve teljesít szolgálatot Rómában és nyári pihenője előtt még utoljára tett egy tiszteletlátogatást a Szent Péter Bazilika falai között. Nagyon meglepődött, amikor Ferenc pápa kezet fogott vele.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A magyarok üzenetét adta át

„Büszke vagyok a magyarságra, hogy ellátogat hozzánk” – mesélte az atya a -nak. „Örömmel meséltem el a szentatyának, hogy a római közösségünk különösen kispapokért és atyákért dolgozik. El tudtam neki mondani, hogy magyar vagyok és várjuk Budapestre az Eucharisztikus Kongresszusra”. Ferenc pápa arra kérte, vegye le a maszkját, majd olaszról átváltott magyarra: „Köszönöm szépen” – reagált kedvesen Lajos atya szavaira.

A véletlennek köszönheti

Az atya a -nak elmondta, mindössze két mondattal készült a nagy találkozásra és nem is hitt benne igazán, hogy pár szót válthat a szentatyával. „Egy gyerekes anyuka állt mellettem a sorban, ezért szinte biztos voltam benne, hogy csak a gyermek és az anyja felé fordul majd” – mesélte Lajos atya a -nak.

pápa

A szentatya kérésére Lajos atya levette a maszkját (Fotó: Jávorka Lajos)

Felkapta a média

A találkozás mindössze néhány perc alatt történt, a helyi média mégis ráharapott. Lajos atya a Vatican News-nak elmondta: hatalmas öröm volt neki, hogy a szentatya várja a magyarokkal való találkozást. A megtudta, nem Ferenc pápa az egyetlen, akivel Lajos atya találkozott, a magyar papnak korábban négyszer is volt lehetősége II. János Pál pápával találkozni.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?