INSIDER

Koronavírus: vizsgálják a Kínából érkező utasokat a budapesti repülőtéren

Péntek estétől valamennyi közvetlenül Kínából érkező utast megvizsgálnak a Liszt Ferenc-repülőtéren a koronoavríus-járvány miatt, mielőtt belépne az országba – közölte a Budapest Airport Zrt.
  • Szerző: Ripost

Az első járat, amelynek utasait a hatósági döntés értelmében megvizsgálják, az Air China 18:50-kor Minszk érintésével Pekingből érkező gépe – közölték.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Megtudtuk: a szűrést a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság irányítása mellett a Budapest Airport szerződött egészségügyi szolgáltató partnere végzi.

Már nem csak Kínában okoz gondot a vírus
Fotó: MTI

A több országban már alkalmazott eljárásrendhez hasonlóan, nálunk is testhőmérséklet-méréssel fogják ellenőrizni az utasokat.

Fotó: 123rf

A határértéket meghaladó testhőmérséklet esetén az egészségügyi szakszemélyzet további vizsgálatokat végez.

„Ennek megfelelően az utas folytatja az útját, vagy gyanú esetén az erre felkészült egészségügyi intézménybe viszik” – tudatták.

„A Budapest Airport mindent megtesz, hogy a rendkívüli intézkedésként bevezetett egészségügyi szűrés mellett is biztosítsa a repülőtér gördülékeny működését” – emelték ki közleményükben. Külön kitértek arra is, hogy a repülőtér üzemeltetője jelentős készlettel rendelkezik a szükséges védőfelszerelésekből és a fertőtlenítéshez szükséges anyagokból, eszközökből, továbbá rendelkezésre állni a megfelelő elkülönítő helyiségek is.

A Shanghai Airlines pénteki közlése szerint a Csengtu-Budapest járatot február 4. és március 28. között, a Hszian-Budapest járatot február 6. és március 26. között felfüggeszti – áll a közleményben.
A SARS (súlyos akut légzőszervi szindróma) vírussal azonos családba tartozó új koronavírus (nCoV-2019) influenzához hasonló tüneteket okoz, és súlyos légzőszervi panaszokkal járhat. A vírus okozta járvány valószínűleg egy vuhani piacon indult tavaly decemberben. Kínában péntekig csaknem tízezer ember fertőződött meg, és 213 meghalt. A vírus további húsz országban jelent meg, halálos áldozatot Kínán kívül nem szedett.A Nemzeti Népegészségügyi Központ péntek esti tájékoztatása szerint eddig minden általuk vizsgált minta negatív volt, Magyarországon továbbra sincs koronavírusos beteg.

 

És ezeket olvastad már?