INSIDER

Levelet kapnak a megmentett devizahitelesek

Több tízezer család kaphatja vissza tulajdonba a lakását! A Nemzeti Eszközkezelő megkezdi az ingatlanok visszavásárlásáról szóló tájékoztató levelek postázását.
  • Szerző: RIPOST

Visszavásárolhatják lakásaikat azok, akik nem tudták fizetni devizahitelüket, ezért átvette az ingatlanukat a Nemzeti Eszközkezelő. Több tízezer család így visszabérelte saját korábbi lakását - ám most bizonyos feltételek mellett megvehetik az eszközkezelőtől!

A kormány célja, hogy lehetőleg minden család saját otthonban élhessen, ennek érdekében 2018. november 21-én törvényjavaslatot nyújtottak be, amely szerint visszaadják lakásaikat, házukat a Nemzeti Eszközkezelő Program résztvevőinek. A törvényjavaslat benyújtásáig a Nemzeti Eszközkezelő Zrt.-hez (NET Zrt.) vagy a pénzintézetekhez beadott szándéknyilatkozatokat a NET Zrt. még befogadta,

ennek keretében további 1850 bajba jutott devizahiteles részére biztosított a programba való bekerülés.

A NET Zrt. első körben nekik kezdi postázni azt a tájékoztató levelet, amelyre 60 napon belül kell válaszolni a megfelelő nyilatkozat kitöltésével és visszaküldésével. A leveleket az első körben érintetteknek január 31-ig küldik meg.

Fontos tudni, hogy az utolsó pillanatban jelentkező ügyfelekkel a NET Zrt. már nem köt bérleti szerződést, ugyanakkor a felajánlott lakóingatlant megvásárolja, az ingatlan vételárát a jelzáloggal rendelkező hitelezőnek kifizeti, a tartozás így megszűnik, az ügyfél pedig kedvezményes feltételek mellett, egy összegben vagy részletfizetéssel visszavásárolhatja ingatlanát. Az érintetteknek 60 napjuk van arra, hogy erről nyilatkozzanak, ellenkező esetben a NET Zrt. nem vásárolja meg az ingatlant – írják a közleményben.

A programba már korábban bekerült, mintegy 32 ezer határozatlan időre szóló szerződéssel rendelkező ügyfél részére a NET Zrt. a következő körben, március 31-ig juttatja el azt a tájékoztató levelet, amelynek megválaszolására szintén 60 nap áll majd rendelkezésre – közölte a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter sajtó és kommunikációs főosztálya.

És ezeket olvastad már?