INSIDER

Kínai koronavírus: megható, miért maradt Vuhanban a magyar férfi

Keresztes Zoltán csatlakozhatott volna a napokban Vuhanból kimenekített 7 magyarhoz – de ő nem jött haza a magyar külügy segítségével. Egészen megható oka van erre...
  • Szerző: Angie

A szerelem legyőz minden akadályt – Keresztes Zoltán az élő példa rá, hogy a közhely igaz! A magyar zeneszerző 5 és fél éve él Vuhanban, de párjával, a kínai Feifeivel már lassan 8 éve szeretik egymást.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Ők hárman beszorultak a lakásba a fertőzött városban... Fotó: Keresztes Zoltán

Rengeteg nehézségen mentek keresztül, megküzdöttek a kulturális különbségekkel is, de ahogy Zoltán a -nak elmondta: a szerelem és az egymás iránt érzett kölcsönös tisztelet mindenen átsegítette őket. Amikor a városban kitört a koronavírus-járvány, és a sokmilliós Vuhan karantén alá került, aki tehette, elmenekült. Zoltán azonban nem a Magyarországra tartó repülőgéphez sietett, hanem kedvesével feltöltötte az éléskamrát.

„Megkeresett a magyar külügyminisztérium, de én megköszöntem a lehetőséget. Csak engem vittek volna haza, a szerelmem nem jöhetett volna velem. Nem volt kérdés, hogy vele maradok, egy pillanatra sem hagynám itt magára” – jelentette ki Zoltán.

A koronavírus ezrével szedi az áldozatait a kínai városban és környékén, így Vuhan tartományban már hetekkel ezelőtt kijárási tilalmat rendeltek el. Az emberek saját lakásuk foglyaivá váltak. Keresztes Zoltán igyekszik a legjobbat kihozni a helyzetből.

„Két hete nem hagytuk el a lakást. Nekem nem esik nehezemre elviselni a bezártságot, és még Feifei is jól bírja, csak szegény kutyát sajnálom. Rocky nem érti, hogy miért nem megyünk sétálni, kéne neki a tér. El sem tudtam volna képzelni, hogy ilyen élményem lesz. Elképesztő, félelmetes egy ilyen hatalmas, sokmilliós, kihalt város: teljesen üresek az utcák, amik máskor hihetetlenül zsúfoltak. Én optimista típus vagyok, így ebből a helyzetből is a legjobbat igyekszem kihozni. Most több időnk jut egymásra, mint valaha, rengeteget beszélgetünk, főzünk, együtt tornázunk, még közelebb kerülünk egymáshoz” – mondta el Keresztes Zoltán, akinek a karantén ideje alatt a párja mellett a művészet a legnagyobb támasza.

Zenéket komponál és a Kínáról forgatott filmjén dolgozik. Igyekeznek normálisan élni a nem mindennapi hétköznapokat, de Zoltán bízik benne, hogy néhány hét múlva a kormány feloldja a kijárási tilalmat.

Feltöltötték az éléskamrát, de ki tudja, meddig lesz elég. Fotó: Keresztes Zoltán

„Felhalmoztunk élelmiszert úgy 4-6 hétre, remélem, elég lesz. A jó hír az, hogy kinyitottak pár nagy élelmiszer lerakatot, de reméljük, hogy hamarosan minden visszatér a régi kerékvágásba” – fejezte be a magyar zeneszerző.

Megjósolták a szerelmüket

Keresztes Zoltán nem tudja elképzelni az életét kínai párja nélkül. Szingapúrban találkoztak: Zoli egy munka miatt ment oda, Feifei vagy ahogy becézi, Fifi volt a bejárónője. Kiderült, a lánynak előre megjósolták a szerelmet.

„Egy hónappal azelőtt, mielőtt először Szingapúrba mentem volna, Fifi elment egy kínai tradicionális jóshoz, aki azt jövendölte, hogy hamarosan eljön a nagy szerelem az életébe. Persze jól kinevette a jóst, de amint látjuk, igaza lett.

Amikor a lánynak lejárt a vízuma, pont akkor kapott munkát Vuhanban a magyar zeneszerző, így odaköltöztek.

”8 éve vagyunk boldogok együtt, hatalmas szerelem a miénk„ – tette hozzá Zoltán.

 

3 magyar van karanténban Japán mellett egy hajón

Három magyarról tud a Külgazdasági és Külügyminisztérium, akik a Japán mellett karanténba helyezett tengerjáró hajón dolgoznak, ám ők nincsenek a fertőzöttek között – mondta a tárca államtitkára a Facebookon tegnap közzétett videóban. Menczer Tamás kifejtette: az ottani követség mindent megtesz azért, hogy telefonon kapcsolatba lépjen velük. Tudnak egy másik magyarról is, akit a Fülöp-szigeteken vizsgálnak, ő korábban lázas volt, de már jól van, vár a koronavírus-teszt elvégésére. Egy lázas magyart Vietnámban vizsgálnak. Minden magyar, a világ bármely pontján számíthat a külképviseletek segítségére – szögezte le az államtitkár.

 

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?