Létrehozva: 2021.01.12.

Közel 51 ezer ember oltására elég vakcina érkezik ma Magyarországra

Újabb vakcinaszállítmányok érkeznek hazánkba a mai napon.

A Pfizer-vakcinából a negyedik szállítmány, összesen 81 tálca oltóanyag érkezése várható, amely 47 385 személy oltását teszi lehetővé. Továbbá megérkezik az első Moderna-vakcina szállítmány is, ebből 7200 adag érkezik, amely 3600 ember beoltására elegendő.


Az amerikai Moderna cég elsõ magyarországi szállítmányát pakolják ki Hungaropharma gyógyszer-nagykereskedelmi vállalat budapesti telephelyén.
MTI/Koszticsák Szilárd

 

Budapest, 2021. január 12.
Sebõk Szilvia fõgyógyszerész hûtõszekrénybe teszi az újonnan érkezett Pfizer-BioNTech-vakcinákat a Semmelweis Egyetem gyógyszertárában. A Pfizer-BioNTech-vakcinából a negyedik szállítmány, összesen 81 tálca oltóanyag érkezett, amely 47 385 ember oltását teszi lehetõvé.
MTI/Kovács Tamás

 

 

 

A most érkező oltóanyagokkal folytatódhat az egészségügyi dolgozók, valamint az idősotthonok lakóinak és dolgozóinak oltása. Az egészségügyi dolgozókat a kórházi oltópontokon oltják, az idősotthonokba oltócsapatok érkeznek. Magyarország eddig minden a hazánkba érkezett vakcinát felhasznált. Az oltás ütemét, gyorsaságát a vakcinák érkezése határozza meg.

Fotó: MTI/Krizsán Csaba

December 26. és január 4. között összesen három Pfizer-vakcina szállítmány érkezett, amely eddig közel 79 ezer ember beoltását tette lehetővé. Az országba érkező vakcinákból a második oltáshoz szükséges adagokat automatikusan tárolják az oltóközpontok. A két oltást természetesen ugyanabból a vakcinából kell elvégezni. A Pfizer és a Moderna vakcinája az alkalmazását és az ellenjavallatokat tekintve igen hasonló.

Magyarország már eddig is 19,7 millió adag oltóanyagot kötött le több gyártónál (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac) több tízmilliárd forint értékben. A kormány ezeken túl izraeli, kínai és orosz vakcinafejlesztőkkel is tárgyal, hogy lehetőleg minél több vakcina legyen elérhető hazánkban.

A következő hetekben várhatóan újabb vakcinaszállítmányok érkeznek, és annak ütemében folytatódhat az oltás mind az egészségügyben, mind az idősotthonokban, majd az oltási tervben megjelölt további célcsoportok körében is. 2021 első felében pedig várhatóan újabb vakcinák kaphatják meg a gyógyszerészeti hatóságok engedélyét, és akkor további vakcinák is érkezhetnek, amelyekkel megkezdődhet a lakosság tömeges oltása. A védőoltás ingyenes és önkéntes lesz, így mindenképpen érdemes regisztrálni.

Az oltás iránti igényt a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon lehet jelezni, regisztráció útján. A 60 év feletti nyugdíjasok a számukra levélben megküldött űrlapon is jelezhetik ezt az oltási igényüket, postai úton. Az oltási rendben következő célcsoportok sorra értesülnek a rájuk vonatkozó tudnivalókról. Minden aktuális információt közölnek az Operatív Törzs sajtótájékoztatóin, a www.koronavirus.gov.hu és a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon keresztül.

A kedden Magyarországra érkezett Pfizer- és Moderna-vakcinaszállítmányok további 51 ezer ember oltását teszik lehetővé – közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján kedden.

Müller Cecília elmondta: a keddi Pfizer-szállítmányból 47 385 embert lehet beoltani, ugyanis az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezte, hogy egy ampullából az eddigi öt helyett hat embert oltsanak be.

Ezt az tette lehetővé, hogy a gyártó „jelentősen túltöltötte” az ampullákat, így azokból plusz egy dózis kinyerhető – magyarázta. Regisztráció védőoltásra: https://vakcinainfo.gov.hu/

Ismertette azt is, hogy a keddi Moderna-szállítmány 3600 ember beoltására elegendő, a vakcina egy ampullája tíz adagot tartalmaz.

Elmondta: a Moderna vakcinája hasonlóan működik a Pfizer-oltóanyaghoz, azaz egy hírvivő RNS (ribonukleinsav) alapú vakcina. Ez azt jelenti, hogy az oltóanyag csak azt az üzenetet továbbítja a sejtbe, hogy a vírusra jellemző fehérje termelődjön a szervezetben, ami ellen ellenanyag képződik. Az RNS-darabkától nem kell tartani, jól „be van csomagolva”, mert anélkül gyorsan és könnyen elbomlana. A sejtbe jutva néhány nap alatt bomlik el, és nem épül be a genetikai állományba – fűzte hozzá.

Beszélt arról is, hogy a Moderna-vakcina tárolási feltételei egyszerűbbek: elég mínusz 20 Celsius fokon tárolni, így fél évig felhasználható, majd felolvasztás után 2-8 Celsius fokon a Pfizer-oltóanyagnál hosszabb ideig, 30 napig tárolható. A Moderna vakcináját nem kell feloldani, készen kinyerhető az ampullából, 18 év felett adható be, a második oltásig pedig 28 napnak kell eltelnie.

Közölte, hogy hétfőn 696-tal nőtt az azonosított új fertőzöttek száma Magyarországon. Folyamatosan csökken az aktív fertőzöttek száma: 123 647-et tartanak nyilván. 5005 beteget ápolnak kórházban és 356-an szorulnak lélegeztetésre. Hétfőn 128, jellemzően szív- érrendszeri, különböző krónikus, anyagcsere-, cukorbetegségben szenvedő beteg halt meg.

Kérdésre válaszolva elmondta: a Pfizer és a Moderna vakcinája nem kombinálható, erre vonatkozóan nem végeztek kísérleteket. Az, hogy a Pfizer oltóanyagából öt helyett hat embert oltanak be nem ugyanazon mennyiség többfelé osztását jelenti, ugyanazt az oltóanyag-mennyiséget kapja mindenki – jegyezte meg.

Szintén kérdésre válaszolva elmondta: a koronavírus-fertőzésnek a szag- és ízérzékelés elvesztését kivéve nincs speciális tünete, ezért ha tüneteket tapasztal valaki az oltás után, az nem biztos, hogy koronavírus-fertőzésre utal.

Ha beigazolódik a fertőzés, akkor is biztos, hogy enyhén, szövődménymentesen zajlik le – hangsúlyozta Müller Cecília.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Opitz Barbi megvált a hatalmas, göndör hajától

origo.hu

Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

borsonline.hu

Ennek a 4 csillagjegynek nagy pénz üti a markát még idén tavasszal

magyarnemzet.hu

Trócsányi László nem fogadja el a Fidesz-KDNP felkérését

metropol.hu

Harry herceg nem találkozhat Katalinnal, nagybeteg sógornőjével

magyarnemzet.hu

„Magyar Péter nem fogja beperelni Varga Juditot, mindent lehet bizonyítani”

origo.hu

A TV2 sztárját nem akarta beengedni a lakásba a férje

mindmegette.hu

Muskátli kiültetése a tél után: ha így csinálod, nyáron ontani fogja a virágokat

ripost.hu

„7 évvel az esküvő végre gyermekünk születhet, de a feleségem olyan kéréssel állt elő, hogy felmerült a válás”

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Évek óta erre vártak: szuper hír jött Michael Schumacherről

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

INSIDER

Megszólalt egy szakértő Varga Judit bejegyzéséről: ez a bántalmazás tankönyvi példája

INSIDER

Ismét tetten érték az uniós pénzek ellen lobbizó baloldalt

INSIDER

Terrorpánik Európában: Zárják a német határokat, stadionok elleni dróntámadásoktól tartanak

INSIDER

Gulyás Gergely a műtétjéről: újra kellett tanulnom járni

INSIDER

Minddel tisztában vagy? Összeszedtük, mire emlékezünk a húsvéti nagyhéten

INSIDER

Különleges akciót jelentett be az Élelmiszermentő Központ: több száz rászoruló családot segítenek húsvétkor

INSIDER

Gyászol a Magyar Közút: "Már indultak volna, amikor megtörtént a tragédia"