INSIDER

Jakab Ferenc: A delta variáns hozza a negyedik hullámot, ez már borítékolható

Jakab Ferenc, a Koronavírus-kutatási Akciócsoport vezetője szerint ez már szinte borítékolható. A fertőzési lánc megakadályozásának egyetlen módja van: ha beoltatjuk magunkat.
  • Szerző: ripost

A koronavírus delta variánsának terjedése miatt Európa számos országában romlik a járványhelyzet. Jakab Ferenc szerint nekünk is van okunk az aggodalomra.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Jakab Ferenc

Jakab Ferenc: Senkinek ne legyenek hiú ábrándjai arról, hogy leküzdöttük a járványt
Fotó: youtube

„Az látjuk, hogy azokban az országokban is, ahol az átoltottság aránya relatíve magas – mint például Izraelben vagy az Egyesült Királyságban –, szintén emelkedésnek indult a fertőzésszám. Ezért abszolút az prognosztizálható, sőt a WHO is azt mondja, hogy Európában a delta variáns lesz az, ami a negyedik hullámot előidézi. Tehát senkinek ne legyenek hiú ábrándjai, hogy ezt a járványt leküzdöttük, maximum most fellélegezhetünk egy kicsit. Magyarországon valóban magas az átoltottság aránya, de vannak, akiknek még semmiféle védettsége nincsen. Ők elég jelentős százalékát kiteszik az ország lakosságának ahhoz, hogy a járvány negyedik hullámát elindítsák.” – mondta el a Magyar Nemzetnek adott interjújában Jakab Ferenc.

A virológus professzor szerint a negyedik hullám az elsőnél biztosan erősebb, a harmadiknál viszont gyengébb lesz. Ennek ellenére nagyon fontos a magas átoltottság, hiszen a járványt csak így fékezhetjük meg.

Ha szerencsénk van, csak ősszel robban be a vírus, és az augusztust még megússzuk. Viszont, mivel a fiatalabb korosztályban alacsonyabb az átoltottság, őket különösen veszélyezteti a megbetegedés.

„Az mindenképpen kijelenthető, hogy az oltottak az oltatlanokhoz képest nagyobb biztonságban vannak, hiszen esetükben a betegség nem olyan súlyos lefolyású. Meg kell jegyezni, hogy a delta variáns az oltottakat is képes megfertőzni, de esetükben jóval enyhébb tünetek jelentkeznek. Az oltottak (ha meg is fertőződnek) gyakorlatilag kórházi ápolás nélkül vészelik át a betegséget. Tehát az biztos, ha a fertőzéstől nem is, de a betegség súlyos lefolyásától egyértelműen megvédenek minket a védőoltások” – fogalmazott.

Az oltás felvételével a saját és környezetünk egészségét is megvédjük, az egészségügyi rendszer terhelését is csökkenteni tudjuk.

A beoltottak száma 5 529 428 fő, közülük 5 145 484 fő már a második oltását is megkapta. 44 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 808 437 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Nincs újabb elhunyt, így az elhunytak száma változatlanul 30 004 fő. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 741 083 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 37 350 főre csökkent. 87 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 13-an vannak lélegeztetőgépen. Az oltásoknak és a védelmi intézkedéseknek köszönhetően letörtük a járvány harmadik hullámát. Több országban terjed a delta vírusmutáns, ezért kérjük, hogy aki még nem oltatta be magát, tegye meg. Továbbra is folyamatosan lehet regisztrálni a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, az érvényes regisztrációval rendelkezők pedig interneten is foglalhatnak időpontot az oltásra a www.eeszt.gov.hu honlapon.

Az érvényes regisztrációval rendelkezők – köztük az érvényesen regisztrált Magyarországon élő külföldiek és külhoni magyar állampolgárok is – automatikusan tudnak az interneten időpontot foglalni az oltásra. Az internetes időpontfoglalóban országosan Pfizer, Sinopharm és korlátozott mennyiségben még Szputnyik oltás foglalható. Egyes oltópontokon Janssen és Moderna oltás is elérhető. Bővebben: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/folyamatosan-nyitva-van-az-online-idopontfoglalo

Magyarország megnyitotta az oltás lehetőségét a hazánkkal közös határok mentén élők számára is, ezzel tovább növeli hazánk járvány elleni védettségét. A Kárpátalján élők bizonyos határátkelőknél kihelyezett oltópontokon vehetik fel az oltást. A többi szomszédos országból (Romániából, Horvátországból, Szlovéniából, Szlovákiából, Ausztriából) érkezők az e célra kijelölt kórházak oltópontjain vehetik fel az oltást. A Magyarországon oltakozni szándékozók mindenképpen hozzák magukkal az útlevelet, személyi irataikat és a lakcímüket igazoló közokiratot. https://koronavirus.gov.hu/cikkek/pentektol-fogadja-magyarorszag-szomszedos-orszagok-hatarmenten-eloket-oltasra

A koronavírus-járvány miatt korábban elrendelt több korlátozás feloldásának újabb szakasza lépett életbe az 5,5 millió beoltott elérését követően. A kórházak, szakrendelők, háziorvosi rendelőkben továbbra is kötelező a maszkviselés.

A kormány nemzeti konzultációt indított, amelyben kikéri a magyar emberek véleményét a járvány utáni életről, többek között a gazdaság újraindítását, a munkahelyek védelmét, és a családok további támogatását érintő kérdésekben. A nemzeti konzultáció kérdései: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/nemzeti-konzultacio-kormany-kozzetette-most-indulo-nemzeti-konzultacio-kerdeseit

Már elérhető az uniós oltási igazolás az EU-n belüli utazásokhoz. Azoknak az állampolgároknak, akik az Európai Unión belül utazást terveznek, javasoljuk, hogy digitálisan töltsék le vagy az EESZT Lakossági portáljára belépve nyomtassák ki az uniós Covid-igazolást. Ehhez oktatófilmet is találnak a honlapon. Az igazolás nem minősül úti okmánynak és nem kerül hivatalból kiállításra és sem megküldésre. Részletek: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/julius-1-jetol-mar-az-unios-oltasi-igazolas-elerheto-az-eu-n-beluli-utazasokhoz

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?