INSIDER

Figyelem: új és veszélyes tünetekkel támad a koronavírus

A vírus, ami már több mint egy éve nehezíti meg mindenki életét, rendkívül gyorsan mutálódik. Már több új tünetet is azonosítottak a szakértők.
  • Szerző: Ripost

A koronavírus fertőzés folyamatosan változik, új tüneteket okoz. Egyre többen tapasztalják az érző- és mozgatóidegeket érintő panaszokat is.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A koronavírus megjelenése óta egymás után jelennek meg különböző tanulmányok a betegséggel kapcsolatban. Azt már a világjárvány első hullámában megállapították, hogy roppant gyorsan mutálódik, és újabb és újabb tüneteket tapasztalnak.

Fotó: Science Photo Library

Arról már eddig is beszámoltak, hogy az esetek közel 40 százalékában idegrendszeri tünetek is társulnak a már ismert panaszok mellé. Ezek közül a fejfájás, szédülés, megváltozott tudat, szaglás és ízérzés zavara voltak a leggyakrabban észlelt tünetek – írja a Bors.

De már több olyan esetet is regisztráltak, amikor poszt-vírusos gyulladásos szindróma megnyilvánulásaként szubakut perifériás neuropátia jelentkezett. Ez lefordítva annyit jelent, hogy az idegek károsodnak, az érzékelés zavara elsősorban a lábakat vagy a lábfejet érinti.

Ezekre a tünetekre érdemes odafigyelni:

  • erős a fájdalom a végtagokban,
  • zsibbadás, érzéskiesés tapasztalható,
  • izomgyengeség, részleges bénulás,
  • járás- és egyensúlyproblémák,
  • egyik, vagy akár mindkét karon/lábon hirtelen jelentkeznek panaszok, amelyek a hát alsó részére is kiterjedhetnek.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?