Létrehozva: 2021.07.20.

Letarolta az özönvíz a hazai falvakat – életek munkája ment tönkre

Életeket és házakat döntött romba a hétvégi esőzés országszerte. Volt, akit az önkormányzatnak kellett elhelyeznie, másnak az egész éves munkája veszett kárba, ugyanis a víz elmosta a veteményesét vagy a kukoricáját.

Három napja szakad az eső országszerte. Az anyagi kár jelentős, szinte megállás nélkül dolgoznak a tűzoltók és a katasztrófavédelem munkatársai. A Somogy megyei Kercseligeten a vízelvezető árok nem bírt a csapadékmennyiséggel, ezért a betonelemek kimozdultak a helyükről, és a dombos településen elindultak lefelé – írja a Bors.

Özönvíz

A helyiek szerint a helyzet bibliai időket idéz. Ezt így gondolja Kovács Attila és testvére, Katalin is, akik most földönfutókká váltak volna, ha az önkormányzat nem biztosítana nekik egy szobát.

Elöntötte a települést a víz Fotó: Bors

„Tönkrement az életünk, ezt máshogy nem lehet mondani. Délután 3 óra körül kezdett el esni az eső, és este nyolcra már csaknem egy méter magasan állt a víz, a katasztrófavédők először csónakkal akartak ben­nünket ki­menekíteni” – mondta a férfi.

Attiláék háza teljesen tönkrement Fotó: Bors

„Nézzék meg! Annyi eső érte a tetőnket, hogy több szobánkban is beszakadt a födém. A villanyt nem kapcsolhatták vissza, a víz sem folyik. Nem lehet itt többé élni! A napokban kijönnek a statikusok, hogy felmérjék az épület állapotát, de nem sok jót ígérnek. Egy élet munkája benne van ebben a házban, amit most biztosan le kell bontani. Még szerencse, hogy legalább a gyerekkoromból megmaradt családi képek megmenekültek!” – kesergett a férfi.

Segített az ima

Piros és Mátyás még soha éle­tében nem félt annyira, mint szombat délután.

„Alig mertünk kinézni az ablakon, és a házból sem akartunk kijönni, miközben attól is tartottunk, hogy ránk szakad a mennyezet. Ez szerencsére nem következett be. A vihar alatt imádkoztunk, ez segített. Most esélyünk sincs rá, hogy bármit is eladjunk majd a piacon, mert minden zöldségünk odaveszett. Szerencsére van mezőgazdasági biztosításunk, de nem hisszük, hogy a tényleges kárunkat megtérítik. Most már hiába ültetnénk újra répát és primőrt, ugyanis amire a palánta kellően kifejlődik, már itt is vannak a hideg évszakok” – mondta az idős asszony. „Itt csak helikopterrel érdemes közlekedni. Tőlünk nem messze húzódik a patak, aminek beszakadt a hídja. Egy ember talán még képes átakrobatikázni magát a túloldalra, de kocsival már nem lehet rajta közlekedni. Magyarul részlegesen el vagyunk zárva a külvilágtól. Még szerencse, hogy a közművek működnek” – tette hozzá a hitvese.

Derékig ért a víz Jágónakon is. Fotó: Bors

Kocsikat is tönkretett

A szomszédos település már Tolna megyére esik. Jágónakon egy autószerelőüzem udvarán okozott az eső károkat. Zoltán nem szeretett volna a képen szerepelni, de azt megengedte, hogy az egyik kocsijáról fotót készítsünk.

„Éppen egy lagzin voltunk, amikor szóltak nekünk, hogy baj van. Azonnal hazaindultunk, és a műhelyem kertjében arra lettem figyelmes, hogy a kedvenc autóm jó messzire elúszott. Legalább 110 centi magasan állt a víz. A kocsit teljesen elöntötte, majdnem két napig tartott, amíg sikerült a kárt elhárítanom. A műszereket ki kellett szerelnem, hogy mindent megfelelően kitisztíthassak. Ha ezt nem teszem meg, hamarosan az egész járgányt megette volna a rozsda.”

Ez is érdekelhet

origo.hu

Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg - a csodálatos Cserháti Zsuzsa szenvedései

origo.hu

Döntöttek a Házasság első látásra párjai, hogy együtt folytatják-e

borsonline.hu

Fekete péntek: meghalt a legendás rockzenekar utolsó nagyágyúja

mandiner.hu

„Öljetek meg minden zsidót!” – felfoghatatlan állapotok uralkodnak az amerikai egyetemeken

life.hu

Közfelháborodás kísérte Bridget Jonesként, övé a Golden Globe egyik legkínosabb pillanata

magyarnemzet.hu

Bekeményítettek a hazai autópályákon, mert amíg szépen kérték, senkit nem érdekelt

origo.hu

Már atomfegyvereket telepítenek az oroszok?

mindmegette.hu

Csodaszer a konyhából, ami ragyogó tisztává varázsolja a zuhanykabin üvegfelületét

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

ripost.hu

Sztárok bulizás közben - Galéria

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Csúcssebességgel robog a kampány: 220 szelfi/óra

INSIDER

Donald Trump: Elnökként büszkén dolgoztam együtt Orbán Viktor miniszterelnökkel - videó

INSIDER

Két havi nyugdíjat talált egy zacskóban Mária, elképesztő dolgot tett

INSIDER

Nagyon olcsó poggyászokkal trükköznek az agyafúrt csalók: mutatjuk, hogyan cselezd ki őket!