INSIDER

Letarolta az özönvíz a hazai falvakat – életek munkája ment tönkre

Életeket és házakat döntött romba a hétvégi esőzés országszerte. Volt, akit az önkormányzatnak kellett elhelyeznie, másnak az egész éves munkája veszett kárba, ugyanis a víz elmosta a veteményesét vagy a kukoricáját.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Három napja szakad az eső országszerte. Az anyagi kár jelentős, szinte megállás nélkül dolgoznak a tűzoltók és a katasztrófavédelem munkatársai. A Somogy megyei Kercseligeten a vízelvezető árok nem bírt a csapadékmennyiséggel, ezért a betonelemek kimozdultak a helyükről, és a dombos településen elindultak lefelé – írja a Bors.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Özönvíz

A helyiek szerint a helyzet bibliai időket idéz. Ezt így gondolja Kovács Attila és testvére, Katalin is, akik most földönfutókká váltak volna, ha az önkormányzat nem biztosítana nekik egy szobát.

Elöntötte a települést a víz Fotó: Bors

„Tönkrement az életünk, ezt máshogy nem lehet mondani. Délután 3 óra körül kezdett el esni az eső, és este nyolcra már csaknem egy méter magasan állt a víz, a katasztrófavédők először csónakkal akartak ben­nünket ki­menekíteni” – mondta a férfi.

Attiláék háza teljesen tönkrement Fotó: Bors

„Nézzék meg! Annyi eső érte a tetőnket, hogy több szobánkban is beszakadt a födém. A villanyt nem kapcsolhatták vissza, a víz sem folyik. Nem lehet itt többé élni! A napokban kijönnek a statikusok, hogy felmérjék az épület állapotát, de nem sok jót ígérnek. Egy élet munkája benne van ebben a házban, amit most biztosan le kell bontani. Még szerencse, hogy legalább a gyerekkoromból megmaradt családi képek megmenekültek!” – kesergett a férfi.

Segített az ima

Piros és Mátyás még soha éle­tében nem félt annyira, mint szombat délután.

„Alig mertünk kinézni az ablakon, és a házból sem akartunk kijönni, miközben attól is tartottunk, hogy ránk szakad a mennyezet. Ez szerencsére nem következett be. A vihar alatt imádkoztunk, ez segített. Most esélyünk sincs rá, hogy bármit is eladjunk majd a piacon, mert minden zöldségünk odaveszett. Szerencsére van mezőgazdasági biztosításunk, de nem hisszük, hogy a tényleges kárunkat megtérítik. Most már hiába ültetnénk újra répát és primőrt, ugyanis amire a palánta kellően kifejlődik, már itt is vannak a hideg évszakok” – mondta az idős asszony. „Itt csak helikopterrel érdemes közlekedni. Tőlünk nem messze húzódik a patak, aminek beszakadt a hídja. Egy ember talán még képes átakrobatikázni magát a túloldalra, de kocsival már nem lehet rajta közlekedni. Magyarul részlegesen el vagyunk zárva a külvilágtól. Még szerencse, hogy a közművek működnek” – tette hozzá a hitvese.

Derékig ért a víz Jágónakon is. Fotó: Bors

Kocsikat is tönkretett

A szomszédos település már Tolna megyére esik. Jágónakon egy autószerelőüzem udvarán okozott az eső károkat. Zoltán nem szeretett volna a képen szerepelni, de azt megengedte, hogy az egyik kocsijáról fotót készítsünk.

„Éppen egy lagzin voltunk, amikor szóltak nekünk, hogy baj van. Azonnal hazaindultunk, és a műhelyem kertjében arra lettem figyelmes, hogy a kedvenc autóm jó messzire elúszott. Legalább 110 centi magasan állt a víz. A kocsit teljesen elöntötte, majdnem két napig tartott, amíg sikerült a kárt elhárítanom. A műszereket ki kellett szerelnem, hogy mindent megfelelően kitisztíthassak. Ha ezt nem teszem meg, hamarosan az egész járgányt megette volna a rozsda.”

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?